Deel dit artikel
-

Ruim een half miljoen nieuwe glasvezelaansluitingen in 2020

De concurrentiestrijd op de Nederlandse glasvezelmarkt neemt steeds grotere vormen aan. Met 533.000 nieuwe glasvezelaansluitingen in Nederland werd er in 2020 een record geboekt, zo signaleert Telecompaper in zijn jaarlijkse rapport. Nog niet eerder werden er zoveel huishoudens voorzien van een glasvezelaansluiting.

Eeind 2020 hadden in totaal 3,68 miljoen huishoudens een FTTH-aansluiting, zo’n 46 procent van alle huizen in Nederland. In 2021 wordt dit record nog scherper gezet.

Ook kenmerkend voor de concurrentiestrijd: inclusief de eerste maanden van 2021 kochten de grote spelers in totaal ruim 50.000 zogeheten FTTH-lijnen van kleinere partijen.

Er zijn vier partijen in Nederland actief die in het hele land nieuwe netwerken uitrollen en de ambitie hebben om dat ook de komende jaren te blijven doen. Dat zijn KPN NetwerkNL, Delta Fiber Netwerk, E-Fiber en Primevest/T-Mobile. Daarnaast zijn er ruim dertig bedrijven actief op lokaal of regionaal niveau.

KPN NetwerkNL is met ruim 75 procent marktaandeel de grootste. Dit bedrijf wist in 2020 zijn totaal met 319.000 homes passed uit te breiden en wil de komende jaren daar steeds een half miljoen aan toevoegen. Op termijn zal KPN daarmee zijn marktaandeel verder vergroten, maar dat was niet het geval in 2020.

Nummer twee Delta Fiber Netwerk (14%), nummer drie E-Fiber (3%) en nummer vier Primevest/T-Mobile (2%) wisten alle drie hun marktaandeel in 2020 uit te breiden.

Inclusief de eerste maanden van dit jaar kochten de grote spelers in totaal ruim 50.000 FTTH-lijnen van kleinere partijen. Daarnaast kocht Delta Fiber een aantal partners in joint ventures uit, waarmee meer dan 100.000 lijnen in volledig eigendom van dat bedrijf kwamen.

Als de grote vier partijen hun doelstellingen voor 2021 waarmaken, dan zullen er dit jaar bijna 900.000 homes passed worden toegevoegd. Daarnaast is een aantal kleinere partijen ook nog actief aan het uitrollen.

Telecompaper verwacht echter dat de markt dit jaar zal toenemen met ruim 700.000 homes passed.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond