Deel dit artikel
-

‘Programmatic videoreclame door het dak’

De beschikbare inventaris voor programmatic videoreclame is afgelopen jaar verdubbeld. Op mobiel is de beschikbare reclameruimte zelfs met 200 procent gestegen, aldus Elwin Gastelaars van technologiebedrijf SpotX.

Gisteren organiseerde SpotX, als bemiddelaar in online reclame, een middag waar het adverteerders, uitgevers en mediabureaus bijspijkerde over de stand van zaken bij videoreclame.

“Vijfendertig procent van het aanbod wordt programmatic verhandeld. Op televisie is dat nul, hoewel de decoders van kabelaars en telco’s overal staan. Er wordt wel heel veel gestreamd. Denk aan de huldiging van Feyenoord, de start van Viceland, de uitzendingen van Telegraaf VNDG en de Europa League bij RTL XL. Daar kunnen we op doorpakken”, aldus Gastelaars tegen Emerce.

“Er is een omslag gaande. Dat zie je aan hoeveel er programmatic worden verhandeld bij BrandDeli, RTL XL en de STER. Vooral bumpers en tag alongs, formats die we ook al kennen van radio en televisie.” Naarmate de digitale formats meer gaan lijken op wat de markt al kent, zal de vraag ernaar ook toenemen. De echte specialist zal ook met 1st en 3rd party data willen werken en veel statistieken willen ontvangen.

Om in dit soort vragen te voorzien, introduceert SpotX drie nieuwe producten. Bij log level reporting krijgt de uitgever statistieken tot op het niveau van de individuele veiling. Audience lock, het tweede product, stelt partijen – bijvoorbeeld uitgevers en retailers – in staat om hun eigen data in te laden voor targeting zonder dat partijen elkaars data kunnen zien. “Double blind en juridisch ook helemaal dichtgetimmerd”. Partijen kunnen zo klik-, in app- en kijkgedrag combineren met zaken als intentie- en transactiegegevens van shoppers.

Een reclameformat dat bekend is in de tv-wereld komt binnenkort ook naar het netwerk van SpotX. Podding, zoals het heet, is het bundelen van reclameuitingen in een heel reclameblok. Er zitten meerdere commercials in een blok dat bij een online video wordt meegestreamd. Te targeten met cookies. “Iets minder gedreven door de publishers, wat meer door de uitgever. Spannend voor iedereen omdat de ene partij wat controle weggeeft en de ander bijna realtime moet beslissen welke reclame wanneer waar wordt ingezet.”

De managing director van SpotX in Nederland, een dochter van RTL Group, denkt dat de programmaticvideomarkt in 2020 zes procent van het totaal is, ruim vijftig miljoen euro.

Foto: Joi Ito (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

C. de Jong

Drie keer zoveel videoreclame op je mobieltje dan waar we nu al door geteisterd worden? Daar zitten we echt op te wachten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond