Deel dit artikel
-

Rocket Internet ontkent frictie na bestuurswisseling

De Europese techinvesteerder Rocket Internet heeft een nieuwe bestuursvoorzitter: Marcus Eglert van ProSieben neemt de plaats in van Kinnevik CEO Lorenzo Grabau. Kinnevik is de belangrijkste aandeelhouder en partner van Rocket Internet. Het Duitse bedrijf van de gebroeders Samwer ontkent dat de wisseling het gevolg is van ruzie.

Rocket maakte de benoeming woensdag bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Het lijkt er sterk op dat Rocket, een van de grootste Europese techinvesteerders, zijn lastigste aandeelhouder op een zijspoor heeft gezet. Grabau blijft overigens wel deel uitmaken van het bestuur.

Volgens het Duitse maandblad Manager Magazin zou er onenigheid zijn ontstaan met Kinnevik over de koers van Rocket, die zijn investeringen steeds meer richt op maaltijdbezorgers als HelloFresh en Delivery Hero.

Kinnevik heeft zich tot nu toe met Rocket Internet vooral gericht op de mode-industrie. Samen hebben ze de Global Fashion Group opgericht, met intertnetbedrijven uit Latijns-Amerika, Rusland, het Midden-Oosten, Zuidoost Azië en Australië.

Kinnevik zou de beursgang van HelloFresh in november op het allerlaatste moment hebben gedwarsboomd. Aanvankelijk was het verhaal dat CEO Oliver Samwer beursgang zelf had tegengehouden omdat het bedrijf tegen te lage waardering zou worden genoteerd. Rocket Internet ontkent de ruzie. ‘We hebben een goede verstandhouding met Kinnevik, er is niets veranderd, het zijn alleen maar geruchten,’ benadrukte Oliver Samwer tegenover Bloomberg.

Feit is dat het aandeel van het beursgenoteerde Rocket Internet de laatste maanden met 43 procent is gedaald, mede als gevolg van verschuivingen in het investeringsbeleid. Rocket verdient nog niet aan zijn zeventig deelnemingen, maar stelt dat de netto-omzet van de belangrijkste bedrijven met 120 procent is gegroeid in de eerste negen maanden. Dat komt neer op een bedrag van 2,2 miljard euro. De groei is vergeleken met vorig jaar echter wel afgenomen. De totale waarde van alle deelnemingen bedraagt ruim 6 miljard euro.

Rocket bleef gisteren onverdeeld positief over zijn voedingsinvesteringen: zo zou de omzet bij maaltijdbezorger Delivery Hero over de eerste negen maanden 136 miljoen euro bedragen, een stijging van 135 procent ten opzichte van vorig jaar. Samwer wilde echter niet zeggen of de beursgang van HelloFresh, waarin Rocket een meerderheidsbelang heeft, in 2016 alsnog doorgaat.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond