Deel dit artikel
-

Populariteit bookmarks toegenomen

Amerikaanse internetters maken in toenemende mate gebruik van 'bookmarks', op de harde schijf opgeslagen links. Dit gaat ten koste van zoekmachines en hyperlinks.

Dit blijkt uit onderzoek van Websidestory . Bijna 52 procent van de onderzochte groep internetgebruikers zei uitsluitend via bookmarks op een site te komen, of door een webadres direct in te tikken. Een jaar ervoor was dit nog 46 procent. De cijfers zijn gebaseerd op onderzoek onder een wereldwijd publiek. Per land zijn enkele verschillen gesignaleerd. Zo maakt in de VS 58 procent gebruik van bookmarks of directe webadressen. In Duitsland is dat 63 procent en in Japan zelfs 71 procent. Een jaar geleden was dat 54 respectievelijk 60 procent.

Er wordt dus minder gesurfd, concludeert Websidstory. Volgens Geoff Johnston, vice-president bij het onderdeel StatMarket , blijkt uit de cijfers dat online merkenbouw zijn vruchten heeft afgeworpen. "Internetgebruikers weten in toenemende mate precies waar ze iets kunnen vinden", aldus Johnston.

In Nederland concludeerde Insites Consulting al dat steeds meer ervaren internetgebruikers afhaken. Van alle internetgebruikers zou deze groep ontgoocheld zijn over het beschikbare aanbod en de gebruikersvriendelijkheid van het medium. Toch blijkt de internetpopulatie in Nederland nog steeds te groeien .

Deel dit bericht

2 Reacties

Mo'Riche

Wow, wat een nieuws……. waarom is het toch dat telkens na jaren er rapporten uitkomen die weergegeven wat allang voorspelbaar was als er serieus was gegeken naar hoe mensen die internet al langer gebruiken ermee omgaan? Jarenlang heeft men de neiging gehad de eerste generatie internetters als een soort afwijkende groep te beschouwen, vreemde wezens die internet op een heel andere manier gebruiken dan 'normale' mensen. Enge wezens, die vanuit hun bookmarks surfen, zelf hun startpagina instellen, niet op banners klikken (of die zelfs filteren), zelf hun communities bouwen en andere vormen van 'afwijkend' gedrag vertonen. Hele businessplannen werden en worden nog steeds gebaseerd op het gedrag van beginnende internetters, terwijl zolangzamerhand toch duidelijk moge zijn dat dit gedrag slechts tijdelijk van aard is. De verwijzing naar het onderzoek van Insites slaat overigens nergens op. Dit gaat vooral over een groep mensen die zonder enige voorkennis het internet zijn opgelokt met allerlei mooie verhalen over wat internet in de ogen van overheid en commercie zouden moeten zijn, en of niet in staat is geweest om te leren wat internet wel is, of daar domweg niet in geinteresseerd is. Hetzelfde onderzoek geeft ook aan dat deze mensen 'relatief onderontwikkelde internetvaardigheden' hebben, en dus waarschijnlijk uberhaupt niet veel van het 'echte' internet hebben meegekregen.

DutchCelt

Het is inderdaad gek dat dit geconstateerd wordt. Ik, maar wie ben ik, dacht dat bookmarks de gebruikelijke wijze zou zijn om de site's opnieuw te bezoeken. Mijn observaties is dat gebruikers heel veel gebruik maken van bookmarks, het is zo simpel en effectief. Jammer dat er nog steeds site's zijn die geen rekening houden met gebruik van bookmarks. Hiermee verlies je, onnodig, bezoekers.Het belang van bookmarks wordt soms door de opdrachtgever verwaarloosd. Site's veranderen soms qua indeling zodat de gebookmarkte pagina's verdwijnen, als je dat niet goed opvangt dan ben je meteen een bezoeker kwijt. Zo zijn er nog meer van deze gebruikers eigenschappen die niet belangrijk worden gevonden. De 'back'knop doet soms niet waarvoor het bedoeld is (denk aan flash sites) ook zijn pagina's niet goed te printen. Wat ik versta uit zo'n artikel is dat website's niet alleen rekening moeten houden met de beginnende gebruikers maar ook met de wat meer gevorderde gebruikers. Rekening houden met wat komen gaat kan nooit kwaad.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond