Deel dit artikel
-

Playstation3 vermoedelijk snel uitverkocht

Om middernacht zijn in diverse winkels in Nederland de eerste Playstations 3 verkocht. De spelmachine van Sony was al enkele maanden in Japan en de VS verkrijgbaar. Voor de Europese markt zijn 1 miljoen exemplaren beschikbaar. Voor de Benelux 50.000.

"Dat zijn er voor onze begrippen al tamelijk veel," verzekerde marketing manager Folkert Langeveld gisteren op de persconferentie van Sony in Badhoevedorp. Maar aangezien er van die 50.000 Playstations 3 waren al 40.000 gereserveerd zijn, blijven er voor de directe verkoop in de Benelux slechts 10.000 exemplaren over. Ongeveer de helft daarvan gaat naar Nederland, de andere helft naar België.

Sony's Playstation3 is met 600 euro de duurste spelmachine tot nu toe, maar daar krijgt de gebruiker dan ook wel wat voor terug: de veruit goedkoopste Blu-ray speler op de markt, een multimedia-apparaat met een verwisselbare harde schijf, aansluitmogelijkheden voor uiteenlopende multimediakaartjes en Mp3 spelers (waaronder de iPod) en een volwaardige webbrowser. "De Playstation brengt internet naar de televisie, daar wordt al een hele tijd over gesproken, maar lijkt nu nu echt realiteit te worden," aldus Langeveld.

Gamers kunnen ook onderling met elkaar communiceren en online spelletjes spelen. De Europese servers voor spellen als ‘Resistance: Fall of Man', ‘Motorstorm' en ‘Formula One' zijn deze week online gegaan. Dank zij een gisteren verschenen firmware update (1.6) is het nu ook mogelijk om content die op de harde schijf van de Playstation 3 staat via internet op de Portable Playstation (PSP) te zetten. Of alle internet providers deze communicatie zullen toestaan is nog onduidelijk. Steeds meer communicatiepoorten worden gesloten om misbruik te komen. "Tot dusverre is ons daarvan niet bekend," reageerde Langeveld op vragen.

De virtuele wereld PlayStation Home, die overeenkomsten vertoont met Second Life, zal dit najaar ook beschikbaar komen voor Europese Playstation3 gebruikers. Gamers kunnen dan een eigen karakter (avatar) aanmaken en aankleden en bedrijven kunnen bij Second Life ruimte huren.

Ook zonder Playstation3 heeft Sony trouwens geen reden tot klagen. Van de Playstation 2 werden in Benelux 2 exemplaren verkocht en de verkoop daarvan loopt nog steeds stug door. Van de in 2005 gelanceerde Portable Playstation (PSP) zijn in de Benelux 350.000 exemplaren afgezet. Daarmee heeft zeker 15 procent van de Nederlanders een Playstation in huis. Wereldwijd zijn nu 110 miljoen Playstations verkocht, waaronder 6 miljoen Playstations 3. Gebruikers die overstappen naar Playstation 3 moeten zich wel realiseren dat de Europese modellen zonder PS2-chip worden geleverd. Daardoor zullen niet alle Playstation 2 spellen automatisch werken op de Playstation 3.

Deel dit bericht

5 Reacties

erik

Berichtgeving oke, maar conclusies uit harde cijfers halen is wel heel erg moeilijk zeg. De Benelux is niet alleen nederland, dus dat: daarmee hebben 15% …, laten er nu toevallig veel gamers aan hun 2e PS2 bezig zijn en daarnaast ook nog de PSP hebben… daaag 15%.En aan alle zogenaamde fanboys en haters, sorry voor dit stukje inhoudelijk commentaar.

Edward

Ik begrijp dat Emerce zich vooral met marketing-zaken bezig houdt, maar dat de Playstation 3 snel uitverkocht zou zijn is toch slechts "adformatie" en geen "informatie"? Ik had gehoopt dat wij als lezers iets serieuzer zouden worden genomen. Ik heb vanmorgen de officiele lancering van de Playstation 3 in Nederland meegemaakt in Amsterdam en ik kan je nu, om 3 uur 'smiddags, zeggen dat er hoogstens een handjevol van zijn verkocht. Amper een deukje in de stapel die, als het zo door gaat, de Kerst ook nog wel haalt. 😀

Jay

Ja hij wordt echt slecht verkocht.Bij mediamarkt in Groningen stonden er gistermiddag half 5 nog een stuk of 20. En dat is zo'n 36 uur na de release.Je zou denken dat iedereen hem gereserveerd had, niet dus. Zou de prijs dan het grootste struikelblok zijn?Sony gaat het heel moeilijk krijgen in Europa.

Sjoerd

600 is voor Nederland te duur voor een 'spelcomputer'. Voor een Blueray mag het dan goedkoop zijn, maar dat is voor veel mensen geen reden voor de aanschaf van een Playstation 3.De plaatselijke speeldgoedwinkel hier zit er mee in de maag. De dozen staan in de weg en in het huidige tempo zullen ze er nog maanden staan.

Jaap

Ik weet niet hoe het staat met de verkopen in NL, maar van de 1 miljoen uitgezette PS3's in Europa zijn er in de eerste twee dagen 600.000 verkocht. Dit heeft Sony gisteren bekend gemaakt. Geen slechte score, lijkt me.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond