Deel dit artikel
-

Rechter verbiedt gratis internet KPN voor scholen

update KPN mag scholen geen gratis adsl-internet aanbieden, het maakt hiermee misbruik van zijn machtspositie. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door de huidige internetaanbieder voor scholen, nl.tree. KPN gaat in hoger beroep.

Met het aanbod van KPN om scholen drie jaar gratis van internet te voorzien via zijn dochteronderneming Xs4all, was 75 miljoen euro gemoeid. Het telecombedrijf zag dit als een vorm van 'sponsoring' met als doel het gebruik van breedband en breedbanddiensten te stimuleren.

Zowel Opta als mededingingsorganisatie Nma hadden geen bezwaar tegen de plannen van KPN, maar in de Tweede Kamer ontstond kritiek op de plannen en concurrenten reageerden boos. Breedbandaanbieder Easynet spande een kort geding aan tegen KPN, samen met nl.tree, het bedrijf dat nu nog als enige scholen voorziet van internettoegang. Deze monopoliepositie verliest het vanaf 1 januari 2004, wanneer scholen een vrije keuze krijgen. Zowel nl.tree als Easynet betoogden dat KPN de concurrentie de voet dwarszet met zijn aanbod van gratis internet en daarbij misbruik maakt van zijn positie als marktleider.

De rechter ging mee in deze redenering en oordeelde dat KPN misbruik maakt van zijn machtspositie, door onder de kostprijs zijn diensten aan te bieden. Het is volgens de rechter "aannemelijk" dat het aanbod van gratis internet de onderwijsmarkt voor concurrenten "enkele jaren ontoegankelijk maakt". De rechter verbood het aanbieders van internettoegang aanbiedingen te doen die lager liggen dan de kostprijs. KPN dient voor 23 november publiekelijk zijn aanbod weer in te trekken, overtredingen kunnen tot een dwangsom van maximaal 30 miljoen euro leiden.

In een reactie zegt KPN "bijzonder teleurgesteld" te zijn over de uitspraak van de rechter en kondigt het aan in hoger beroep te gaan. "KPN vindt het opmerkelijk, dat ondanks eerdere signalen van geen bezwaar van toezichthouders Opta en Nma, de rechter nu tot de uitspraak komt dat KPN met een marktaandeel van 37% een machtspositie inneemt op breedbandgebied en daar, door dit aanbod, misbruik van maakt."

Tijdens de behandeling van het kort geding op 24 oktober meldde de advocaat van KPN dat zich inmiddels 1000 scholen hebben aangemeld voor het aanbod van gratis internet. KPN zegt dat het de scholen nu "een aantrekkelijk aanbod" zal doen "dat past binnen de uitspraak". Het bedrijf kondigt aan dat de scholen die hierop ingaan hun geld terugkrijgen op het moment dat KPN in hoger beroep alsnog in het gelijk wordt gesteld.

Deel dit bericht

10 Reacties

Z@ndergeld

jammer zeg, dat NL.Tree de Nederlandse scholen het aanbod niet gunt. Ze hebben jarenlang hun zakken gevuld met te dure verbindingen aan ons te verkopen en nu daar verandering in komt door KPN gaan ze naar de rechter om ons nog een keer te pakken. Het is een rare wereld. Scholen hebben nooit ergens geld voor, gebeurt er iets goeds, kan NLTree het verbieden. Bedankt!!

wil

Vreemde uitspraak. Dan mogen wel meer bedrijven niet onder de kostprijs verkopen terwijl dat juist bij vrij concurrentie een van de manieren is om snel een marktaandeel te veroveren. Dus dan mag KPN een kort geding tegen 1601 Telecom beginnnen want die leveren Carrier Select telefoniediensten onder de kostprijs. Deze uitspraak houdt waarschijnlijk geen stand in hoger beroep gezien het feit dat de OPTA hier geen bezwaar tegen heeft. Overigens staat het KPN vrij om tegen een omweg de scholen via een stichting een bedrag te schenken om ADSL diensten te financieren…

Sacha Prins

Het probleem zit 'm volgens mij niet zozeer in het aanbieden van diensten <i>onder de kostprijs</i>, maar in het aanbieden van diensten <i>onder de kostprijs, door een monopolist</i>. Ik vind het overgens niet zo raar dat KPN deze PR stunt niet gegund wordt. Als ze scholen gratis internet gaan geven waarom dan mij niet ook? Ik betaal er indirect namelijk wel voor via de verkapte staatssteun die KPN zo nu en dan ontvangt. We zullen zien wat de rechterlijke macht hier van gaat maken. Ook dat blijft in dit land altijd een verassing.  Ondertussen kan KPN lekker verontwaardigd hierover doen in de pers, hebben ze mooi wel de positieve publiciteit, en het kost ze niks!

A.Treur Jr.

De oplossing is nabij. KPN sponsort de scholen met equivalent van het bedrag van de netto kosten voor internet (75 miljoen euro -) te besteden bij een van haar ADSL afnemers. Scholen blij, Rechtbank blij, NMA blij en NLtree boos. Het zij zo. De volgende Dijkdoorbraak van ons Poldermodel.

peter

Wil,Het gaat er juist om dat KPN zijn machtspositie misbruik. Om oneerlijke concurrentie te voorkomen heeft de rechter het initiatief nu verboden.Snappie? Gr Peter

henk

De KPN biedt iets gratis aan wat een ander niet gratis aan kan bieden. Zij schermen met een laag marktaandeel, dat lijkt me niet relevant waar het omgaat dat zij eigenaar zijn van het netwerk Dat overigens in het verleden door de belastingbetaler is gefinancierd. Ik hoor niemand over wat er gebeurd na die drie jaar wanneer er een shake out heeft plaats gevonden bij de concurentie. Eenmaal klant bij KPN kunnen ze dan de prijs stellen iedereen weet dat ze daar ruime ervaring mee hebben. het korte termijn voordeeltje verwijnt als sneeuw voor de zon. Waarom niet voor altijd gratis. KPN wil zo desperaat graag sponsoren dat scholen die nu instappen en moeten betalen hun geld terugkrijgen indien de KPN in hoger beroep wint. Dat klopt niet.

A.Treur Jr.

Een aantal reflectanten ontgaat de crux. Als de melkunie melk levert onder de prijs en OB gratis tampons levert voor studentjes hoor je niemand. Nu het gaat om een aanbod waar school en leerling van profiteren, ook als is het voor drie jaar (so what) dan nog is het sponsoraanbod. Ik raad de Nuons en Waterleveranciers hun zinloze sponsoractiviteiten in de sport te stakenen direct te investeren in scholen een leerlingen, de consument van morgen! Het zijn dan wel geen out of pockets costs voor de KPN maar toch. Wedden dat het beroep een andere conclusie levert.

henk

Beste treur jr. KPN sponsort niet maar vecht zich ineen markt die geld opleverd. Het heeft niets te maken met investeren in de toekomst. KPN gebruikt hiervoor het netwerk dat de belastingbetaler heeft gefinancierd.Het kost ze vrijwel niets. Als ze de scholen willen sponsoren laat ze dan die 75 mio. inzetten om de facturen van die scholen te betalen. slaap lekker.

A.Treur Jr.

Henk. Dat is niet the bottom line. Het maakt mij geen zak uit hoe of waar. Het scheelt het onderwijs belasting?) een hoop geld daar gaat het mij om.Dus in jouw theorie profiteren 'we' juist van de investeringen van KPN! Zullen we het erop houden dat de motieven van KPN niet beter of slechter zijn dan die van NLtree. Alleen het reslutaat is in het voordeel van het onderwijs. Ik vind die 40 miljoen die bijvoorbeeld Nuon in Vitesse (voetbal) heeft gepompt uit belasting en energieverkoop opbrengsten vele XXX verwerpelijker. Ik zou in dit geval niet zeggen 'slaap lekker' maar 'wordt wakker'.

Kees Snitjer

Zeg Sacha, dat valt me nu van je tegen om je argumentatie te baseren op een 'verkapte staatsteun die KPN ontvangt' Je weet net zo goed als ik dat KPN slechts gezegend is met een infrastructuur die ze van de staat hebben 'gekregen'. In de exploitatierekening is daarvan al een tijd geen sprake meer. Een marktaandeel van 1/3 is echter zeker relevant, maar dat betekent toch dat je nog steeds maar 'een speler' bent. Er zijn wel meer kapitaalkrachtige aanbeiders in de markt die een dergelijk bod hadden kunnen doen. Puur ondernemen en je kansen afwachten dus; met name om die 'gedwongen winkelnering' toko van de markt te drukken en er een eigen opportunity van te maken. Wat ik alleen maar toejuig. Jeemig wat zit daar een duurbetaalde kort door de bocht arrogantie sigaren te roken alsof er nooit een internet bubble is doorgeprikt….. Groet, Kees

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond