Deel dit artikel
-

PwC: On- en offline verkoopkanalen versterken elkaar onvoldoende

Winkelketens zijn onvoldoende in staat om hun on- en offline verkoopkanalen elkaar te laten versterken. Retailers bieden de consument vaak niet de juiste combinatie van on- en offline winkelen, waardoor deze zelf op zoek gaat naar de optimale winkelervaring. Dat stelt PricewaterhouseCoopers in een onderzoek.

In West-Europa winkelt circa veertig procent van de consumenten online. In Nederland is dit 56 procent. Naar verwachting bedraagt dit percentage in 2015 voor West-Europa vijftig procent en voor Nederland en het Verenigd Koninkrijk bijna zeventig procent. De frequentie van online aankopen ligt in Nederland wel aanzienlijk lager dan in het Verenigd Koninkrijk de VS of China. 2,6 aankopen per maand tegenover 8,4 in China, 5,2 in de VS en 4,3 in het Verenigd Koninkrijk. Daarbij geldt internationaal dat meestal nationale merken online domineren. Zo zijn de vijf populairste Nederlandse retailers die ook actief zijn met een webshop: HEMA, H&M, Blokker, Kruidvat en Albert Heijn.

Consumenten zijn – niet verrassend, volgens PwC – met name op zoek naar gemak. Dat vertaalt zich in het on- en offline bij verschillende retailers (onder)zoeken van producten om het vervolgens ergens anders on- of offline te kopen. Dit soort gedrag maakt het voor retailers moeilijk om mensen aan hen te binden. Daar komt bij dat respondenten er in toenemende mate voor kiezen om maar bij een paar partijen online te kopen. Zo geeft 86 procent aan bij maximaal vijf partijen online te shoppen. Het is voor retailers zaak om onderdeel te worden en te blijven van die persoonlijke top vijf. Dat te kunnen doen vraagt een diepgaande kennis van de voorkeuren die consumenten hebben in de verschillende stadia van het koopproces.

Veel retailers zijn nog onvoldoende ingericht op een echte, efficiënte multichannelaanpak. Ze zien hun on- en offline winkels nog als twee op zichzelf staande operaties. Door de samenwerking te zoeken, kun je veel meer halen uit beide kanalen, zowel in termen van omzetgroei als kostenbesparing. Bij voorbeeld door mensen via online naar fysieke winkels te trekken en vice versa.

Daarnaast switchen consumenten tussen kanalen in de verschillende fasen van het koopproces. In iedere fase heeft een bepaald kanaal de voorkeur. Bijvoorbeeld online onderzoeken en kopen in de fysieke winkel. Uit het PwC-onderzoek blijkt dat slechts weinig retailers deze voorkeurspatronen in kaart brengen. De meeste retailers hebben geen database waarin on- en offline klanten gevolgd worden, om deze waardevolle info vervolgens te combineren en gebruiken om in te spelen op hun individuele wensen. Laat staan dat het on- en offline winkelconcept er optimaal op aansluit.

Volgens de adviesorganisatie zijn in 2020 de meest succesvolle onlineretailers in staat om hun klanten snel door een groot productaanbod te leiden naar het product van hun keuze. Een product wat consumenten vervolgens nog actiever zullen delen met hun omgeving via social media. Ook worden producten steeds vaker thuis bezorgd of online besteld en in een winkel opgehaald.

Deze nieuwe realiteit vraagt volgens het bedrijf een nieuwe manier van omgaan met voorraden en een andere manier van inrichten van het fysieke winkelconcept.

Deel dit bericht

4 Reacties

Jasper

Goed onderzoek en logische ontwikkeling, maar ook een die de kleine en middelgrote retailer in de toekomst in het nauw drijft. Ook zij zullen moeten gaan multi-channelen met de (weinige) middelen die ze beschikbaar hebben. Winkeliers in mode en schoenen kunnen met de lancering van zoeksale.nl een eerste stap zetten…

Michel Brok

Het is een uitdaging om consumenten, die zich niet in klassieke koopmodellen laten stoppen, toch op de juiste plek en op het juiste moment te bereiken en uiteindelijk te bewegen tot een koop. De opmars van database marketing en customer intelligence binnen grote retailorganisatie is hiermee een feit. Multi-disciplinaire marketingteams zijn niet meer weg te denken waarbij customer intelligence het hart vormt van elke marketingafdeling.

Deze beweging zou ertoe kunnen leiden dat kleine ondernemers kopje ondergaan. Ik denk juist van niet. Grote retailers zullen dit spel goed kunnen spelen. Maar je ziet succesvolle niches bij kleine ondernemers ontstaat die juist wel kunnen inspelen op het wispelturige koopgedrag van consumenten en ze weten te binden door goede beschikbaarheid en prijzen online, en het vertrouwen en servicemogelijkheden in de winkel tegen een hogere prijs. Middelgrote organisaties zullen het hierdoor juist moeilijk krijgen die niet het budget hebben te investeren in klantinzichten en te groot zijn om een niche in te duiken.

TvdH

De grote verrassing is China. Daar zou 70% tenminste eens per week online shoppen (Nederland is 20%). Chinezen doen 8,4 aankopen per maand (Nederland 2,6); 60% orienteert zich op en koopt kleding en schoeisel online (Nederland 23%). Ca 40% volgt merken via social media (Nederland 10%) en 60% koopt direct bij merken in (Duitsland 31%).

Is dat aannemenlijk en geloofwaardig? Ik zou des steekproefverantwoording wel eens willen zien.

Frans Jan Boon

Ook grote retailers hebben hier moeite mee. Juist daar zijn de afdelingen online/e-commerce en offline/retail eilanden met een eigen management en P&L. Synergie is daar vaak ver te zoeken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond