Politie introduceert database met besmette e-mail adressen

De Nederlandse politie introduceert naar eigen zeggen een ‘nieuw middel in de strijd tegen cybercriminaliteit’: een database met op dit moment al ruim zestigduizend e-mailadressen. Op Politie.nl kunnen burgers voortaan zelf controleren of hun data in criminele handen zijn gevallen.

‘Mensen vinden het doodnormaal om regelmatig de bandenspanning en het oliepeil van hun auto te controleren. Het zou mooi en vooral heel nuttig zijn als burgers met dezelfde vanzelfsprekendheid om de zoveel tijd checken of hun internetgegevens wellicht in verkeerde handen zijn gevallen. Dat kan je veel narigheid besparen en helpt om criminelen de voet dwars te zetten,’ zegt Ron de Milde, programmadirecteur Nieuwe Media en Digitale Dienstverlening bij de politie.

Vanaf vandaag kan iedere Nederland via politie.nl checken of een e-mailadres voorkomt in data die het korps in beslag heeft genomen. Als dat het geval blijkt te zijn, ontvangt de gedupeerde burger meteen per e-mail een bevestiging dat de computer inderdaad geïnfecteerd is (geweest). De Duitse politie introduceerde deze werkwijze een paar weken geleden.

Tijdens onderzoeken neemt onder andere het Team High Tech Crime af en toe servers vol data in beslag. Daar zitten uiteraard ook e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden van burgers tussen. Criminelen achterhalen die door in te breken in computers en websites.

Uit oogpunt van privacy mag de politie in beslag genomen data niet openbaar maken. Daarom is het ook niet toegestaan om getroffen burgers zelf actief te informeren.

1 Reactie

Raar gedoe

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.

terug