Deel dit artikel
-

Registratiesysteem voor vakantieverhuur is in de maak

Het kabinet werkt aan een meldplicht voor huizeneigenaren die verhuren aan vakantiegangers via platformen als Airbnb. Dit schrijft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer over de aanpak van de woningmarkt.

Verhuurders krijgen na registratie op een bemiddelingsplatform direct een registratienummer dat ze moeten vermelden in hun online advertentie. “Met een aantal gemeenten en de grootste platforms zoals Airbnb ben ik in gesprek om excessen bij toeristische verhuur aan te pakken. Hierbij hebben alle partijen aangegeven mee te gaan werken aan een registratieverplichting voor aanbieders van advertenties waarbij het registratienummer zichtbaar moet zijn bij de advertentie,” aldus Ollongren.

Airbnb laat op haar website weten inderdaad akkoord te gaan met het registratiesysteem, waar het zich eerder verzette tegen de meldplicht. Hiermee wil Airbnb een ‘goede partner’ voor gemeentes zijn. “Het voorgestelde registratiesysteem voor vakantieverhuur is goed nieuws voor hosts en steden in Nederland. Het voorgestelde registratiesysteem is gebruiksvriendelijk, stelt steden in staat de gegevens te verzamelen die zij nodig hebben en ontmoedigt misbruik via de platformen. Hosts in heel Nederland hebben behoefte aan duidelijke, simpele en pragmatische regels en we kijken uit naar verdere samenwerking met de overheid om Nederlanders die hun huis openstellen voor gasten te blijven ondersteunen,” aldus de verklaring van Airbnb.

Volgens Ollongren krijgen gemeenten met deze registratie beter zicht op waar toeristische verhuur plaatsvindt. “Dit versterkt de handhavingsmogelijkheden van de gemeente. Gezamenlijk met de betrokken partijen wordt invulling gegeven aan een systeem waarbij zoveel mogelijk wordt voorkomen dat er sprake kan zijn van illegale advertenties. Tegelijkertijd bereid ik met partijen de wettelijke inbedding voor en ik verwacht voor het einde van het jaar de formele consultatie erover te kunnen starten.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond