Deel dit artikel
-

Plannen online bank afgeblazen

Twee grote buitenlandse banken kwamen eind vorige week terug op hun plannen om volledig online te gaan bankieren. Allied Irish Banks (AIB), Ierlands grootste bank, en ook de Japanse Sanwa Bank besloten af te zien van de plannen om een online bank op te richten. Volgens AIB is een combinatie van een offline bank met online services het model voor de toekomst.

Behalve dat beide banken hun plannen wijzigden, gaf ook de online bank First-e aan dat het zal bezuinigen. Het bedrijf lastte vorige week een reclamecampagne van enkele miljoenen ponden af. Als reden noemde het bedrijf de toenemende concurrentie tussen online banken. Een manager van de bank vertelde dat het werven van een nieuwe klant inmiddels 250 pond kostte, als gevolg van de toenemende concurrentie. De concurrentie werd verhevigd toen Egg, de internetbank die deze zomer van start ging, besloot geen rente meer te vragen aan creditcard-bezitters.

De stemming onderstreept de uitkomsten van het onderzoek dat Cap Gemini Ernst & Young deed onder banken. Van de financiële dienstverleners in de Verenigde Staten gaf 36 procent aan zich primair zorgen te maken over de concurrentie op e-commerce gebied. Het onderzoek is verricht in 1999. Zorgen die de Amerikaanse bankiers hadden over e-commerce betroffen ondermeer 'gebrek aan middelen en vaardigheden' (29 procent) en 'de implementatiekosten' (29 procent). Veiligheid vonden de ondervraagden minder belangrijk, slechts 17 procent maakte zich daar zorgen over.

Het hoofd van electronisch bankieren van het Ierse AIB zei in the Financial Times : "We hebben uitgebreid onderzoek gedaan op het gebied van e-business en zijn nu tot de conclusie gekomen dat een combinatie van een online en een offline bank in Ierland beter zal werken dan een volledige online bank." AIB gaat zich volledig richten op de online afdeling van de eigen bank, hetzelfde geldt voor het Japanse Sanwa Bank dat een investering van 100 miljoen pond afblies en het geld ook gaat gebruiken om de diensten van de offline bank op internet verder uit te breiden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond