Deel dit artikel
-

Ransomware netwerk Cerber: 150.000 slachtoffers in juli

Het grootste actieve ransomware-netwerk Cerber maakte in juli 150.000 slachtoffers. Dat zegt Check Point Software Technologies in een nieuw onderzoeksrapport.

Cerber is de grootste actieve ransomware-as-a-service-dienst voor ransomware (gijzelvirussen) ter wereld. Daarbij kunnen cybercriminelen zonder al te veel technische kennis zelf ransomware ontwikkelen en die verspreiden. De dienst is al in twaalf verschillende talen beschikbaar.

Cerber draait op dit moment 160 actieve campagnes wereldwijd met een geschatte jaaromzet van ongeveer 2,3 miljoen dollar. Elke dag worden zo’n acht nieuwe campagnes gestart en alleen al in de maand juli werden ongeveer 150.000 slachtoffers ontdekt in ruim tweehonderden landen.

Cerber gebruikt bitcoins om niet getraceerd te worden en maakt een unieke bitcoin-portemonnee aan voor elk van zijn slachtoffers. Na betaling van het losgeld (meestal 1 Bitcoin, met een huidige waarde van 590 dollar), ontvangt het slachtoffer de decryptiesleutel.

CheckPoint noemt de bevindingen zorgwekkend. Cyberaanvallen zijn niet langer enkel toe te schrijven aan mensen met technische kennis. Iedereen kan tegenwoordig deelnemen aan dergelijke aanvallen, waardoor een hardere aanpak gewenst is.

Overigens heeft het bedrijf een encryptietool beschikbaar gesteld voor enkele versies van de ransomware.

MoneyTrailimage-768x1230

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond