Deel dit artikel
-

Marktplaats weigert Friese advertenties

Marktplaats weigert Friestalige advertenties omdat niemand bij de handelssite kan controleren of het ongeoorloofde teksten zijn. De Fryske Beweging, die opkomt voor de Friese taal, overweegt nu een proefproces aan te spannen tegen de handelssite.

"Niemand bij Marktplaats spreekt Fries, dus kunnen we niet controleren of mensen aanstootgevend teksten of illegaal materiaal plaatsen," laat Marktplaats-woordvoerster Rianne van der Sar weten. "Daarom hanteren wij de regel dat advertenties op onze site alleen in het Nederlands of Engels mogen worden geplaatst."

Van der Sar: "Voor de verkopers is het ook slimmer, want door in het Nederlands te communiceren hebben ze een groter bereik dan met een Friestalige advertentie. Zelfs regiospecifieke producten zoals Friestalige boeken trekken ook liefhebbers van buiten de provincie." Marktplaats is op dit moment niet van plan het eigen beleid aan te passen.

Voorzitter Jabik van der Bij van de belangenorganisatie Ried fan de Fryske Beweging liet al direct weten te overwegen een proefproces tegen Marktplaats aan te spannen. Desgevraagd zegt Van der Bij tegen Emerce: "Wij hebben ons inmiddels gericht tot het Discriminatiepunt Tumba in Leeuwarden. Eerst proberen we het geschil onderling op te lossen, maar als Marktplaats ons inderdaad tegemoet komt, stappen we naar de Ombudsman of starten we een proefproces."

De Fryske Beweging beroept zich op het handvest voor minderheidstalen van het Europees verdrag van de Universele Rechten van de Mens. Van der Bij: "Meestal wijzen we lokale overheden hierop, die dan vaak gelijk actie ondernemen. Het unieke van deze nieuwe situatie is dat het een particuliere organisatie betreft. Dat zijn we nog niet eerder tegengekomen."

Van der Bij snapt de beslissing ook gewoon niet. "Wij vinden het onverstandig van Marktplaats, heel klantonvriendelijk vooral. Het is toch gewoon de keuze van de verkoper in welke taal hij communiceert? Bovendien: zo ingewikkeld is het Fries nu ook weer niet."

Deel dit bericht

40 Reacties

Lex

Het lijkt me wel zo handig dat iedereen de advertenties op marktplaats kan begrijpen anders moeten NL gebruikers de optie krijgen om de Fryske advertenties te filteren.  @Van der Bij: Als je nou eens om je heen kijkt naar alle ellende in de wereld, kan je dan echt niets beters verzinnen dan je met dergelijke stompzinnige zaken bezig te houden? Get a life zou ik zeggen!

Natasha

Marktplaats krijgt juist de kans om een nieuwe markt aan te boren en men reageert uit angst en onwetendheid. Het kost bijna niets om iemand te vinden die het kan controleren, met duizenden vertaalbureaus in Nederland. Als men het heeft over Doutzen Kroes en de Elfstedentocht is Friesland opeens leuk en schattig. Hypocriet.

CHL

Helemaal met Lex eens; ga je alsjeblieft met nuttige zaken bezighouden! Waarom moeten jullie Friezen altijd 'anders' doen en zijn dan anderen?Genoeg andere zaken die meer prioriteit hebben dan dit gezeur over het wel of niet plaatsen van een advertentie in het Fries…Kom op mensen, Friesland is nog altijd een provincie van NEDERLAND!!!

Science

Ik begrijp de commotie (en media aandacht) niet zo. Staat het Marktplaats niet vrij zelf huisregels op te stellen waar men aan moet voldoen om advertenties te plaatsen? En is er sprake van discriminatie? Ik kan het me nauwelijks voorstellen. Er is wel degelijk sprake van onderscheid, men mag advertenties plaatsen in de Nederlandse of Engelse taal en niet in het Arabisch of bijvoorbeeld Fries. Maar om nou te stellen dat dat ongeoorloofd is lijkt me een brug te ver. Laten we het dan trouwens consequent doorvoeren, Friesland moet zichzelf maar gaan zien als apart land en niet langer landelijke subsidies accepteren.

Jan

Ik snap Dhr van der Bij juist wel, als je voorzitter bent van deze belangenorganisatie moet je je juist bezighouden met "dergelijke stomzinnige zaken". Veramerikanisering in de Nederlandse taal, dat is pas erg!

Nederlands-sprekende Zeeuw

Waarom meldt die "van der Bij" zich dan niet aan om de vertalingen te verzorgen? doet ie wat nuttigers met z'n (vermoedelijk) door de staat gesubsidieerde tijd!! Fries = toch erkende taal? dus het is geen Nederlands, dus denk ik dat marktplaats in z'n recht staat. Zal mooi wezen krijg je straks als automatiseeringsbedrijf een proces aan je broek omdat je weigert pc's met Windows in t Fries (ja bestaat echt) te repareren, omdat je geen Fries kent!! tis echt bezopen voor woorden. Het staat iedereen vrij zich afwijkend te gedragen en op te stellen tov. de meerderheid, maar als ze je dan afsluiten van hun maatschappelijk verkeer moet je niet gaan huilen!

M Weebra

…dus als ik naar een telefonische helpdesk bel van bijvoorbeeld KPN of Telfort dan mag ik van hen ook verwachten dat ik mijn verhaal in het Fries kan doen en ze mij in het Fries te woord staan? Fries is immers een officiele taal in Nederland, en als Marktplaats adverteerders moet toestaan in het Fries te adverteren, dan neem ik aan dat dat recht ook elders toepasbaar is en ik dus in het Fries mijn pizza mag bestellen, mijn belastingaangifte mag doen, het schadeformulier in mag vullen van mijn verzekering, mijn vragen mag stellen bij helpdesks en mijn scripties voor alle talen behalve Nederlands in het Fries mag indienen? En zo niet, dan klagen we ze aan! Cool. Ik ga Fries leren.Werkt het andersom overigens ook? Kunnen we met zekerheid stellen dat er niet een Friese website of organisatie is waar we niet met het Nederlands welkom zijn? (…forums der Friese taal .. anyone?)

Ron

Wordt het geen tijd dat de Friezen een inburgerings cursus Nederlandsgaan volgen,zodat zij zichzelf niet achtergesteld blijven voelen?Wij hebben hier in Brabant net als in de rest van dit kikkerlandje om de 5 km. wel een ander dialect en moeten ons ook aanpassen als we zaken willen gaan doen met andere Nedelanders.

Michiel

Het Fries is wel ingewikkeld en niet om aan te horen voor de rest van Nederland, daarbij houden ze in Friesland regelmatig geen rekening met mensen die abn spreken. O spreek je geen Fries? Donder dan maar op en handel kun je vaak al helemaal vergeten. Goede beslissing dus van marktplaats!

heleen

ik ben het met marktplaats eens, omdat het een landelijke website is en het ook niet handig zou zijn als er ineens (ik noem maar wat) turkse of marokkaanse advertenties op zouden staan… maar ik vind de reacties die hier op volgen ook echt veel te ver gaan, ik ben zelf geen Fries maar heb er wel gewoond, en ookal versta ik de taal niet, ik heb daar nog nooit problemen mee gehad… ik heb ook nog nooit meegemaakt dat ik 'dan maar op moest donderen'. misschien ligt dat meer aan de persoon dan aan de taal waarin deze persoon sprak? @m weebra: http://www.hallofryslan.nl, voor zowel niet als wel friezen

Koos Koets

Allemaal aandachtstrekkerij, kan 1 iemand een nuttige reden aangeven waarom een advertentie in het Fries zou moeten zijn?

Christiaan Klein Lebbink

Grappig… op de dag dat 't artikel in de Leeuwarder Courant heeft gestaan, heeft iemand merkplak.nl geregistreerd 🙂

Rik

Tijd voor advertenties waarin staat dat Friezen die de Nederlandse taal niet machtig zijn worden buitengesloten. Prima als je Fries wil praten, maar versta ook je Nederlands. Ik heb een keer een Friese stagiair na drie dagen ontslagen omdat hij slecht Nederlands verstond, laat staan het kon spreken. Het is gewoon onwerkbaar als je Nederlandse klanten hebt.

Rolandinho

Ik mot me woage verkope, ken ik nie eens in ut Utregs op Martploats advertere. Achtelijke dakhoas.

Eline

Mensen die toch in het Fries willen adverteren kunnen terecht op http://www.hallofryslan.nlKunnen de niet- Friezen meteen een beetje Fries leren dankzij het online woordenboek!

Meindert Reitsma

Ik vind het totaal onzin wat Marktplaats doet. Frysk is de tweede rijkstaal. Frysk is duidelijk een taal en geen dialect of accent. Ik vind het ook onzin dat wij als Friezen niet worden geaccepteerd door sommige mensen, wij(=de Friezen) moeten maar Nederlands praten, maar waarom?? Ik zeg gewoon, neem iemand in dienst, een vertaalbureau ofzo, die het Frysk wel kan controleren. Zo moeilijk is het trouwens niet, het Nederlands heeft veel overeenkomsten met het Frysk.

Rik

@Meindert Tegenwoordig wordt er meer Turks en Marokkaans gesproken dan Fries. En ook die talen worden niet ondersteund. Als een Nederlander zaken wil doen over de grens klaagt hij ook niet dat ze in Frankfurt, New York, Parijs of Sao Paolo geen Nederlands ondersteunen. Die past zich aan en spreekt daar netjes Engels, Duits, Frans of Italiaans. Friezen zijn zoals altijd koppig en willen vanuit hun vierkante kilometer klei dat de hele wereld zich aan hen aanpast.

Meindert

Er kan dan wel meer Turks ofzo gepraat worden, maar dat is geen rijkstaal en dat is het Frysk wel!! Van ons hoeft niet heel de wereld zich aan te passen, maar alleen Nederland. Als wij naar het buitenland praten wij gewoon de taal die daar gesproken wordt, maar als Nederlanders naar Frysl?n gaan, moeten ze dus Frysk praten, maar nee, dat doen ze niet!!!Wij koppig?? Wij komen gewoon voor onze taal uit. En als er een Elfstedentocht is ofzo, zijn wij dan nog steeds koppig, dan leeft zo genaamd h??l het land mee….. Het is gewoon koppig dat een rijkstaal niet toe gelaten wordt op Marktplaats.

Michel H

Dan wordt het hoog tijd dat de status van rijkstaal ontnomen wordt. Je mag niet van de rest van Nederland verwachten dat ze Frysk leren omdat weliswaar slechts een heel klein deel van de Nederlanders deze taal spreekt, maar deze taal wel de status van rijkstaal heeft. Hoewel ik geen echte Fries ken, is er vast helemaal niets mis met de gemiddelde Fries. Ik ben echter niet van plan om Frysk te leren, om de eenvoudige reden dat ik het toch nooit (of slechts een enkele keer in m'n leven) zal gebruiken. Da's niets persoonlijks.  Overigens vind ik het schandalig dat een aantal Friezen blijkbaar de ??rste rijkstaal niet fatsoenlijk beheerst, en hoop ik dat die inzien dat ze daardoor geen enkel recht van spreken hebben als om kwesties als deze gaat.

mireille

ze zeggen toch ook niet dat jullie allemaal fries moeten gaan leren. alleen dat marktplaats wel wat personeel in kan huren die fries praten, lezen en schrijven en al die dingen, is dat zo'n probleem….En trouwens ik ga helemaal niet anders om met nederlands dan met fries, ja okee ik spreek meer fries dan nederlands maar fries is gewoon mn moedertaal, en fries was er eerder als nederlands en als er geen fries was geweest was er ook geen nederlands…

Robbert Vullings

frysk is een rijkstaal, ok mee eens. maar als marktplaats geen zin heeft om friese advertenties toe te staan, doe dan in het Nederlands! als ze turkse, duitse, marrokaanse wat dan ooks wel toestaan ga dan maar klagen, maar tot die tijd gewoon accepteren, je mag geen friese advertenties neerzetten. ps: michel ik woon in friesland, spreek zelf geen fries, en ben er ook niet geboren, maar alle friezen kunnen wel goed Nederlands hoor. hoeveel friezen heb jij gehoord die amper Nederlands kunnen? veel friezen gaan welgewon fries tegen je praten er van uitgaande dat je het wel spreekt als je in Friesland bent. maar ze kunnen ook goed nederlands ik vergeet hoogstwaarschijnlijk hier weer te kijken dus veel plezier nog ps: meindert is heel koppig, maar heeft wel ergens een puntje. ps: hij spreekt goed nederlandspss: tip het is algemeen,niet in de aanval gaan

Meindert

Op school moet iedereen toch ook Duits, Frans enz. leren! En wat hebben wij daar nou aan? Ik kom toch ook bijna nooit in die landen, maar ik moet het wel leren, maar ja waarom? Waarom zouden de Nederlanders dan geen Frysk leren?Het probleem dat sommige Friezen de taal niet beheersen, ligt in Den Haag, de overheid zet zich niet in voor het Frysk!!

Michel H

@MireilleHet 'probleem' daaraan is dat je als bedrijf dan relatief veel kosten maakt voor een kleine minderheid. Als ik even snel reken en daarbij gebruik maak van Wikipedia cijfers, spreekt iets meer dan 2 procent van de bevolking Fries als moedertaal. Los daarvan vind ik dat Marktplaats mensen moet kunnen verplichten om Nederlands te 'spreken' op hun website, net zoals ik vind dat niemand een Fries zou moeten kunnen verplichten om zijn Friese site ook in het Nederlands beschikbaar te stellen. Misschien missen beiden daardoor waardevolle bezoekers, maar de keuze is altijd aan hen zelf. @RobbertIk had het bijvoorbeeld over de stagiair waar Rik het over heeft. Bovendien kan ik me voorstellen dat in gebieden waar vrijwel uitsluitend Fries wordt gesproken, de kennis van het Nederlands in het gedrang raakt. Net zoals kleinere dorpjes in bijvoorbeeld Brabant (waar ik woon), waar sommige mensen enkel in zwaar dialect spreken. @MeindertIk hoop niet dat je serieus Duits (meer dan 100 miljoen moedertaalsprekers) en Frans (87 miljoen moedertaalsprekers) wilt vergelijken met het Fries. En als sommige Friezen het Nederlands niet of niet voldoende beheersen, dan ligt dat aan het feit dat onze overheid zich niet inzet voor het Fries? Wat dacht je ervan als dat gewoon ligt aan het feit dat het onderwijs in Friesland blijkbaar moeite heeft met onderwijs in zowel de eerste als de tweede rijkstaal?

Mireille

@ Michel HWat is daar een probleem aan, ik wil ze best helpen met het vertalen, ik kan fries lezen en spreken, dus mij mogen ze wel inhuren hoor voor bijbaantje ofso ;), zo duur is dat niet voor ze…En als het toch maar 2 procent is kan ik dat dus wel controleren, als jou cijfers kloppen…En waarom verplichten nederlands te spreken?? Fries is ook een offici?le rijkstaal en niiks word mij dus verplicht… Ik spreek fries als ik dat doen wil, niemand heeft het recht om mij dat te verbieden…Ik denk dat als Marktplaats voor de rechter zou worden gesleept dat ze dan verloren… En ik ben toch nog steeds erg trots om fries te zijn, Fryslan Boppe (leestekens kunen er niet bij dus ga niet zeuren haha je hebt het fout geschreven) @ Robbert Maar je geeft toch toe dat het een rijkstaal is dan hebben we er toch recht op?? @ Meindert Haha je hebt echt groot gelijk hoor ;) PS Michel H jij zei toch dat sommige friezen niet goed nederlands kunnen en blablabla…Meindert is heeel goed in Nederlands hoor, dus zoek geen excusen om ons de grond in te boren. PPS Ik ben ook fries en ik sta ook goed op nederlands!!

Michel H

@MireilleOf mijn cijfers kloppen weet ik niet, ik heb ze van Wikipedia en met die cijfers weet je maar nooit. Maar mijn punt was vooral dat Marktplaats zelf mag weten wat voor taal ze wel of niet willen toelaten op hun site. Het feit dat een taal wel of niet de status van rijkstaal heeft doet er volgens mij niet toe, want blijkbaar betekent dit niet zoveel? Overigens heb ik helemaal niets gezegd over Meinderts Nederlands, als je goed had gelezen ging het daar helemaal niet over. Het ging over een stagiair die door Rik werd ontslagen omdat de beste jongen Nederlands niet goed genoeg beheerste. Ook zoek ik helemaal geen excuus om wie dan ook de grond in te boren. Meindert gebruikte alleen argumenten die niet terecht zijn (je kunt talen als Duits en Frans, die zo belangrijk zijn voor de wereldwijde internationale handel, niet zomaar even vergelijken met het Fries) of simpelweg niet kloppen (als onze overheid zich niet inzet voor het Fries, is dat nooit een excuus om minder aandacht aan de Nederlandse taal te besteden). Om een lang verhaal kort te maken: je kunt blijven hameren op het feit dat Fries (Frysk zo je wilt) een rijkstaal is, maar waar in de wet staat dat dit een verplichting is voor Marktplaats of welke website of instantie dan ook om deze taal officieel te ondersteunen als ze in Nederland zaken doen? Als dat er niet staat, is het aan Marktplaats om hierover een beslissing te nemen, en dat hebben ze blijkbaar gedaan. Daar kun je het mee eens zijn of niet, maar dan staan ze gewoon in hun recht.

Mireille

Waarom mag engels wel dan, dat is niet eens een rijkstaal

Michel H

Omdat het kan, Mireille.

Mireille

Daar hebben ze toch ook mensen vooor nodig die goed engels kunnen? Waarom zou dat niet met fries kunnen…

Meindert

En waarom het Frysk dan niet? Michel.

Michel H

Als ik het artikel goed begrijp is dat omdat er nu al mensen zitten die Nederlands en Engels spreken. Marktplaats wil niet speciaal mensen aannemen om daarmee extra talen te gaan ondersteunen. Dit kun je lokale (Friese) overheden wellicht verplichten, maar overheden daarbuiten niet. En particuliere instellingen daarbuiten al helemaal niet.

Mireille

Waarom nemen ze dan niet gewoon 1 aan en dan kunnen de mensen die het in het fries willen doen het in het fries doen en dan is toch alles goed, dan hebben ze ook geen gezeur meer toch?

Peter

Het is natuurlijk gezever om niets, echt weer van die Friese calimeroblaat.  Juist die akelige houding van "Friesland tegen de rest" stuit me erg tegen de borst. Alsof het grootste onrecht ter wereld aangedaan wordt, door een kwaadwillende partij. Terwijl er heel logische en volledige legale beweegredenen aangedragen worden door Marktplaats. Span dat proces dus fijn aan, succes!

Wouter

Ik denk dat hierin juist kansen liggen voor Marktplaats.Maak er een instelling voor in de software zodat mensen deze Friese advertenties kunnen (de)selecteren. Dit zouden ze juist veel breder moeten trekken! In ieder geval mooi dat er zo'n discussie over ontstaat.

Roland

@Mireille en @MeindertAls je zo graag Marktplaats in het fries wil, bied dan aan om de kosten van de vertaling te dragen voor Marktplaats. Lijkt me wel stoer van jullie om ruim 4,5 miljoen advertentievertalingen te bekostigen. Ik weet zeker dat ze daar wel oren naar hebben. Anders gewoon lekker je mond houden en ieder bedrijf de keuzes laten maken die die wil maken. Begin zelf een friese Marktplaats. Beter nog trek een staatsgrens rond jullie provincie.

Koos Koets

@Meindert, beantwoord me vraag gewoon: Wat is de toegevoegde waarde van een in het Fries geplaatste advertentie? Ik heb overigens helemaal geen problemen met de friese taal, en dat in Friesland zaken twee talig worden gedaan vind ik ook best, maar een advertentie voor HEEL nederland, waarom zou je dat in het Fries moeten en of willen plaatsen?

martin

laten die friezen een ding goed begrijpen.dat 100 jaar voor cristus friezen komen in ONS land.Let wel in ons land dus friezen rustig aan een beetje. Want westuren jullie zo het bos weer in.je heb het maar in bruikleen gesnapt…kop houden dus

Mireille

Ik wil niks zeggen horen maar de friezen waren hier VEEEEL eerder dan de nederlanders en het nederlands was er ook NA het fries (is uit het fries ontstaan) dus kijk maar ff in de geschiedenisboeken ;), dus ik denk eerder dat jullie jullie koppen moeten houden…

Cor

Pas op anders laten we jullie weer verzuipen (hebben we al eerder gedaan zie geschiedenisboek Grutte Pier)

Meindert

of wij laten jullie WEER verzuipen (dat is ook al een paar keer gebeurt)

Davis Moore

hallo,
Wij bieden alle soorten leningen en financiële diensten; we lenen geld uit aan
particulieren en rechtspersonen die behoefte hebben aan financiële bijstand.
Heeft u een slecht krediet of u behoefte aan geld af te betalen rekeningen,
zakelijke doeleinden, auto lening enz. Onze rente is zo laag als 3%.
Meld je nu aan voor elke vorm van lening; contact
ons: accounts.premierloans@googlemail.com,
en de meeste zijn een God vrezend mens.

groet,
De heer Davis Moore

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond