Deel dit artikel
-

Rakuten koopt internationale videosite, plant Europese uitrol

Het Japanse e-commercebedrijf Rakuten legt naar schatting 200 miljoen dollar op tafel om Viki.com te kopen, een internationale videosite met professioneel geproduceerde tv-series en films.

De overname wordt bevestigd de topman van het bedrijf aan The Wall Street Journal.

De Japanners jagen hiermee niet op YouTube, maar op de internetkijker die goede mediaproducties wil zien. Het lijkt inmiddels van ondergeschikt belang waar en van wie die afkomstig zijn.

Viki heeft zijn oorsprong in Singapore, groeit nu hard in heel Zuid-Oost Azië en is van plan zijn diensten aan te bieden in Europa en Zuid-Amerika. Het is een soort YouTube voor niet-particuliere producties. De kijkers voorzien de, nu veelal Aziatische, video’s van ondertiteling. Het bedrijf verkoopt abonnementen en reclameruimtes en deelt de inkomsten met de producenten.

Een indrukwekkende reeks investeerders steunde de videosite. De WSJ somt op: Andreessen Horowitz, Greylock Partners (van oprichter LinkedIn), Omidyar Network (van oprichter eBay) en Neoteny Labs, waar online hotshot Joi Ito vanaf het begin al bij was betrokken.

Het wordt interessant om te zien hoe Rakuten Viki in Europa uitrolt. Immers, het bedrijf bezit al enige tijd een digitale videotheek. Een jaar geleden kocht het Wuaki uit Spanje. Mogelijk gaan Wuaki en Viki ‘uitzendrechten’ uitwisselen, dus elkaars producties overnemen. Van een samengaan lijkt vooralsnog geen sprake, aangezien de Spaanse site aangeeft dat het zelf met aan internationalisering werkt.

De werking van Viki wordt goed uitgebeeld in deze video:

Tot de weinige Nederlanders op Viki behoren Nick & Simon en Doutzen Kroes.

Rakuten begint zich als breed mediabedrijf te profileren en niet enkel meer als grote winkelstraat. Inmiddels heeft het het een e-boekbedrijf (Kobo), logistiek specialisten in de EU en VS, belangen in sociale hangplekken als Pinterest en een paar internetmarketingbedrijven in Amerika.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond