Deel dit artikel
-

Pieper: ‘E-commerce nog steeds in beginfase’

E-commerce is nog altijd het kinderschoen-stadium niet voorbij. Dat werd duidelijk tijdens het congres 'E-commerce voor ondernemend Nederland' in het Scheveningse Circustheater. 'De mensen die in de Internetwereld werken hebben we nu wel bereikt', sprak Pieper. 'Maar de doorsnee consument doet nog niet aan e-commerce.'

Die consumenten hebben moeite met het nieuwe medium zolang ondernemers daar ook problemen mee hebben. Hans Breukhoven probeert al enkele jaren zijn Free Record Shop ook op het web een succes te laten worden, maar dat gaat met horten en stoten. 'In de afgelopen weken is de online-omzet met 300% gestegen', sprak hij blij om daar aan toe te voegen dat de site nog altijd minder dan een procent van de omzet bedraagt.

Roel Pieper, tegenwoordig hoogleraar aan Twentse Universiteit en partner bij Insight Capital, had een antwoord op de vraag hoe een succesvolle web-onderneming moet worden opgezet. 'Zet de Internet-onderneming compleet náást het oorspronkelijke bedrijf op, of als aparte afdeling in het bedrijf. Zo worden de nieuwe ontwikkelingen niet geremd door ouderwetse gedachten. Scaramea, de Internet-tak van Achmea, is hier een goed voorbeeld van. En stel één verantwoordelijke aan. Wel eens geprobeerd om met z'n twintigen een beslissing te nemen? Dat lukt dus niet.'

Breukhoven en een andere spreker, Fer van der Plas van MacIntosh Retail Group lappen, zo bleek, een principe van Pieper aan hun laars. 'Als je e-commerce bedrijft, doe het dan all the way of helemaal niet. Iets half doen betekent je dood.' Zowel Breukhoven als Van der Plas vertelden echter dat ze een langzame en gestage weg zochten voor hun projecten. Volgens hen komt dit door starre aandeelhouders, die bij radicale koerswijzigingen de boot af houden, om zo geen verliezen te riskeren.

Microsoft's tweede man, Steve Ballmer, ziet aandeelprijzen juist omhoog gaan na de introductie van een e-commerce strategie. 'In Amerika worden juist om die reden Internetbedrijven uit de grond gestampt. Ik vind dat geen goede ontwikkeling.

Deel dit bericht

5 Reacties

boca

leuk dat jullie deze info aan nu.nl doorgeven, jammer dat ze jullie site belachelijk maken door er zo`n oude foto van Pieper (met snor) te tonen.

niemsz

Breukhoven zal wel nieuwe wegen moeten bewandelen, nu zijn corebusiness, het verkopen van ceedeetjes, zwaar onder druk staat.E-commerce zal nog vele jaren nodig hebben om gemeengoed te worden. De onbekendheid met het medium van de meeste managers, maakt dat ze e-commerce eerste prioriteit maken. De angst om de boot te missen beheerst de markt. Hierdoor krijg overspannen toekomstverwachtingen waarin een veel te grote rol wordt toegedicht aan het elektronisch verkeer. Het zal allemaal veel langzamer gaan dan men kan bedenken. In de tijd dat de nieuwste technologische middelen gestandaardiseerd en massaal verspreid zijn zal er nog menig wrakkig windows machine gecrashed zijn.Anticiperen op ontwikkelingen in de toekomst blijft een kwestie van geloof, hoop en liefde

wiliam

have patiants! nice portal! wiliam

J.J.de Grijs

E-commerce is fantastisch indien er een goed betaalmiddel aan toegevoegd kan worden, zodat de hoge prijs van shipping kan worden voorkomen,en er direct op speciale aanbiedingen gereageerd kan worden, dus geen onbetrouwbare Visa cards enz. John.

Planet Commerce

Zie voor meer informatie Planet Commerce

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond