Deel dit artikel
-

Rechtzaak Consumentenbond tegen Facebook start op 1 april

Op donderdag 1 april vindt de eerste zitting plaats in de rechtszaak die de Consumentenbond samen met Data Privacy Stichting heeft aangespannen tegen Facebook.

De kern van de zaak draait om private gegevens van Nederlandse Facebook-gebruikers. Jarenlang verzamelde de profielensite data over die gebruikers en stelde die, zonder toestemming van de gebruikers, ter beschikking aan derde partijen voor commerciële toepassing.

De Consumentenbond en Data Privacy Stichting (DPS) spreken over massale misleiding van Nederlandse gebruikers van de profielensite. Wie zich gedupeerd voelt kan zich nog aanmelden als belanghebbende. Het doel van de zaak is een groepsvordering van Facebook ter compensatie.

“Voor alle consumenten die (deels) op Facebook zaten of nog zitten en in Nederland woonden binnen de periode 1 april 2010 tot 1 januari 2020 proberen wij compensatie af te dwingen.”

Eind augustus hadden reeds 180.000 consumenten zich aangemeld.

Mocht de rechter de eisers uiteindelijk in het gelijk stellen, of als ze er onderhands uitkomen, dan gaat achttien procent van de recettes naar Lieff Cabraser Heimann & Bernstein. Die partij treedt op als financier van het proces.

Tijdens de zitting op 1 april wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld. De eerste zittingsdag gaat onder andere om de ontvankelijkheid van de DPS. Facebook draait bij dit soort zaken ook standaard het riedeltje af dat de procedure niet in Nederland, maar in Ierland moet worden gevoerd. Daar zit het Europese hoofdkantoor van het concern.

Foto: Tim Reckmann (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond