Deel dit artikel
-

Rechter wijst Telfort terecht

Telfort mag bij de uitrol van de UMTS-vergunning geen gebruik maken van de frequentieruimte van moederbedrijf KPN. De juridische procedure die door Telfort tegen het Agentschap Telecom (AT) was aangespannen, is in het voordeel van de laatste beslist.

Telfort laat weten de uitspraak te bestudeeren en zich ‘op vervolgstappen te beraden’.

Het begon met een berisping van het AT in 2008. Het agentschap eist dat elk bedrijf de eigen frequentie gebruikt om te voldoen aan de regels. De KPN-dochter ging in beroep tegen de beslissing van AT.

In eerste instantie was Telfort van plan de frequentieruimte van Telfort pas te gebruiken, wanneer de ruimte van KPN vol zou zijn. Met onder meer de opkomst van mobiel internet verwacht Telfort in de toekomst een groot deel te gebruiken van de eigen frequentieband.

Inmiddels is de frequentieruimte van Telfort al wel in gebruik. Volgens het AT nog niet genoeg, Telfort beweert het tegendeel.

Agentschap Telecom legde Telfort eerder een dwangsom op van 5 miljoen euro. Als Telfort niet voldoet aan de uitrolverplichting, dan wordt per kwartaal een boete opgelegd van 5 miljoen euro. Dit bedrag kan in 2 jaar oplopen tot 40 miljoen euro..

Orange, overgenomen door T-Mobile, voldoet wel aan de gestelde eisen, net als T-Mobile zelf. Ook KPN en Vodafone kwamen eerder ongeschonden uit de kwaliteitsmeting van het AT, in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken.

De gewilde frequenties werden geveild in 2005. Toentertijd werd vanuit concurrentieoverweging een aantal voorwaarden opgesteld. Begin 2007 moesten de bedrijven voldoen aan de zogenoemde uitrolverplichting.

In het jaar van de veiling nam KPN Telfort over. Telfort bood toen al mobiel internet aan via UMTS, maar deed dit in eerste instantie via de frequentieband van KPN.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond