Deel dit artikel
-

Regionale publieke omroepen starten uitzendingen Digitale Radio

De regionale publieke omroepen gaan de komende maanden van start met digitale radio uitzendingen. Net als de landelijke radiostations zijn de regionale omroepen dan niet alleen via FM en internet gratis te beluisteren, maar ook via de nieuwe digitale standaard DAB+.

In Nederland zijn voor de regionale omroep vijf uitzendgebieden aangewezen. In ieder gebied wordt één netwerk gebouwd waarin maximaal 18 radiozenders kunnen uitzenden via DAB+. Alle regionale omroepen hebben een vergunning om in het eigen verzorgingsgebied uit te zenden.

De publieke regionale omroepen moeten de frequenties samen met een aantal commerciële omroepen in gebruik nemen. Daardoor was een gezamenlijke inkoopprocedure nodig, die na langdurige gesprekken heeft geleid tot de selectie van Broadcast Partners als netwerkoperator. Later dit jaar zullen de uitzendingen dan ook samen plaatsvinden.

De digitale uitzendingen zullen gefaseerd worden gestart. Als eerste zijn vanaf 15 maart Omroep Zeeland,  RTV Rijnmond en Omroep Brabant in het allotment 9D-Z (Zeeland, Goeree Overflakkee en de westrand van Noord-Brabant) te ontvangen.

Op 1 mei van dit jaar starten de uitzendingen van Omroep Gelderland, L1, RTV Oost, RTV Drenthe, RTV Noord, Omrop Fryslân, RTVNH en Omroep Flevoland in de allotments 7A (Brabant, Limburg, Betuwe), 6B (Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Oostelijk Friesland, oostelijk Flevoland), en 9D-N (Friesland, Waddengebied en noordelijk Noord-Holland).

Vanaf 1 september 2015 zijn Omroep West, RTV N-H en RTV Utrecht in allotment 8A (Zuid-Holland, Groot Amsterdam en de Zaanstreek) te ontvangen. Op 1 januari 2017 tenslotte wordt de ontvangst uitgebreid met de provincie Utrecht, ‘t Gooi en Almere, waardoor de ontvangst van Radio M (RTV Utrecht), Radio Noord-Holland en Omroep Flevoland in vrijwel het gehele verzorgingsgebied gerealiseerd wordt.

Om digitale radio, dus ook de regionale publieke omroep, via DAB+ te kunnen luisteren is een geschikt DAB+-radiotoestel nodig.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond