Deel dit artikel
-

Ronald Prins (Fox IT): ‘Er moet een zeerecht voor internet komen’

Er moet een soort zeerecht voor internet komen. Daarvoor pleitte directeur Ronald Prins van Fox IT zondag in Buitenhof. Hij deed dat al eerder op zijn eigen site. ‘Als een Nederlands schip in internationale wateren wordt aangevallen, komt onze marine ook in actie. Dat zou op internationale internetterritoria ook moeten gelden.’

Prins valt minister Opstelten bij, die erkent dat er behoefte is aan nieuwe regels voor grensoverschrijdende bestrijding en voorkoming van cybercrime. Opstelten constateert dat wetgeving en internationale afspraken zijn achtergebleven. Hij wil politie en justitie de mogelijkheid geven in computers in te breken.

De huidige regelingen om deze groeiende vorm van criminaliteit te handhaven, zijn volgens Prins beperkt en niet effectief genoeg om criminelen te stoppen en burgers te beschermen. Het internet is per definitie een terrein dat los van nationale grenzen staat. Het mag niet betekenen dat strafbare feiten zonder consequenties gepleegd kunnen worden. Immers, de slachtoffers zijn échte mensen, met reële schade, en geen virtuele figuren in een virtuele wereld. Wetgeving, vergelijkbaar met het internationaal zeerecht, helpt burgers te beschermen en maakt cybercrime voor daders minder aantrekkelijk.”

Het Bredolab-botnet – met dertig miljoen geïnfecteerde computers aangestuurd door een crimineel vanuit het buitenland – kon worden opgerold door in te breken op de Nederlandse servers en de functionaliteit van het botnet zelf te gebruiken om de besmette computers op te schonen. Anders lag dat bij de recente uitbraak van het Dorifel-virus: de verdachten zijn niet direct op te pakken. Reden: de politie heeft niet de bevoegdheid om in de buitenlandse computers van cybercriminelen in te breken, bewijsmateriaal te verzamelen en de command and control servers onschadelijk te maken.

Als samenleving vinden we het onacceptabel dat gemeenten, bedrijven en overheidsinstellingen niet meer konden werken omdat het Dorifel-virus zich kon blijven verspreiden. Dit alles alleen doordat een hostingprovider in het buitenland niet direct meewerkte met het verhelpen van het probleem.

Een Kamermeerderheid steunt het plan van minister Opstelten om politie en OM meer bevoegdheden te geven om cybercrime aan te pakken, maar digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom is tegen, en ook D’66 en GroenLinks zijn kritisch. D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld vindt ‘terughacken ‘te ver gaan. Landen moeten beter met elkaar samenwerken om internetcriminaliteit te bestrijden, zei ze in Buitenhof. ‘Als ik het goed begrijp dan heeft Ronald Prins ook een groot commercieel belang bij het voorstel van Opstelten,’ twitterde Femke Halsema tijdens de uitzending.

Deel dit bericht

2 Reacties

Bastiaan van Oossanen

Probleem is dat er mensen zijn die op internet redelijk anoniem de boel in de war kunnen schoppen. Het wordt dan ook tijd voor een onwisbare digitale handtekening (persoonlijk watermerk) die als tweede data stream versleuteld verplicht meegezonden moet worden bij alles wat je doet op internet..2e stream moet niet te bereiken zijn met programma code vanuit het reguliere internet. Identiteit kan indien nodig pas dan ontsleuteld worden als dit nodig is in een door justitie geïnitieerd onderzoek. Daarnaast biedt dit extra zekerheid voor banken, kopers en verkopers en defensie.

Johan

Lekker handig voor de overheden voor landen als China en Iran. Nee het anonieme gebruik van internet is juist een van de belangrijkste elementen. Het probleem zit hem niet in het anonieme gebruik, maar het grens overscheidend optreden tegen criminelen die zich in crimenel vrijhavens opereren, soms met medeweten van de corupte overheden in dei landen.

Dat is geen probleem van het internet, maar van de wereld. En dat los je niet zo een twee drie op. Zie de piraterij die zich weer voordoet rond Afrika. Ook de zee is niet vrij van criinaliteit.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond