Deel dit artikel
-

Poken doorgeefluik van sociale netwerken

“Ik had ook voor een topbaan bij een multinational kunnen kiezen. Maar tijdens mijn studie ontstond het idee voor Poken. Nog voor ik mijn MBA had afgerond, waren financiering en bedrijfsplan al rond.” Stéphane Doutriaux is de vader van de nieuwste hype in social networking: de Poken.

Met zichtbaar enthousiasme spreekt Doutriaux – geboren Canadees, woonachtig in Zwitserland – over zijn net één jaar oude onderneming. In Nederland haalde hij, door het evangeliewerk van enkele lokale enthousiastelingen, op één dag een paar keer de nieuwsrubrieken op televisie. “Het is natuurlijk fantastisch om je geesteskind op buitenlandse journaals te zien. Hoewel ik de marketingplannen al klaar had liggen, heb ik die toch maar even in de ijskast gelegd. Eerst kijk ik aan hoe de virale marketing zich ontspint.”

Foto: Peter Boer

Poken is in feite niets anders dan een gestileerd sleutelhangerpoppetje dat de functie van elektronisch visitekaartje vervult. Zodra een Poken-drager een andere drager tegen komt, houden ze de poppetjes een fractie van een seconde tegen elkaar en ze hebben contactgegevens uitgewisseld. Vervolgens steken ze het usb-deel van hun Poken in de computer, een website springt tevoorschijn en de contactgegevens van de andere persoon worden zichtbaar. Althans, als hij die heeft ingevuld. Daaronder vallen niet enkel naw-gegevens, maar ook de locaties van profielpagina’s op Hyves, LinkedIn, Facebook en nog twintig netwerken, en contactgegevens voor diensten als Skype en Google Talk.

Modeartikel

Doutriaux verkoopt de poppetjes in doosjes van twaalf, voor tien euro per stuk. “Ik focus op volume. Single unit business is voor anderen.” De poppetjes worden niet als geavanceerde hightech social network-toevoegingen gepositioneerd. “Nee, gewoon als modeartikel om bij je te dragen. In twee weken tijd had ik distributieovereenkomsten met de grootste high-end retailketens in Zwitserland.”

Foto: Ayman van Bregt (CC)

Het bedrijf Poken ging in januari 2008 van start met 400.000 euro startkapitaal, van vrienden en familie. In oktober 2008 rondde Doutriaux de tweede financieringsronde af. Hij haalde geld op bij verscheidene Zwitserse fondsen, onder wie Red Alpine, en bij een van de vroege investeerders van Xing. Het geld wordt gebruikt voor de technische doorontwikkeling van de mini-computers. Het bedrijf telt elf medewerkers, van wie de helft zich bezighoudt met techniek en privacybeveiliging.

Inkomsten genereert Poken met de verkoop van de poppetjes zelf. Binnenkort verschijnt er ook een api. Daarmee kunnen grote bedrijven, vermoedelijk tegen een vergoeding, eigen Poken-omgevingen maken. KPMG en EuroRSCG in Frankrijk gebruiken de dienst al via white label, om studenten te werven en in contact te brengen met recruiters.

Primeur XS4ALL

De allereerste 500 Pokens haalde Doutriaux speciaal op in China voor XS4ALL’s jubileumfeest Fifi. “Die heb ik tijdens een tussenstop naar huis op Schiphol overhandigd. Dat waren de állereerste Pokens, zelfs nog uit de pre-productiefase. Nu zijn er 50.000 verscheept en produceren we on demand in China. Dagelijks worden er 250 geactiveerd.”

Wat de zakelijke gesprekken met Hyves op 23 januari opleverden, wil Stéphane Doutriaux nog niet aan Emerce kwijt.

Deel dit bericht

7 Reacties

Martijn

geweldig. Nog een handig klein dingetje voor in mijn overvolle laptop tas. Ik denk dat poken meer kans had gehad als een addon voor bestaande telefoons met Bluetooth of IR als koppeling. Kan me niet voorstellen dat poken ooit een critical mass zal halen en zonder deze critical mass is een poken gewoon een stuk plastic. Kansloze gadget….

Hiroshi

Als we nu eens Japanse mobieltjes hadden in plaats van die non-innovatieve Nokia/SE toestellen, dan hadden we deze functionaliteit al 4 jaar geleden standaard in ons mobieltje gehad….

Edo van Santen

ik ben er van overtuigd dat of poken of hellomynameise (als die ooit uit de development fase komen) het gaan maken. ik zie het als de secretaresse in een usb-stick, die na elke netwerkmeeting veel werk uit handen neemt.

Ruben van Diermen

Je hebt zelfs al een poken Hyves Genaamd:  http://Hyves-poken.hyves.nl/

Eric B

Wanneer NFC op de smartphones zit is Poken verleden tijd. Leuk idee maar helaas tijdelijke Hype.Veel mensen leuren ook niet meer hun agenda mee. Die zit gewoon op hun smartphone. En je hebt ook niet je digitale camera altijd bij je, ook die zit in je smartphone.

Thijs

@Eric: allemaal heel interessant en bijdehand maar wat is NFC? New Friend Connector..??

albert

@Thijs: http://en.wikipedia.org/wiki/Near_Field_Communication (eerste link bij google-search op NFC)

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond