Deel dit artikel
-

‘Powerpoints zijn een collectieve pijn, zó slecht’

Maar weinig Nederlanders kunnen goéd presenteren met Powerpoint of Keynote. “Het is echt bar slecht gesteld met de kwaliteit. Die collectieve pijn wil ik doorbreken met mijn startup”, aldus Sander Reijn.

Reijn was samen met Erik Keegstra in 1995 oprichter van het webbureau Websight.nl. Onlangs stapte hij uit het bedrijf en verkocht zijn belang in Websights internetveiling Qoop.nl om zich toe te leggen op zijn bedrijf De Presentatie Architect.

Wat doet De Presentatie Architect?

De naam zegt het al. Samen met een kleine team van freelance professionele ontwerpers help ik bedrijven bij het maken van goede, effectieve presentaties. Dat was ook al een van onze activiteiten bij Websight. Dat is nu verzelfstandigd. Je ziet veel sprekers echt worstelen wanneer ze hun verhaal voor een publiek afsteken. Het lukt ze niet hun boodschap goed over te brengen. Mijn missie is: Nederland verlossen van de slechte presentaties.

Is het echt zo bar slecht met ons gesteld?

Ja, nogal. De meeste mensen steken te weinig tijd in het samenstellen van hun presentatie. Ze zetten Powerpoint aan en beginnen direct op de dia te tikken. Als je mensen uit het publiek vervolgens vraagt wat ze vervelend vinden aan een presentatie dan is dat: 1) mensen die dia’s voorlezen, 2) onduidelijke structuur in een verhaal en 3) overmatig gebruik van bullet pionts. En tóch doet iedereen het.

Een belangrijke reden daarvoor is dat we in Nederland geen onderwijs krijgen in spreken in het openbaar, in presenteren. Dat is heel anders in Amerika en, deels, in Engeland. In Nederland houd je op de basisschool ‘spreekbeurten’. Die gaan echter niet over presenteren, maar over het oprakelen van informatie die op je internet of in de bibiliotheek vindt. De nadruk ligt in ieder geval níet op het overbrengen van een boodschap.

En u weet wel hoe dat moet?

Ik heb al jaren een passie voor dit onderwerp en verdiep me er doorlopend in. Ik bouw er zelfs een bedrijf mee.

Wat is een goede presentatie?

Een goede presentatie helpt het publiek je boodschap te begrijpen. Je dient vooraf goed na te denken over de boodschap en het doel van een verhaal dat in 10 of 15 minuten wordt verteld. Dat vergt een goede structuur en emotie. Je wil natuurlijk dat je publiek je boodschap onthoudt.

Maar waarom een presentatiebedrijf?

Powerpoint staat op een half miljard computers in de wereld geïnstalleerd.
Ik werk vooral voor middelgrote en grote bedrijven. Uit Engels onderzoek
bleek dat voor 46 procent van de bedrijven Powerpoint het primaire vehikel
is om een boodschap over te brengen tijdens de verkoop. Daar komt bij dat 72 procent van hen niet regelmatig de inhoud en kwaliteit van de Powerpoints
controleert. Dus ja, er is zeker een bedrijf mee te bouwen.

Ik ben niet de eerste en zeker niet de enige, maar je ziet vooral vormgevingsbedrijven die adviseren. Er zijn weinig kenners die zich op de boodschap richten. Concreet houdt dat verscheidene zaken in: corporate slide kits, volledige Powerpoint-presentaties maar ook trainingen ‘Optimaal werken met PowerPoint’.

Wie maakt indruk op u?

Steve Jobs van Apple. Hij weet een duidelijk, goed gestructureerd verhaal te vertellen dat ook nog eens goed emotioneel is geladen.

Deel dit bericht

20 Reacties

Joris

Beste Sander, leuk initiatief. Als ik echter naar je site surf, dan word ik daar niet echt warm van. Jij als Presentatie Architect zou toch meer dan wie dan ook moeten weten hoe je mensen direct enthousiast maakt wanneer ze jouw site bezoeken……. Vooralsnog een gemiste kans!

Jef Martens

Eens met Sander's punt, echter zijn er voldoende partijen al bekend die met een boek je een heel eind op weg kunnen helpen:Presentation Zen van Garr Reynolds: http://www.presentationzen.com Slide:ology van Nancy Duarte: http://www.duartedesign.com  Begin met de 10, 20, regel van Guy Kawasaki voor business voorstellen:10 slides is het MAXIMUM20 minuten presentatie30 punten lettergrootte is het MINIMUM voor de woorden die je wilt gebruiken.www.guykawasaki.com Succes!

Jef Martens

Henkie

Au, die site! Flashback naar 1999.Ik zou zeggen: verbeter de wereld, begin bij jezelf.

Erwin Boogert - Emerce

Joris, Henkie: Dank voor het commentaar. We zijn niet in het minst ook benieuwd naar jullie opvattingen over de stellingen over de kwaliteit van Powerpoint-presentaties.

Makula

Eigenlijk kan ik niet zo heel veel, maar het presenteren van mijn eigengemaakte powerpoints over mijn school in Kampala-Uganda, ja dat kan ik als de beste.Geen training in gehad, naar mijn idee is het 'gewoon' een kwestie van nuchter nadenken. Ik daag je uit.

Marielle

Tip;kwam laatst deze zeer handige site tegen voor het maken van een presentatie.www.prezi.comHeel Nederland aan de Prezi…wellicht..;-) Marielle

Romein

Er zijn inderdaad meer powerpoint miskleunen dan wat anders, maar jezelf verklaren tot de grote guru van de smaakvolle presentatie staat of valt wel met een smaakvolle website om dit alles aan de man (of vrouw) te brengen. De site slaagt daar echter helemaal niet in, dat is behoorlijk pijnlijk.Ik ben absoluut voorstander van een professionele aanpak voor het opstellen van presentaties, nogal wat managers gaan koppig door als je ze waarschuwt dat een presentatie geen langdradig leesboek mag zijn en dat een verzorgde, eenvoudige en smaakvolle layout belangrijk is. Het kan meestal niet langdradig, schreeuwerig en kitcherig genoeg.

Pieter Goyens

Ik kijk zelf enorm graag naar goede presentaties en vind dat een kunst op zich. Zelf steek ik er ook graag tijd in. Uiteindelijk heb ik graag dat het publiek zich vermaakt en bijleert. Het is ook niet per se wat je zegt, maar hoe je het zegt. Is dat is eigenlijk marketing? Bedankt voor de interessante links.Ook leuk: De 5 allerbeste presentaties (ooit!) op Marketingland.nl http://www.marketingland.nl/presenteren/de-5-allerbeste-presentaties-ooit/

Joost

Ja, inderdaad heel grappig zo'n zelfbenoemde goeroe met een website uit het jaar 1998…. ik zou echt geen advies willen hebben, zelfs niet gratis!Wat een gebakken lucht! Een presentatie valt of staat met diegene die 'm geeft en de plaatjes zijn extra!Joost

Elona Dest

Ik zocht net op 'pakkende presentatie'. Met als eerste resultatentwee prachtige links waar je direct verder mee komt:  http://tinyurl.com/yl7hqjp   http://tinyurl.com/2mja9c  Ik denk dat de site van Sander nog wat aan overtuigingskracht mist.W?l een leuk intitiatief.

Elona Dest

Ik zocht net op 'pakkende presentatie'. Met als eerste resultatentwee prachtige links waar je direct verder mee komt:  http://tinyurl.com/yl7hqjp   http://tinyurl.com/2mja9c  Ik denk dat de site van Sander nog wat aan overtuigingskracht mist.W?l een leuk intitiatief.

Harold den Besten

Een ?cht goede presentator heeft geen Powerpoint nodig… die weet zijn boodschap enthousiast en ge?nspireerd over te brengen.

Jip van der Valk

In essentie ben ik het helemaal eens Sander. Maar als zo vaak en hierboven terecht opgemerkt: het is in 1e instantie de persoon die de presentatie geeft die bepalend is of de boodschap overkomt… Dan kom je natuurlijk direct op het doel van de PWP. Dat zijn er vele. Het belangrijkste onderscheid zijn bedrijfspresentaties (door vele te gebruiken) en presentaties die je op maat maakt voor jezelf. Maw iemand die vanuit zijn eigen rol en eigen doel een PWP in elkaar draait. DAAR valt nog heel veel te verbeteren want eenduidig je bedirjf presenterebn is er dan in het geheel niet bij. … en die site moet echt beter (doe eens wat voorbeelden, downloads erbij; niet te bang zijn)

Gert-Jan

Theodore Roosevelt was zijn tijd al ver vooruit. Toen hij de volgende woorden uitsprak: ?Far better it is to dare mighty things, to win glorious triumphs even though checkered by failure, than to rank with those poor spirits who neither enjoy nor suffer much because they live in the gray twilight that knows neither victory nor defeat.? doelde hij al op al die mensen die hun eigen tekortkomingen en incompetentie iets noemenswaardigs te presteren, menen te moeten compenseren door op het internet moedwillig mensen af te zeiken die wel hun nek uitsteken en durven te ondernemen. Deze ondernemers, wat je ook van hun idee, verhaal of website vindt, werken hard, betalen belasting en zijn het fundament van onze economie. In het geval van Sander Reijn, iemand die ik overigens niet ken, gaan alle criticasters volledig voorbij aan het feit dat deze man aan de basis heeft gestaan van een succesvol internet bedrijf dat sinds 1995 meer dan 13 jaar stand heeft weten te houden. Dat alleen al is, gezien de ongekende stormachtige economische veranderingen en de bij tijd en wijle hevige concurrentie in de markt, een prestatie die maar weinig mensen in hun CV kunnen zetten en wat mij betreft hulde!  Of er nu een markt voor is of niet ik ben van mening dat iedereen die het lef heeft om vandaag de dag een onderneming op te starten mag toe treden tot het legioen der helden.

OnlineNo-No

ben het met Sander eens; teveel slechte presentaties! En als Sander naast het maken van presentaties ook de klant iets kan leren over presenteren wens ik hem veel succes toe. maar denk dat de oorzaak zit in dat er teveel slechte presentatoren zijn.. hun tools zijn daar slachtoffer van, geen oorzaak. 

Jeroen Panjer

De echt goede presentaties die ik gezien heb waren zonder powerpoint of keynote. Dat waren mensen die met overtuigend enthousiasme iets vertelden waarin ze echt geloofden. Als niemand meer hulpmiddelen gebruikt worden presentaties levendiger en echter. Als spreker wordt je niet verleid tot het voorlezen van je sheets en het publiek heeft aandacht voor de spreker in plaats van de hulpmiddelen.Ik denk dat ik ook adviseur wordt. Ben ik nu ook adviseur? Mijn eerste les is gratis! Les 1: Stop met het gebruiken van Powerpoint of Keynote.

Peter

Uit een aantal van de bovenstaande reacties concludeer ik dat er mensen zijn die het bouwen van een goede website hetzelfde is als het geven van een goeie presentatie. Dus alle critici hierboven… bewijs jezelf en laat eens een video zien (zet hem bijvoorbeeld op Youtube, vimeo, enz.) waarin jij een vlammende en interessante presentatie geeft.  IK ben erg benieuwd!

julesj

Inspiratie voor een goede Powerpoint / Keynote vindt u hier: http://noteandpoint.com/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond