Deel dit artikel
-

Inreisverbod VS mokerslag voor online reisindustrie

Het was onaangenaam wakker worden voor veel Nederlanders die van plan waren om een dezer dagen naar de VS af te reizen. Reisorganisatie TUI heeft reizigers die vandaag naar de VS zouden gaan via WhatsApp laten weten dat hun reis niet door kan gaan. De VS gaan voor Europa dertig dagen op slot.

Brancheorganisatie ANVR had ook nog eens slecht nieuws. Reizigers hebben geen recht om kosteloos te annuleren, omdat dit buiten de invloedssfeer van reisorganisaties valt. Waarschijnlijk dekt ook de annuleringsverzekering deze kosten niet.

ANVR-voorzitter Frank Oostdam had woensdag al een brandbrief gestuurd naar minister Wiebes van Economische Zaken om hulp te vragen voor de Nederlandse reisindustrie. ‘De reissector behoort ongetwijfeld tot één van de zwaarst getroffen sectoren door het coronavirus’, schrijft Oostdam in zijn brief.

Het vannacht afgekondigde inreisverbod van de VS treft AirFrance-KLM harder dan andere Europese luchtvaartmaatschappijen, aldus luchtvaarteconoom Eric Pels van de VU Amsterdam vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Veel reizigers uit Europa stappen op Schiphol over op een KLM-toestel. KLM en zijn partners Delta en Virgin hebben 100 wekelijkse vluchten op de VS. Zo’n twintig procent van de capaciteit van KLM wordt ingezet op Noord-Amerika.

Ook andere landen treffen maatregelen. De Indiase overheid heeft aangekondigd dat het (voorlopig) tot 15 april geen toeristenvisa meer verstrekt.

De reis- en hotelindustrie beleeft momenteel zijn donkerste dagen. The International Air Transport Association had in een eerdere schatting al een getal laten vallen van 113 miljard aan gederfde omzet, maar dat was voordat de VS het Europese inreisverbod instelde.

Hotelboekingssite Booking.com meldde bij de publicatie van de cijfers over het vierde kwartaal van 2019 (eind februari) dat het aantal hotelboekingen in het lopende kwartaal 10 procent lager kan uitvallen. Het aantal reisboekingen loopt mogelijk tot wel 15 procent terug. Alles bij elkaar rekende Booking.com op een daling van de omzet tot 7 procent. Maandag werden deze voorspellingen ingetrokken omdat het bedrijf geen goede inschatting meer kan maken.

Booking.com gooide er vanochtend nog maar een (kennelijk eerder ingepland) persbericht uit met als geruststellende maar onbedoeld sarcastische kop ‘Het is gemakkelijker dan ooit om de perfecte accommodatie te vinden voor je volgende vakantie’.

Expedia, eigenaar van VRBO, Hotels.com en nog eens tientallen reissites, verwacht 30 tot 40 miljoen dollar minder inkomsten in het eerste kwartaal.

Ook Airbnb wordt hard getroffen en mogelijk wordt de voorgenomen beursgang later dit jaar uitgesteld. Het zijn even geen tijden om in reisorganisaties te beleggen. Het bedrijf wijst erop dat het platform tijdens de wereldrecessie van 2008 is geboren. ‘Dat hield ons toen ook niet tegen.’

Met zijn besluit treft Trump niet alleen Europese luchtvaartmaatschappijen, naast KLM ook Lufthansa, maar ook zijn eigen economie.

Van alle inkomende vluchten in de VS komt zo’n 29 procent (800.000 reizigers) uit Europa. De brancheorganisatie U.S. Travel Association zegt dat de banen van 15,7 miljoen Amerikanen die hun brood verdienen in de reisindustrie op het spel staan. De Association of Flight Attendants-CWA noemt het besluit ‘onverantwoordelijk’.

De Europese Commissie heeft het besluit van Trump, bij monde van Charles Michel en Ursulsa von der Leyen, eveneens veroordeeld. ‘Dit is een wereldwijde crisis, niet gelimiteerd tot een bepaald continent.’

Tegelijk realiseert de sector zich ook dat de crisis maar tijdelijk is. In China daalt het aantal nieuwe besmettingen dankzij hogere lentetemperaturen spectaculair. Zuid Korea laat eenzelfde beeld zien. Over een paar maanden zullen uitgestelde vakanties alsnog geboekt worden en vinden opgeschorte congressen alsnog plaats. Pas dan kan de balans worden opgemaakt.

Foto Pixabay

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond