Deel dit artikel
-

Plagiaatspeurder voor journalistiek

Met een zoekmachine waarmee ook universiteiten het jatten van wetenschappelijk werk proberen tegen te gaan gaat journalistenbond NVJ voor haar freelance leden plagiaat proberen op te sporen.

De afdeling freelance van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ komt voor haar zelfstandigen met de nieuwe speurdienst.

Dat is gisteren tijdens de ‘Grote Freelancersdag’ in Amersfoort bekendgemaakt. Introductie was nog niet mogelijk volgens webmaster Damiaan van Eeten van de NVJ, maar is beloofd voor ‘dit jaar’: "De koppeling met de databank is complex en we willen de bediening echt heel gebruiksvriendelijk maken."

Dit doet de NVJ in samenwerking met Ephorus in Utrecht, het bedrijf dat ook aan universiteiten zoeksoftware levert om plagiaat op te sporen. De software wordt, waar nodig, aangepast aan de eisen van de journalistiek. Opsporen van beeld is nog niet mogelijk.

De freelancer zal straks na het inloggen op de besloten nieuwe dienst louter zijn artikel in het formulier op de site zal hoeven plakken waarna hij /zij een rapportage krijgt van webadressen waar het artikel zich mogelijk geheel of in forse gedeelten elders op het web bevindt.

Daarnaast worden alle geuploade artikelen opgeslagen in een databank, waarna met scans is bij te houden of het materiaal elders op internet verschijnt, mogelijk zonder dat daar rechten over afgedragen zijn.

De NVJ biedt de freelancers, net als nu, ook het vervolgtraject: de actie om rechten te innen en/of verwijdering te bewerkstelligen. Per situatie bekijken juristen van de bond of het sturen van een factuur, aanmaning en/of verzoek tot verwijdering de meest geschikte reactie is.

Volgens de NVJ klagen de 2.600 freelance schrijvende-, omroep- en fotojournalisten zo vaak over het overnemen van vooral artikelen en foto’s dat de speurdienst een belangrijk hulpmiddel zal vormen bij de handhaving van het auteursrecht, ofschoon dit voor beeldmateriaal nog niet werkt.

Ook gisteren tijdens de Freelancersdag maakten de rechten veel ervaringen en ook emoties los. In de opvatting dat met internet het auteursrecht, net als in de muziekindustrie, minder zwaar moet worden opgenomen konden freelancers zich niet vinden.

Ze ervaren niet alleen dat onbekende derden materiaal ‘pikken’ maar dat ook opdrachtgevers vaak proberen om online publicatie te beginnen zonder daar nadere afspraken over te maken.

"Artikelen worden nu vaak per toeval teruggevonden op internet. Schending van auteursrecht wordt echter lang niet altijd ontdekt. De freelance journalisten lopen hierdoor veel inkomsten mis, terwijl zij daar wel recht op hebben’, zegt NVJ-secretaris Elly Speet.

Vooral forums en weblogs maken gebruik van oorspronkelijk journalistiek waarbij ze verder gaan dan wat gebruikelijk is: het bieden van een citaat plus hyperlink. Niet zelden zijn hele artikelen geknipt en geplakt, soms nog met een hyperlink.

Journalisten krijgen een uitkering van rechten via hun stichting Nieuwswaarde voor leenrecht, reprorecht en de thuiskopieheffing, net als in de muziekmarkt dit functioneert voor de Buma/Stemra. De journalistenbond heeft dit overigens geregeld voor rechten op papier en omroep, niet voor rechten van publicaties op louter het internet.

 

Deel dit bericht

5 Reacties

Toine

Er is helaas niet zoveel jurisprudentie, waarschijnlijk omdat de meeste kwesties in der minne geschikt worden. Het probleem van kopi?rende bloggers (en daar zitten de grootste websites van Nederland bij) blijft zo onzichtbaar. Het belang van auteurs is meer gediend met openbaarheid. Dan kunnen al die particuliere publicisten die complete artikels overnemen zich niet meer verschuilen achter I hab det nie Gewusst… Was Google niet bezig met een Claim Your Content service?

Ron

"De NVJ biedt de freelancers, net als nu, ook het vervolgtraject: de actie om rechten te innen en/of verwijdering te bewerkstelligen. Per situatie bekijken juristen van de bond of het sturen van een factuur, aanmaning en/of verzoek tot verwijdering de meest geschikte reactie is." Ik zou daar voorzichtig mee zijn. Journalisten citeren er doorgaans zelf lustig op los, zeker op internet. Soms is het erg nuttig als iemand in een kader van een forumdiscussie een stuk integraal citeert. Volgens mij dienen deze acties beperkt te blijven tot die gevallen waarbij stukken zonder toestemming en bronvermelding zijn overgenomen met als doel om daar direct aan te verdienen. Zo is er een fotograaf die zodra hij zijn fotootje terugvindt op een amateursite die site meteen bestookt met bedreigingen en gepeperde rekeningen, terwijl een vriendelijk verzoek om de foto te verwijderen had kunnen volstaan.

Forgetit

"Journalisten krijgen een uitkering van rechten via hun stichting Nieuwswaarde voor leenrecht, reprorecht en de thuiskopieheffing, net als in de muziekmarkt dit functioneert voor de Buma/Stemra. " Dat geldt uitsluitend voor artikelen die in landelijke kranten zijn gepubliceerd. Misschien 3 procent van het totaal.  

Natasha Cloutier

Vertalingen worden niet opgespoord neem ik aan. Lekker makkelijk blijven stelen van o.a. Engelstaligen op die manier.

Gert Jan Kole

Zo'n dienst bestaat toch al lang? Zie http://www.copyscape.com/ Ik herinner me dat ik daar in 2005 al gebruik van maakte. Copyscape werkt niet feilloos, maar wel verrassend goed. Gratis voor maximaal 10 resultaten, 5 dollarcent per zoekopdracht voor alle resultaten (en dan kun je ook filteren, zodat je bekende publicaties er uit kunt laten).

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond