Deel dit artikel
-

“Regels en aanpak fusies bekijken”

De regelgeving rond fusies van grote bedrijven moet opnieuw bekeken worden. Instellingen die moeten waken voor kartelvorming dienen zich aan te passen aan de snelle beursveranderingen in de media- en internetsector. Dit zegt EU-commissaris Mario Monti, aldus ZDNet , Reuters en BBC, in reactie op de recente discussie rond megafusies als die tussen Time Warner en AOL.

"De competitieproblemen, opgeworpen door het Internet, vragen een analyse die verder gaat dan de marktdefinitie en -structuur", aldus Monti. Hij stelt voor om de samenstelling van internetbedrijven goed in het oog te houden, om te voorkomen dat grote ondernemingen niet de verdere ontwikkeling van internet gaan belemmeren om ook hun offline belangen te beschermen.

Organisaties die de auteursrechten beschermen moeten daarbij ook betrokken worden. Ook zij dienen zich volgens Monti aan te passen aan de nieuwe situatie waarin internet ook een grote rol speelt.

De Europese Commissie is bezorgd dat de fusie van EMI en Time Warner, die daarop wil samengaan met AOL, tot teveel machtsconcentratie leidt binnen enkele sectoren. Online zou het nieuwe bedrijf een groot overwicht hebben, ondermeer op het gebied van muziekuitgeven. Maar de fusie zou voor Warner Music en EMI ook leiden tot een marktaandeel van soms 70 procent in enkele landen.

De partijen zijn nog steeds in gesprek om te komen tot een opzet waarmee de EU wel vrede kan hebben. Warner Music en EMI hebben nog tot dinsdag middernacht om met alternatieve voorstellen te komen. Voor de fusie tussen Warner en AOL ligt de einddatum op 24 september. Een maand na de definitieve voorstellen volgt de uitspraak van de commissie.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond