Deel dit artikel
-

Regering Trump laat Chinese techreuzen toch met rust, Xiaomi wel op zwarte lijst

De regering-Trump heeft plannen om de Chinese techreuzen Alibaba, Tencent en Baidu op de zwarte lijst te plaatsen geschrapt, zo melden bronnen aan Reuters. Wel is de Chinese smartphonemaker Xiaomi op een zwarte lijst geplaatst vanwege vermeende banden met het Chinese leger.

Washington is van plan om negen Chinese bedrijven toe te voegen aan de lijst. In alle gevallen is er de vrees dat deze bedrijven toegang hebben tot gegevens van Amerikaanse burgers die aan de Chinese overheid kunnen worden doorgespeeld.

Vorige maand voegde het Witte Huis nog de Chinese chipmaker SMIC en oliegigant CNOOC toe aan de zwarte lijst. Eerder vaardigde president Trump een bevel waardoor transacties met acht Chinese apps, waaronder Alipay van Ant Group, verboden worden.

Minister van Financiën Steven Mnuchin zou geen voorstander zijn om de grote Chinese techreuzen aan te pakken. Mogelijk omdat bijvoorbeeld via Alibaba ook veel Amerikaanse bedrijven actief zijn.

Als gevolg van de boycot worden Amerikaanse investeerders gedwongen om hun belangen in Xiaomi, en acht andere Chinese bedrijven, voor 11 november af te stoten. Xiaomi ontkent iedere betrokkenheid met het Chinese leger en zal actie ondernemen tegen de sancties.

Het is overigens de vraag of de harde lijn onder Biden wordt voortgezet.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond