Deel dit artikel
-

Rockstart 2016: zakgeld, games en farma

De marktanalyses werden in hoog tempo op de aanwezige investeerders afgevuurd, gisteren tijdens Rockstart Web & Mobile Demo Day in Amsterdam. 77 miljoen kinderen in Europa krijgen zakgeld en niet een beetje ook. De hoogste tijd dus voor een heuse kinderbank in appvorm: Otly!

Robo-advies voor beleggers wordt een markt waarin ‘honderden miljarden euro’s’ omgaan. Tijd voor een slimme beleggingsapp, Surance. Goedkoper dan vermogensbeheerders en minder ingewikkeld dan veel andere oplossingen.

Amsterdam zit vol lege winkelpanden. Maar hoe vind je ze? Ook daar is een dienst voor, Chasing Spaces. Ideaal voor popup winkels die tijdelijk willen huren, aldus marketingdirecteur Hilde Boorsma. Binnenkort ook in Utrecht en Rotterdam.

De Rockstart klas van 2016, startende bedrijven die enkele maanden intensieve begeleiding kregen en zich gisteren mochten presenteren aan investeerders, was een bonte verzameling allerlei. Maar de toeschouwer kreeg wel regelmatig een déjà vu-gevoel. Waar hadden we dat meer gezien?

Neem WordKik: een van de vele oplossingen voor ouders om het gebruik van smartphones, tablets of specifieke apps voor hun kinderen te beperken, zodat de aandacht op het huiswerk gericht kan worden. Ook krijgen ouders gedetailleerd overzicht van wat hun kinderen precies op de smartphone of tablet doen. Toegegeven: dat gaat wel even wat verder dan de ‘Begeleide toegang’ die bijvoorbeeld op Apple smartphones is te vinden, maar voor WordKik moet dan ook een abonnement worden afgesloten. De hamvraag – hebben ouders dat er echt voor over? – bleef onbeantwoord.

CEO Nik Schils van TIQ moest toegeven dat er nogal wat tijdregistratieapps zijn, en die van TIQ herinnert wel heel erg aan de mailapp van Apples iOS, compleet met rode en groene schuifpanelen. Schils noemt snelheid van verwerken als grootste voordeel. “Sommige werknemers besteden wel een uur per dag aan tijdregistratie.” Met Microsoft en Exact is een samenwerking opgezet, maar of zakelijke gebruikers hun bestaande oplossingen voor online tijdregistratie gaan opzeggen moet nog maar worden afgewacht.

De technologie van HealthyRoad houdt bestuurders wakker door via de camera zijn gezicht te analyseren. Bij dreigende slaap klinkt een claxon. Gesprekken met autofabrikanten zijn gaande, maar ook hiervoor geldt dat er veel concurrerende systemen zijn.

Het Nederlandse teletext van Sander Nagtegaal heeft weer een ander Ei van Columbus ontdekt. Met als argument dat het aanpassen van teksten op een reeds ontwikkelde website vaak ingewikkeld en tijdrovend is – zo’n klusje moet meestal worden uitbesteed – laat Nagtegaal sitebeheerders direct via de webbrowser de teksten veranderen. Zonder in te loggen bij een CMS alsof je in een tekstverwerker zit. De vraag is alleen: hebben (grote) bedrijven daar echter een paar tientjes per maand voor over?

Bert van den Berg van Playtest suggereerde dat hij met een soort chatapp een groot probleem van game-studio’s kan oplossen. Die testen te weinig tijdens de ontwikkelfase en concentreren zich te veel op analyses tijdens het spelen, waardoor je eigenlijk niet goed weet of de game een hit wordt of niet. Maar of testen alleen het middel tegen alle kwalen wordt, valt zeer te betwijfelen.

Een van de opvallendste apps is Otly. De oprichters, gepokt en gemazeld in de fintech, spreken van een ‘kinderbank’ in de vorm van een app, maar een spaarpot lijkt een meer voor de hand liggende omschrijving. Kinderen krijgen via de app inzicht in hun bestedingen en kunnen ook voor een bepaald doel sparen. Het geld moet dan online worden besteed, maar kan ook naar vriendjes worden overgemaakt.  Het zou zomaar kunnen dat Otly wordt geadopteerd door een echte bank. ABN Amro adviseerde.

Voor echt nuchtere oplossingen moet je echter bij de B2B sector zijn. Pipelinepharma fungeert als een marktplaats voor de generieke pharmaceutische industrie. Dat zijn bedrijven die na het verlopen het octrooi op het oorspronkelijke merkgeneesmiddel een generieke variant ontwikkelen. Voor de samenstelling daarvan zijn ze aangewezen op werkzame stoffen. Via de marktplaats zouden al negentien contacten ter waarde van 600.000 euro zijn afgesloten.

Voor al deze bedrijven geldt dat ze geld nodig hebben voor verdere groei. De bedragen varieerden gisteren van 150.000 euro tot 1,5 miljoen euro. Maar er zou zomaar een pareltje tussen kunnen zitten. Op de eerste Rockstart Demo Day in 2012 stond Peerby, het peer to peer online huur- en verhuur platform voor mensen die even een zaag of boormachine nodig hebben.

Een daar gaat het best goed mee. In maart wilden Daan Weddepohl en zijn team met crowdfunding drie ton ophalen. De teller ging binnen enkele dagen naar de twee miljoen euro.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond