Deel dit artikel
-

Philips en Radboud zetten cloud en apps in bij behandeling longziekte

Philips en het Radboud Ziekenhuis hebben op Dreamforce 2014, het congres van Salesforce, een prototype gepresenteerd van een systeem dat ondersteuning biedt aan patiënten met chronische obstructieve longziekten (COPD). Philips, Radboud en Salesforce zetten mobiel cloud-technologieën in om de behandelresultaten, zorgcoördinatie en de zelfredzaamheid van patiënten te verbeteren.

Het systeem maakt gegevens die bij patiënten thuis worden geregistreerd beschikbaar voor de patiënt en zijn zorgverleners via het digitale gezondheidsplatform van Philips. Daarvoor worden twee klinische apps gebruikt die momenteel beschikbaar zijn op dit cloud-platform: eCareCompanion en eCareCoordinator. De Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) heeft onlangs toestemming verleend om beide applicaties op de markt te brengen.

Wanneer een COPD-patiënt het ziekenhuis verlaat krijgt deze een zorgpatch, een slimme pleister. Hiermee worden dag en nacht gegevens verzameld over de mate van fysieke (in)activiteit, de ademhalings, hartritme en variaties in de hartslag.

De gegevens worden via de cloud naar het digitale gezondheidsplatform van Philips gezonden waar ze worden gedeeld met zorgverleners binnen het Radboudumc, via de eCareCoordinator-applicatie, zodat een vollediger beeld van de aandoening bij een patiënt ontstaat. De patiënt zelf krijgt via een tablet inzicht in zijn gezondheid via de eCareCompanion app. De patiënt heeft via de app ook contact met zijn zorgverleners. Alle gegevens worden getoond ín het EPD van het Radboudumc.

COPD is een ernstige chronische longziekte die de kwaliteit van leven van patiënten sterk beïnvloedt. In Nederland hebben ruim 320.000 mensen COPD. Daarnaast zijn er nog eens ongeveer 300.000 mensen met een zeer hoog risico op deze ernstige longziekte. COPD-zorg is lastig en vaak kostbaar.

Onderdeel van de visie voor het digitale gezondheidsplatform is een pakket van open API’s (Application Programming Interfaces), waarin samen met Salesforce.com wordt gewerkt. De ‘Developers’ Toolkit’ zal naar verwachting begin 2015 beschikbaar zijn.

Philips en Salesforce werken al enige tijd samen aan de volgende generatie relatiebeheer. Het Nederlandse bedrijf wil vanuit het platform van Salesforce patiënten bijvoorbeeld herinneren aan hun medicijninname.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond