Deel dit artikel
-

Phishing in België weer in de lift

Phishing in België trekt weer aan. Volgens cijfers van bankenfederatie Febelfin is het aantal gevallen van oplichting via internetbankieren fors gestegen. Het gaat om 9747 incidenten.

Dat is maar liefst drie keer zoveel als het jaar ervoor. De stijging is vooral te wijten aan de manier waarop de phishingcriminelen tegenwoordig te werk gaan. Ze stelen herhaaldelijk kleinere bedragen, maar aan het einde van de rit hebben ze veel buit gemaakt. In totaal gingen de fraudeurs aan de haal met meer dan 8 miljoen euro.

De tijd is voorbij dat phishingcriminelen alleen in mailboxen toesloegen. Ook via de telefoon, sms’jes, Whatsappberichtjes en berichtjes op sociale media proberen ze naar bankcodes te vissen, waarschuwt Febelfin.

Ook tweedehandswebsites worden geplaagd door phishingpogingen. De phishingcriminelen doen zich voor als geïnteresseerde kopers. Daarna vragen ze aan de verkopers om hen 1 eurocent over te schrijven, zogezegd om over de juiste naam en het juiste rekeningnummer beschikken. De betaallink die ze vervolgens doorsturen via sms of een sociaal mediabericht, brengt de verkoper naar een valse website waar hem wordt gevraagd om zijn bankgegevens in te geven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond