Deel dit artikel
-

PC-games op wireless platforms

Sinds gisteren kunnen spelers in Helsinki een aantal games die bedoeld zijn voor pc-gebruik ook spelen op wireless apparaten zoals Palm handhelds en PocketPC's. Daarnaast zijn ook set-top boxes geschikt om de pc-games te kunnen spelen. Het Finse bedrijf G-cluster heeft daartoe een aantal technologieën ontwikkeld die de 3D-graphics en hoge-kwaliteit geluiden van moderne pc-games geschikt maken voor gebruik op genoemde platforms. Het is de bedoeling dat de games in deze vorm binnenkort ook elders op de wereld beschikbaar komen.

Mika Peltola, de ceo van G-cluster , noemt de nieuwe mogelijkheid niet minder dan "een quantum sprong in gaming". Het is duidelijk dat dit nogal overdreven is, tegelijkertijd is het zeker bijzonder te noemen dat games op Palmtops, PocketPC's en set-top boxens gespeeld kunnen worden met dezelfde audiovisuele mogelijkheden die tot nog toe alleen voor pc's en spelcomputers zoals de Playstation waren weggelegd. Dit is inclusief de multiplayer-mogelijkheden die tegenwoordig bijna standaard in nieuwe pc-games worden aangebracht.

G-cluster noemt de games in het aanbod 'G-screen games'. 'G' verwijst hierin naar 3G, de volgende generatie mobiele communicatie. Hoewel hiermee meestal telefoontechnologie wordt bedoeld zijn mobiele telefoons vooralsnog niet geschikt voor het spelen van de betreffende games. De kwaliteit van de displays van de huidige telefoons is daarvoor eenvoudig niet goed genoeg, iets wat mogelijk pas verandert wanneer UMTS-telefonie een feit is.

De technologie is ontwikkeld in samenwerking met onder meer Compaq en Sonera. Compaq zorgt niet alleen voor de servers, maar levert ook een aantal PocketPC's die klanten kunnen huren om er 3D-videogames op te spelen. De bijdrage van Sonera betreft onder meer het verzorgen van de online toegang en de betaalafhandeling. Sonera werkt mee via Sonera Mspace , dat bezig is met het ontwikkelen van een miniatuur 3G-markt in Finland, teneinde daar 'next generation' mobiele diensten te kunnen ontwikkelen en testen.

In de komende maanden wil G-cluster de nieuwe gamingdiensten ook elders in de wereld aanbieden, op plekken waar de bestaande infrastructuur reeds geschikt is voor gebruik van draadloze online technologieën. Welke steden dit zijn heeft het bedrijf niet bekend gemaakt.
Spelers kunnen overigens rekenen op een fors prijskaartje gedurende de testfase. In Helsinki kost de wireless gaming service vijf tot zeven euro per uur.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond