Deel dit artikel
-

Programmaraden willen Ziggo aanpakken

Programmaraden stappen naar het Commissariaat voor de Media in de hoop Ziggo op de knieën te krijgen. De kabelaar verkleint op grote schaal het analoge pakket van 34 naar 30 zenders. Daarbij negeert zij de adviezen van programmaraden om buitenlandse publieke zenders op te nemen.

Volgens Ziggo wordt het analoge pakket verkleind om ruimte te maken om digitale zenders door te geven.

Programmaraden hebben een wettelijke taak om te zorgen voor een divers aanbod op de kabel. De programmaraden van Breda e.o. en Multikabel verzoeken het Commissariaat voor de Media nu om handhavend op te treden naar Ziggo. Andere programmaraden ondernemen ook juridische stappen. Kabelraden.nl, de stichting landelijk steunpunt van de programmaraden, rekent erop dat het Commissariaat Ziggo zal dwingen om de adviezen op te volgen.

Gradus Vos, voorlichter bij Ziggo denkt dat d programmaraden hun eigen redenen hebben voor de stap naar het Commissariaat voor de Media: “Ik denk dat de programmaraden meer moeite hebben met feit dat wij de zenders die zij geadviseerd hebben, niet opnemen. Het gaat niet eens zozeer om het feit dat wij het aantal zenders terugbrengen van 34 naar 30, maar meer om het niet opvolgen van adviezen.”

Vos vervolgt: “Kijk, de programmaraden hebben de mogelijkheid om advies uit te brengen over het basisgedeelte van het analoge pakket. Dat zijn vijftien zenders waarbij wij verplicht zijn alle Nederlandstalige zenders door te geven. Naast Nederland 1, 2 en drie en VRT 1 en 2 en een lokale en regionale zender, blijven er dus zeven zenders over waar zij iets over kunnen adviseren. Daar mogen wij niet van afwijken, behalve bij een dringende reden. Wat het in dit geval wordt, dat is nog even afwachten.”

Over de kansen van Ziggo wil Vos verder weinig kwijt: “Het klinkt flauw, maar zolang er nog geen uitspraak is gedaan door het commissariaat, wil ik er verder ook niks over zeggen.”

Ziggo is niet de enige kabelaar die de digitalisering flik doorzet: CAIW wil dit jaar nog volledig stoppen met analoge tv en radio. Ziggo en ook UPC blijven voorlopig analoge tv aanbieden, hoewel ook deze zenders kijkers proberen over te halen om digitaal te kijken.

In het derde kwartaal van vorig jaar keek bijna vijftig procent van de Nederlandse huishoudens digitaal.

In dit licht brengt Ziggo in verschillende gemeenten nu het aantal analoge zenders terug naar 30. Hiermee worden rond de 270 duizend abonnees getroffen. Als alternatief kunnen deze mensen een digitale ontvanger kopen. In dat geval ontvangen ze wel de zenders die uit het analoge pakket worden geschrapt.

Het analoge pakket dat Ziggo vermindert met vijf zenders, blijft beschikbaar tegen dezelfde abonnementsprijs. Marieke Pette, directeur Kabelraden.nl: “Als Ziggo het analoge aanbod met tien procent verkleint, dan zou daar een prijsverlaging van tien procent tegenover moeten staan.”

Het gaat om Franse, Spaanse en Italiaanse zenders die de kabelaar uit het analoge pakket schrapt.

Deel dit bericht

17 Reacties

Rick

Dat er Spaanse, Franse en Italiaanse zenders verdwijnen is voor mij niet heel belangrijk. Wat ik veel erger vind is dat tevens BBC World verdwijnt, dan blijft CNN over omdat Euronews haar zendtijd heeft verkocht aan Het Gesprek. Dus geen EuroNews meer, en nu ook geen BBC World meer…. 

jolanda

/jammer dat ze het weer een keer doen eerst home haalt de rtl plus en sat 1 ennaar veel klachten erover kwamen ze weer terug en nu doet ziggo hetzelfde ze e3n dan zeggen een decoder voor digitale tv dan heb je de zenders weer ze krijgen het toch voor elkaar om de mensen geld uit de zakken te trekken

Dodo

het is gewoon pure onzin dat er analoge zenders moeten wijken voor digitale zenders. Her zijn twee absoluut verschillende wijze van informatie overdracht.Stel dat Ziggo met alle geweld toch die zenders wil schrappen neem dan een paar Hollandse zenders, want die absolute troep die de commerciele hollands TV produceert daar kijkt de grootste gestoorde aap geen eens naar.

Floortje

Ziggo heeft in het verleden, sinds ze met digitale televisie zijn begonnen, al flink wat zenders uit het analoge pakket geschrapt. Nu verdwijnen er dus nog meer en blijft wederom de prijs uitzonderlijk hoog, zonder dat de klant een prijsdaling krijgt ter compensatie. Ja, je mag tegen de honderd euro investeren in digitale ontvangers en hooguit twee smartcards zodat ziggo je straks nog lichter kan maken. Het zijn een stel criminelen bij het kabelbedrijf.

don van riet mgt cons ICT

De monopolistische manier waarop Ziggo hiermee omgaat geeft hun intenties helder weer. Langzaam de analoge kanalen de nek omdraaien en tegelijkertijd de druk verhogen op de klanten om over te stappen naar digitaal. Liefst met een totaalpakket inclusief Internet en telefonie. Op die manier wordt de klant maximaal vastgehouden. Tegelijkertijd proberen alle kabelaars de concurrentie via glasnetten de voet dwars te zetten. Als er ergens meer concurrentie moet komen is het wel in kabelland…..

bert c

klopt heel goed. ergelijk als je al jaren heel regelmatig en dan bedoel ik dageljks naar de WDR kijk en je krijgt een brief in de bus met de medeling dat deze zender na 24 april alleen nog via een digitale decoder te ontvangen is. dat betekent dus dat ik gedwongen word over te stappen van analoog naar digitaal. en dat in een land waar de democratie zo hoog in het vandaal staat. de ombudsman had daar in het jaarverslag 2008 een goede opmerking over "de burgers in de ketens" daar lijkt dit wel heel erg veel op.

Wim

Ziggo heeft groot gelijk. Als je nu nog niet digitaal kijkt ben je niet van deze wereld. Digitaal is niet meer de toekomst, het is het heden. Als je wat anders wilt (analoog) dan zal je je moeten aanpassen.

Piet

Vind ook dat Ziggo gelijk heeft. Analoge zenders nemen erg veel bandbreedte in en dat kan beter gebruikt voor Hispeed internet en HD zenders. De zenders die worden weggehaald kijkt toch geen hond naar. En betreffende de abonnements prijs, kijk in omringende landen en zie hoe laag deze in Nederland is. Het aanbieden van zenders aan consumenten kost Ziggo geld. Daar hoor ik niemand over.

Herman

@wim Hoe groot is jouw wereld?

mike

groot gelijk. tegenwoordig is de bandbreedte hard nodig voor meer aanbod. 1 zender analoog weg betekend 5 digitale kanalen of 40 on demand uitzendingen. prijs mag helaas niet aangepast want de telecomwet zegt zelf dat de netwerkkosten uitsluitend door het analoge pakket gedragen mogen worden. wordt tijd dat ze de kosten eens herverdelen over de diensten.

tonw

Mijn idee. Ziggo moet inbinden. Een paar weken voor het besluit om de zenders terug te brengen nog even snel de klanten op te hoogte brengen.Of beter gezegd het ff snel door de strot persen bij hun klanten. Walgelijk. Snel wegwezen bij Ziggo. Het alternatief is de schotel. Goedkoper en meer keus.

Gustavear

Dit proces is al een tijdje aan de gang, zo van als u die en die zenders wilt behouden dan moet u overstappen op digitaal. De kijker het mes op de keel zetten. We zijn zelfs meer en eerder gaan betalen na die kaalslag in het verleden. De programmaraden hadden al veel eerder moeten opkomen voor ons kijkers. Als BBC-world ons wordt afgenomen zou heel erg zijn vooral omdat het voor Nederlanders veel makkelijker te volgen is dan de franse zenders. Laat ons nu niet in de steek.

bc

moeten ziggo aanpakken de raden moeten niet met zich laten sollen daar zijn ze niet voor een goeie instelling die zich nu moet doen gelden

rick

Volgens de klantenservice van Ziggo is het een beslissing van BBC World zelf om te stoppen met de analoge uitzendingen… Helaas gaat het abonnement niet omlaag nu er 3 zenders minder zijn…. Ik vraag me af wat de achterliggende gedachte van de BBC is om te stoppen met BBC World maar niet met BBC 1 & BBC 2…..

gutavear

Ik zelf denk dat het niet veel uitmaakt of de uitzending analoog of digitaal is, omdat converteren niet moeiijk is. Analoge programma's zoals die oude soaps worden ook altijd voor de digitale uitzendingen geconverteerd. Digitale programma's lijken mij makkelijk te converteren naar analoog. Zelfs kleine afspeelapparatuur doet niets anders. Misschien onwil, of weer een excuus om het te rechtvaardigen. Wie weet het?

Serg

Ziggo beweert dat het overgaan naar digitale zenders niets extar kost.Dit is niet waar. wij in Vught betalen voor Ziggo kabel TV 11 Euro.Als wij overgaan naar digitale zenders dan betalen wij 16 Euro in plaats van 11 Euro.

Gustavear

Als u inderdaad het basis pakket in digitaal gaat ontvangen verandert er niets voor u, alleen alles loopt via het doosje digitaal. Het analoge programma kan u echter nog steeds worden ontvangen om via een versterker door het verdere deel van het huis te ditrubueren. Meer moeten betalen betekend dat u een iets duurder pakket heeft of dat Ziggo een foute rekening stuurt. Op de site van Radar en Kassa kan u mogelijkheden vinden om actie te ondernemen. Succes.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond