Deel dit artikel
-

Poetsers op Helpling bepalen eigen uurtarief

De huishoudelijke hulpen die hun diensten aanbieden op bemiddelingsplatform Helpling kunnen vanaf nu zelf aangeven tegen welk uurtarief ze werken.

“Vanaf de start van het platform konden de hulpen zelf al kiezen waar, wanneer en hoeveel uur zij wilden werken. Daaropvolgend hebben zij nu ook in de hand welke uurprijs de consument betaalt voor het schoonmaakwerk”, aldus het Nederlandse filiaal van Helping.

De nieuwe feature op het platform wordt uitgelegd als nuttig voor de gebruiker, omdat hij een betere selectie kan maken. Ook de schoonmaakhulp profiteert ervan, omdat niet het platform maar hijzelf bepaalt tegen welk tarief hij aan de slag gaat. In die laatste component zit de politieke betekenis achter deze nieuwigheid verstopt.

Platformen als Deliveroo en Uber krijgt de laatste tijd veel aandacht omdat zijn vervoerders klagen. Formeel heten zij ZZP’ers te zijn, maar het werk en de constellatie waarin ze dat verrichten heeft meer het karakter van dat van werknemers. Ze vinden dat ze meer wettelijke bescherming moeten krijgen en niet alle ondernemersrisico’s zelf moeten dragen.

Aanbieders op Helpling hebben tot op heden geen protestgeluiden laten horen. De vandaag aangekondigde feature geeft hen ook beter de mogelijkheid zich als ZZP’er op het platform te profileren. Niet het platform maar de werker bepaalt zijn prijs.

Eind vorig jaar hield de Tweede Kamer een hoorzitting die meer zicht moest geven op werken in platformeconomieën. Helpling was in de persoon van managing director Michelle van Os een van de gesprekspartners daarin.

Deel dit bericht

1 Reactie

Melody Mars

Yes, but Helpling raised their fees as well. From what I understand expect to pay Helpling at least 8€ p/hour for every one off cleaning from now on. All the rest goes of course for the cleaner, to pay his taxes and travel costs. From them to get netto 10 € /h the client would have to pay something around 17€/h or more. It is time for Helpling cleaners to unite.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond