Deel dit artikel
-

RUG aan de slag met Fries praten tegen computer

De Rijksuniversiteit Groningen gaat namelijk aan de slag met Friese spraaktechnologie, zodat het in de toekomst ook mogelijk is om apparaten in het Fries om hulp te vragen.

De Rijksuniversiteit Groningen ontwikkelde eerder spraaktechnologie voor het Gronings. Een promovendus gaat de komende vier jaar onderzoek doen naar Friese spraaktechnologie en de toepassing daarvan.

De provincie steekt bijna 225.000 euro in de ontwikkeling van de Friese spraaktechnologie. ‘Wy fine it wichtich dat Friezen harren eigen taal brûke kinne. Krekt by digitale tapassings dy’t âlderein of beheinde minsken helpe, is it o sa wichtich dat hja dêr yn it Frysk tsjin prate kinne’, aldus gedeputeerde Sietske Poepjes.

RUG Campus Fryslân en de Fryske Akademy hebben hun medewerking aan de ontwikkeling toegezegd. Dat komt de samenwerking tussen de drie instituten ook ten goede. De Fryske Akademy werkt op dit moment aan automatische Friese ondertiteling van raadsbijeenkomsten. Campus Fryslân ontwikkelt momenteel een computerstem in het Fries.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond