Deel dit artikel
-

Elfstedenkoorts ook op internet?

De laatste Elfstedentocht werd verreden in 1997, toen een groot deel van Nederland nog geen internet had. Dat is nu anders. Er wacht een miljoenenpubliek. Wie gaan ervoor?

Arjan Renkema, eigenaar en oprichter van internetbedrijf Digiproducts en kantoor houdend in het Friese Stiens, komt net van het ijs af. Hij heeft maandag een deel van de Elfstedentocht gereden om zich te oriënteren. Renkema heeft drie domeinnamen met ‘elfsteden’ geregistreerd. Vorig jaar al, toen het ook al even flink leek te gaan vriezen. Domeinnamen 11-steden-tocht.nl en elfsteden.nl verwijzen naar dezelfde site. “Ik heb er wat informatie opgezet en we krijgen we nu al flink wat hits. Eens kijken of we met AdSense wat aan kunnen verdienen”, zegt de webprogrammeur.

Veel domeinnamen met het woord ‘elfsteden’ zoals Elfstedentocht.net of Elfstedentocht.com zijn of nog niet geclaimd of niet in gebruik, zo constateerde Emerce. Wellicht niet zo verwonderlijk, want of die tocht er komt is nog erg onzeker. Renkema weet dat Friese hotels al domeinnamen met woorden als ‘elfstedenboeken’ aan het vastleggen zijn, voor het geval dat.

Ook de zwarte markt tiert al welig. Op Marktplaats en Twitter vragen tientallen mensen om een startbewijs voor de tocht. Handel in startbewijzen is volgens de reglementen van de organisatie Vereniging Friesche Elfsteden overigens ten strengste verboden en Martkplaats verwijdert advertenties waarin startbewijzen worden aangeboden. Marktplaats is trouwens al helemaal in schaatssfeer met snowboots, sleetjes, wanten en hoge noren.

Apps? Een dezer dagen dook de Chocomel Elfstedenbarometer (concept: Achtung) op die iedere dag zien hoe groot de kans op een Elfstedentocht is de komende twee weken. Het bedrijfje B-Lex verzorgde de technische implementatie van de Elfstedenbarometer, waaronder koppeling met KNMI voor de voorspellingen en met Twitter, Facebook en Hyves. “Het idee is er al sinds vorig jaar, maar we hebben wel even doorgepakt de laatste dagen.”

Unox lanceerde los van de Elfstedenkoorts, maar wel uiterst gelukkig getimed, het schaatsplatform, waar schaatsers hun favoriete schaatslocaties kunnen aanmelden. “Al jarenlang draagt Unox ijskoude wintertradities, zoals schaatsen en het nieuwjaarsduiken, een warm hart toe. Letterlijk, want schaatshelden kunnen zich tijdens en na de ijspret op traditionele wijze opwarmen met een kom dampende snert met rookworst”, zo laat de onderneming weten.

In 1997, toen de laatste Tocht der Tochten werd gereden, speelde internet nog een bescheiden rol. Streaming video bestond nog niet, kabelinternet ook nog niet, webpagina’s kwamen via het modem traag binnen en je betaalde voor internet nog per tijdseenheid (beltikken).

De Elfstedentocht werd toen hooguit een goudmijn voor PTT Telecom (nu: KPN) en Libertel (Vodafone). Tot zeven uur ’s avonds had de PTT een kleine zestigduizend gebruikers van mobiele telefoons op en rond de Elfstedenroute genoteerd. ‘Gigantisch veel’ en een ‘enorm succes’, aldus een woordvoerster van de PTT destijds.

Toegegeven: er was wel informatie over de tocht te vinden op internet. Die werd driekwart miljoen keer opgevraagd. Tot in Kazachstan en Brunei was er belangstelling.

Winnaar en spruitjeskweker Henk Angenent had al een eigen site, waar allerlei artikelen door hem werden aangeprezen. Uiteraard spruiten, maar ook horloges, fietsen en kleding. Omgerekend in geld is Angenent destijds zeker tonnen rijker geworden. Tegenwoordig heeft een beetje allrounder ten minste een fansite of Hyvespagina.

Deel dit bericht

1 Reactie

Jos Jaspers

Alle tweets van de Elfstedentocht volg je op http://TwitterStreams.nl/elfstedentocht.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond