Deel dit artikel
-

Politie en TNO ontwikkelen opsporingstools voor Darkweb

Het Team Cyber Enabled Crime van de politie en TNO werken aan oplossingen om de identiteit van gebruikers van het internet, en als onderdeel daarvan het Darkweb, inzichtelijk te maken.

In 2020 blijven de politie en TNO samenwerken om het politiewerk op verschillende onderdelen te versterken, wat moet leiden tot nieuwe werkwijzen en innovaties.

De politie en TNO werken bijvoorbeeld samen aan opsporingstools. Zo is er een programma dat met behulp van kunstmatige intelligentie het gedrag van de voortvluchtigen (met een onherroepelijke gevangenisstraf) voorspelt.

De gebruikte algoritmen zijn ontwikkeld in afstemming met het programma Onvindbaren en het Openbaar Ministerie en kunnen op transparante wijze worden verantwoord bij een rechter of toezichthouder. Met de nieuwe tool wordt op dit moment een proef gedraaid.

Ook wordt gewerkt aan intensievere samenwerking tussen politie, TNO, universiteiten, bedrijven en overheidsinstellingen om de veiligheid in Nederland te vergroten.

Politiewerk is volgens beide organisaties voortdurend onderhevig aan de invloed van nieuwe technologieën en ontwikkelingen en vernieuwing is noodzakelijk om hier goed op in te blijven spelen. De verschuiving van de criminaliteit van fysiek naar digitaal is hier een kenmerkend voorbeeld van.

Deel dit bericht

1 Reactie

Nlockchain killer

Pfff, als je nagaat dat de end-node van bv TOR zowiezo al de overheid is, vind ik dit een beetje nutteloos.

Wat als iemand een gesloten netwerk opzet en enkel toegang verschaft aan de gene die hij/zij uitkiest en dit via een versleutelde verbinding doet??? Ohh wacht… dat is het darkweb ook….

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond