Deel dit artikel
-

Persberichtenarchief op slot na auteursschendingen

Persberichtenarchief Nieuwsbank.nl verdwijnt achter de betaalmuur. Reden is dat Trouw, het Nederlands Dagblad en Wegener Media via hun intermediair Auxen een schadeloosstelling eisten van 1800 euro voor in totaal vijf berichten uit hun bladen die op de Nieuwsbank website werden teruggevonden.

Die berichten waren op de site terechtgekomen, omdat ze door de Nieuwsbankrobot gevonden waren tussen de persberichten van onder meer een politiek partij en een semi-overheidsorgaan.

Het archief is nu nog alleen voor betalende abonnees in zijn geheel toegankelijk. Anonieme bezoekers zullen op de website alleen nog persberichten kunnen zien waarvoor de afzender heeft betaald. Voor betalende abonnees die persberichten ontvangen via e-mail, RSS of de Telpress NewsSlider, verandert er niks.

Achter de schermen wordt door eigenaar Jan Halkes gewerkt aan een nieuwe website waar nog dit najaar persvoorlichters, journalisten en publiek alle stadia van een nieuwsontwikkeling kunnen meemaken: van tip, gerucht en persbericht tot onafhankelijk journalistiek eindproduct.

Journalisten kunnen met een ‘pitch‘ aangeven welke onderwerpen ze willen uitwerken. Bezoekers van Nieuwsbank.nl kunnen met hun portemonnee aangeven welke onderwerpen ze graag door onafhankelijke journalisten uitgewerkt zouden zien. Als ze ook zelf feiten, tips, foto’s, verwijzingen of ander materiaal bijdragen: des te beter. De eerste stappen op deze weg zijn al te zien.

Deel dit bericht

1 Reactie

Astrid Maria

Dat is een forse schadeloosstelling. Als je weet tegen welke tarieven redacties tegenwoordig artikelen inkopen, kunnen we de vergelijking met banken gerust gaan maken: voor weinig eraan zien te komen (geld of artikelen), voor veel beschikbaar stellen (geld of artikelen).

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond