Deel dit artikel
-

Pro Active: kloof inkomensgroepen op het Internet wordt groter

Met de toename van het aantal Nederlanders dat Internet ontdekt heeft, wordt de kloof tussen lage en hoge inkomensgroepen op het Internet steeds groter. Dit concludeert onderzoeksbureau Pro Active in het half jaarlijkse Nationale Internet Monitor. Zij spreken daarmee het onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau tegen dat concludeerde dat er helemaal geen sprake is van een dreigende digitale tweedeling.

In het onderzoek van Pro Active heeft negen procent van de mensen met een lager dan modaal inkomen in 1998 aangegeven de afgelopen veertien dagen online te zijn geweest. Dit percentage is inmiddels gestegen naar negentien procent. Bij de mensen met een hoger dan gemiddeld inkomen heeft veertig procent aangegeven in 1998 de afgelopen veertien dagen online te zijn geweest, tegenover 73% nu.

Ook in de rest van Europa is een dergelijke trend zichtbaar. Volgens het Pan European Internet Monitor dat werd gehouden in vijftien Europese landen is elf procent van de mensen met een laag inkomen online geweest. Onder mensen met een hoog inkomen is dat 47%. Opvallend is het percentage Internetgebruikers boven de 55 jaar. Van de mensen in die leeftijdsklasse met een hoog inkomen geeft 25% aan online te zijn geweest, tegenover 1% in de lagere inkomensgroepen.

Het Sociaal Cultureel Planbureau zegt aan de hand van haar onderzoek dat er op dit ogenblik wel grote verschillen zijn in computerbezit tussen verschillende bevolkingsgroepen. Mensen met lagere inkomens, vrouwen, ouderen en lager opgeleiden maken volgens het onderzoek minder gebruik van de nieuwe technologieën dan anderen. Het bureau acht de verschillen echter niet extreem hoog en verwacht dat over een aantal jaren een computer net zo'n normaal voorwerp in huis zal zijn als de televisie of de telefoon.

Het advies van het Sociaal Cultureel Planbureau als antwoord op haar onderzoek is om de verschillen door de markt te laten oplossen, zonder een rol van de overheid. Pro Active is aan de hand van haar onderzoek echter voor verlaging van de telefoon kosten. Volgens het onderzoeksbureau zijn de verschillen tussen Internetgebruik in de inkomensgroepen het gevolg van de hoge kosten voor Internetgebruik. Bij een minder dan modaal inkomen zijn de kosten voor Internetgebruik circa 10% van het netto inkomen. De aanschaf en onderhoud van een computer kosten namelijk jaarlijks duizend gulden en de maandelijkse telefoonkosten minimaal 60 gulden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond