Deel dit artikel
-

Proef internet via stopcontact “geslaagd”

Het experiment van energiebedrijf NUON met de levering van internet via het electriciteitsnet is technisch haalbaar gebleken, NUON meldt dat de proeven succesvol verlopen. De transportsnelheid van het systeem zou ongeveer even snel zijn als die van kabel of ADSL.

NUON startte afgelopen zomer een kleinschalige proef met internet via het stopcontact. Aan het zogeheten Project Digistroom zouden 250 huishoudens in de Arnhemse wijk Rijkerswoerd meedoen. Het werden er uiteindelijk 180, terwijl het project pas in november daadwerkelijk kon beginnen.

Twee maanden later noemt de projectleider van NUON de proef "succesvol", zo meldt het ANP. De transmissiesnelheid is ongeveer even snel als kabelinternet of ADSL, dat via het reguliere telefoonnet verloopt. Het verschil is wel dat Digistroom aanzienlijk goedkoper zal zijn, aldus NUON.

De woordvoerder van NUON laat weten dat de proef om twee redenen succesvol wordt genoemd. Allereerst is het systeem sinds twee weken stabiel, met weinig dips of uitval. In de tweede plaats zijn de bewoners volgens NUON zeer te spreken over de gemaksvoordelen. NUON plaatst een speciaal apaaraat in de meterkast van de betreffende huishoudens. Vervolgens kunnen gebruikers via een externe modem op elke plek in huis via het stopcontact toegang krijgen tot het internet. Er zijn geen verdere telefoonlijnen, kabels of aparte kastjes nodig. De data is al van tevoren in een nabijgelegen transformatorhuisje toegevoegd aan het stroomnet.

De downloadsnelheden liggen volgens de woordvoerder rond de 150 kilobits per seconde. Er is sprake van gedeeld gebruik, net als bij kabelinternet. Dit betekent dat naarmate meer bewoners online zijn, de gemiddelde downloadsnelheid kan dalen.

In april zal de Raad van Bestuur van NUON besluiten of het project door zal gaan. Als dat gebeurt kunnen binnen twee jaar alle klanten Digistroom krijgen, zegt NUON in een persbericht. Het werkgebied van NUON bestrijkt nu veertig procent van heel Nederland. Digistroom zou beschikbaar komen in Noord- en Zuid-Nederland, Gelderland, Flevoland en Friesland.

Het experiment van NUON is zeker niet nieuw. In Engeland, Duitsland en Italië lopen al langer vergelijkbare proeven. In Nederland stopte Essent Kabelcom er vroegtijdig mee. Een woordvoerder verklaarde toentertijd tegen Emerce dat het Nederlandse elektriciteitsnet niet geschikt was voor datatransport. "Het is een technisch verhaal, maar om het net geschikt te maken voor datatransport zijn dezelfde investeringen nodig als die voor een glasvezelinfrastructuur", liet de woordvoerder toen weten. Een andere overweging was dat Nederland vrij dicht "bekabeld" is, zodat investeren in de nieuwe internetvoorziening nauwelijks de moeite zou lonen.

Volgens NUON zal de technische haalbaarheid van internet via het stopcontact de doorslag geven bij de beslissing wel of niet ermee door te gaan. "Economische redenen hebben we nog niet meegenomen", aldus de woordvoerder. "Op de achterkant van een bierviltje hebben we natuurlijk wel een ruwe berekening gemaakt." De woordvoerder wilde niet aangeven wat de ruwe kosten voor de consumenten zullen zijn.

Deel dit bericht

20 Reacties

Jan Sellis

Eindelijk hoop voor mensen zonder kabel en adsl. Dit zal kpn leren de uitrol van adsl zo te vertragen. Het gaat goedkoper worden, en als ik het zo hoor mooi makkelijk. ff inpluggen en surfen maar. Nu maar afwachten.

J.B.Roodbeen

Dat de proef van NUON niet uniek is, doet niet af aan de mogelijkheid voor dat volksdeel dat dankzij de onwilligheid van de kabelboeren toch over een snelle internetverbinding kan beschikken tegen een vaste prijs per maand. Ik pleit er daarom voor dat minister Jorritsma niet alleen 6 miljoen beschikbaar stelt om kabelboeren lekker te maken voor het bekabelen van de minder dicht bevolkte gebieden, maar ook eens kijkt naar dit soort initiatieven. Ik vraag me trouwens af wat men onder minder dichtbevolkt verstaat. En de opmerking van de Essent woordvoerder dat Nederland al helemaal vol met kabels ligt durf is ook in twijfel te trekken, of hij moet het koper van KPN bedoelen.

Remi

150 kb per seconde is toch niet voldoende voor de toekomst.

E. Poppelier

Hoe meer concurrentie voor breedband internet hoe beter. De service die de KPN levert met Mxstream is echt belabbert, als je gaat verhuizen wordt je pas na 7 maanden geholpen aan een aansluiting in je nieuwe woning! En dat ook nog eens zonder bevestiging dat dat aansluiting uiteindelijk is geregeld. Dan ben je blij dat er ook nog zoiets als kabel bestaat, je hebt dan tenminste een alternatief. Als Eneco dit initiatief van Nuon nu ook overneemt kunnen we straks ook echt kiezen! Het gaat hier dan ook niet over de kosten van zo´n breedband verbinding maar over de service en dat zal KPN leren om service te leveren aan z´n klanten.

buck

Een aardig artikel over een stukje nieuwe technologie. Helaas anders dan de teneur in 't stuk verwacht ik dat het resultaat van het project nooit in een commercieel zal overleven. Ik heb hierbij een aantal overwegingen. NUON meldt dat de transmissie snelheden vergelijkbaar zijn met ADSL/kabel. Volgens mij zijn de maximaal haalbare snelheden van ADSL en kabel factoren hoger (8 tot 16 Mbps) dan 'powerline' systemen (2 Mbps). Doordat het delen van de data-'pipe' voor het electriciteits ongunstiger ligt (meer huizhoudens per knooppunt) dan voor kabel en zeker ADSL (een op een verbinding) zal de 'power-line' gebruiker de al lagere maximum snelheid met meer gebruikers moeten delen dan bij andere systemen. Een andere sterkte van het systeem zijn volgens het artikel de lagere kosten. Doordat ADSL en kabel al flink gebruikt worden (wereldwijd 20 miljoen gebruikers) hebben deze systemen al schaalvoordelen waardoor een lage kostprijs kan worden gerealiseerd. Voor powerline is dat nog niet zo. Ook is de noodzakelijke technologie voor een powerline modem geavanceerder (kostbaarder) dan voor ADSL/kabel. Een dergelijk modem moet met veel meer stoorsignalen rekening houden. Tot slot geeft het artikel de indruk dat het modem thuis door een service monteur moet worden aangebracht (kostbaar!). Volgens mij zijn er al do-it-yourselve ADSL (en kabel?) modems beschikbaar waardoor de monteur thuismag blijven en de klant zijn loon in eigen zak kan steken. Als voordeel wordt de eenvoudige distributie van internet-data in het huis genoemd. Dit zie ik ook als een interessant voordeel. Er zijn echter wel alternatieve (bijvoorbeeld draadloze of in-house powerline systemen) om dit op een andere manier voor ADSL/kabel tegen een kleine meerprijs ook mogelijk te maken. Ook zijn er draadloze 'last-mile' systemen (FWBA) die juist op dit punt goed scoren en zelfs draadloze toegang tot het internet vanuit het gehele huis mogelijk maken (om nog maar niet te spreken over UMTS als alternatief). Het mag duidelijk zijn dat ik benieuwd ben of NUON louter op de in het artikel aangehaalde positieve technische resultaten hun 'go/no go' beslissing gaat nemen. Ik wacht met spanning af…

Menno

Zoals Remi al zei: 150 kilobits per seconde is nauwelijks breedband te noemen. Het is maar ietsje sneller dan dubbel ISDN. Hoeze klaar voor de toekomst? Nou kan er in het artikel natuurlijk weer de klassieke bits en byte wisseltruc zijn uitgehaald. Als ik 150 kilobyte per seconde lees, komt het al iets meer in de buurt. Blijft alleen het gedeeld gebruik over. Dat is namelijk niet echt prettig.

Gosse AdB

GezeurWat een gezeur over de bandbreedte van IP over 220V. De snelheid ligt, volgens Nuon op het niveau van kabel en ADSL. Dit is nog steeds ruim boven de capaciteit van een telefoon modem welk een zeer groot gedeelte van de NL bevolking nu gebruikt. Daarnaast (neem ik marketing technisch aan!) is IPo220V een open en permanente aansluiting. Flat-rate geeft immers blijkens onderzoeken een enorme impuls aan gebruik van diverse diensten. Het algemeen belang en daarmee mogelijke inkomsten wordt toch gediend door algemeen en veel gebruik? GemakIPo220V kàn een geweldig gemak zijn. Dat is één van de plus punten van deze technologie boven ISDN, ADSL en Kabel….. 'Wie is die man op zolder (die geen weet heeft van routers ed.) die elke avonds van Mama een bord eten krijgt?' – is verleden tijd. Elk 220V-stopcontact geeft toegang tot de buitenwereld. In de woonkamer, de badkamer, de slaapkamer en de tuin is contact met de buitenwereld mogelijk. Zonder gesleep met verknoopte snoeren. Zonder geknoei met verlengkabels en verlooppluggen. Plug het IPo220V-modem in en surf de wereld rond. Belangrijk blijft: (UPC/chello heeft dat verontachtzaamd) Een kundige helpdesk met vooraf een goede en uitputtende FAQ!

Rob

Hoe meer mogelijkheden er komen om aansluiting op het net te krijgen, hoe beter. Als 150K het maximum is wat hier uit te halen is en NUON hier daadwerkelijk mee aan de gang gaat, verkoop ik mijn aandelen NUON. Deze ontwikkeling heeft kwantiteit als uitgangspunt, terwijl het kwaliteit had moeten zijn. Overal in huis in kunnen pluggen, is een te verwaarlozen voordeel. Als uit onderzoek blijkt dat de Nederlander meer voor een hogere snelheid zou willen betalen, begrijp ik deze stap van langzamer voor minder niet. Zal NUON straks soms ook met "Internet via het gasnet" gaan komen?

jans

Het is helaas niet mogelijk om NUON internet via het stopcontact in geheel Nederland aan te bieden.De elektriciteitsmarkt is/wordt weliswaar geliberaliseerd maar dit geldt niet voor de netwerken die in Nederland liggen. Dus als iemand uit Rotterdam NUON internet via het stopcontact wil kan dit dus niet. Overigens is ENDESA, een spaans energiebedrijf, al veel en veel verder met dit soort technieken. ENDESA heeft onlangs het Utrechtse energiebedrijf REMU overgenomen.

Pepita

Jans, je opmerking dat het netwerk niet geliberaliseerd is en dat daarom iemand in Rotterdam geen Nuon internet kan krijgen, is volgens mij onjuist. Als jouw bewering nl. correct is, zou je in R'dam ook geen Nuon elektriciteit kunnen krijgen. En dat is nou juist wel het geval (ten gevolge van de liberalisering). Rob stelt dat overal in huis in te kunnen pluggen een verwaarloosbaar voordeel is. Ben ik niet met hem eens. Al je webbased apparaten (magnetrons, wasmachines etc.) kun je dan gewoon inpluggen. Heel handig om op afstand aan te sturen. Hoef je geen telefoonlijntje naar wasmachine te leggen.

de ideale klant

Wat een geneuzel over de toekomst. Door de wet van het afnemend nut en toenemende kosten is snelheid niet de keysuccesfactor voor de meeste businessmodel. Tevreden klanten daarin tegen des temeer. Daarom zal de oplossing van Nuon voor het grote publiek (dat internet niet tot levensdoel gemaakt heeft) een goede gebuiksvriendelijke oplossing zijn. Ik ben al 9 jaar gebruiker van het internet en gebruik nog steeds een gewoon modem (niks isdn-adsl). Wellicht dat ik niet de meest hippe internetgebruiker ben maar ik weet zeker dat ik voor Planet Internet de ideale klant ben. Als het Nuon lukt om klanten met mijn profiel als klant te krijgen zal ik de aandelen van de vorige schrijver overnemen.

Morenito

De ideale klant: ben al 9 jaar gebruiker van het internet…yada yadaUUUggghh weer zo'n old skool gebruiker. U was dus al vanaf 1992 (één jaar na introductie EUnet)gebruiker? Schrijft u daarom nog steeds "het" Internet terwijl het *Internet* moet zijn? en: uw modempje was dus al aangesloten op onderstaand rekencentrum? Laat a.j.b serieuze reakties aan anderen over.Dank.——————————————————In 1988, Daniel Karrenberg, the system manager at the Amsterdam Mathematics Centre, which served as the gateway to the ARPANET for email and Usenet communications, and Ben Segal, the CERN TCP/IP Coordinator, far-sightedly added routers to the EUnet that also supported TCP/IP communications. This provided the potential for full network connectivity to the ARPANET.——————————————————

joost

Of Nuon het gaat uitbrengen is nog maar de vraag. Ik voorzie wel een glansrijke cariere voor de NS als isp. Het lijkt me geweldig als de NS deze techniek gebruikt om alle trajecten van meer dan 25 minuten uit te rusten met "breedband" internet. Daar wil ik ook best een bedrag extra voor betalen. De investering lijkt me niet extreem hoog. Een airport base station per 50 meter trein zou genoeg moeten zijn. Iemand in voor een NS e-mail actie om dit voor elkaar te krijgen? :-)))) Komen ze ook eens positief in het nieuws.

de ideale klant

Morenito, volgens mij boodt planet internet in 1993 haar diensten al aan. Als dat 1994 was vind ik dat ook goed. Het ging er mij om om aan te geven dat ik een trouwe klant bij planet internet ben. In hun businessmodel ben ik de best renderende klant. Ik gebruikte dit om het verschil aan te geven tussen de "high demanding customer en een high yield customer". Uit je reactie concludeer ik dat je het inhoudelijk met me eens bent anders had je dit soort flauwe "jij-bakken" wel achterwegen gelaten.

Chefren

De gedachte dat in een huis letterlijk elk stopcontact een internetverbinding zou kunnen worden is vrij zeker fout. Powerline-modems worden in de meterkast zo dicht mogelijk bij de aanvoerleiding aangesloten om zo min mogelijk last te hebben van de storing in het huis zelf. Eigenlijk hetzelfde wat je bij kabel-tv modems ziet. De claims van Nuon vind ik overigens twijfelachtig. Lijken me vooral claims van PR-piepeltjes leuk om Nuon anders in het nieuws te krijgen dan met de tientallen miljoenen die ze aan voetbalclub Vitesse hebben weggegeven. Nergens serieuze meetresultaten, harde cijfers of verslagen van gebruikers gezien!

lezer

chefren, volgens eigen zeggen, zonder inhoudelijk informatie dit soort conclusies trekken getuigt van een grote mate van zelf ingenomenheid. En vooral een schijnbaar grote behoefte aan aandacht. Graag inhoudelijke reacties!

chefren

Kreun… Ik heb =kennis=, ik =weet= dat powerline-modems al jaren de heilige graal zijn voor datacommunicatie. Ik heb vanuit mijn {achtergrond; http://www.ii.nl/idd } behoorlijk goed zicht op de stand van de techniek en ervaring met veel van de benodigde onderdelen. Ik weet vooral ook dat internet via het technisch veel idealere kabeltv-systeem al een tamelijk moeizame bedoeling is. Dat wil zeggen, ik ben uit en thuis via zo'n verbinding aangesloten en tevreden maar er moet wel een compleet grofmazig glasvezelnetwerk door een stad worden gelegd om de bandbreedte overal lokaal te kunnen garanderen("fiber to the curb"). Wat veel te duur is voor gebieden met lagere dichtheid bebouwing. Nuon kan wel een of andere goedkope "leuk voor de PR" proef doen, rond een plek waar toch al een glasvezel uit de grond stak. Als het serieus aangepakt moet worden dan moeten ze zo'n grofmazig glasvezelnet leggen of huren van iemand die het al heeft neergelegd. Hier zit hem de crux, ik verwacht dus geen serieuze nieuwe mogelijkheden voor mensen die nu ook niet aan internet via kabel kunnen komen. Daarnaast is de powerline-modem-bandbreedte naar het glasvezelaansluitpunt vermoedelijk veel te {laag; http://www.rwe-powerline.de/relaunch/service/service_faq.htm }. is "vrij optimistisch" met 15-30x ISDN ofwel 1 tot 2 Mbit per seconde, ik wed dat dat de theoretische maximale snelheid is die met de buren moet worden gedeeld. Een snelheid die alleen op een relatief schoon electriciteitsnet kan worden gehaald. Dus niet als je een buurman hebt met een of andere stevige electromotor die regelmatig aangaat of misschien wel altijd aanstaat. Let goed op, Nuon komt voorzover mij bekend alleen met PR-gekakel en niet met cijfers anders dan "150 gebruikers". Schept enorme hoop bij mensen die nu niet goedkoop aan on-line internet kunnen komen die naar mijn inschatting op weinig of niets is gebaseerd.

Patrick

Wat er mijn inziens mist in al deze reacties in de praktijkervaringen van de mensen die deel uit maakten van de pilot. Mijn {devies; http://www.digistroom.nl/loggedin/frameset.html?forum }: Forum@digistroom.nl.

jans

Helaas Pepita, door energieliberalisering wordt het voor energiebedrijven mogelijk om via de netwerken van anderen stroom te transporteren. Echter, dit geldt uitsluitend voor elektriciteit en niet voor andere producten. Nuon zal dus met bijvoorbeeld ENECO moeten onderhandelen over het tarief dat ENECO gaat door berekenen voor het 'transport' van internet via elektriciteit. Dus als ENECO geen pottenkijkers in de regio Rotterdam wil hebben vragen ze gewooon een extreem hoog bedrag voor dit 'transport'.

sander

QUOTE 1 Remi Donderdag, 31 Januari 2002 (12:51:03)150 kb per seconde is toch niet voldoende voor de toekomst. QUOTE 2 ROB,Zal NUON straks soms ook met "Internet via het gasnet" gaan komen?150 kb/s is nu al te weinig voor velen, hoe durven ze dit te vergelijken met ADSL en KABEL! Internet via het gasnet?? Das al oud nieuws,:) kijk maar eens op {deze link; http://www.gasema.cjb.net/ }.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond