Deel dit artikel
-

Een ruime meerderheid van de Nederlandse bedrijven afgelopen twee jaar aangevallen met ransomware

Een ruime meerderheid van de Nederlandse bedrijven werd in de afgelopen twee jaar aangevallen met ransomware. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek onder IT-professionals in opdracht van cyberbeveiliger Mimecast.

Vier op de vijf respondenten wereldwijd geven aan dat hun organisatie in de afgelopen twee jaar getroffen werd door ransomware. In Nederland ligt dat percentage zelfs nog iets hoger (87%).

Een Nederlands bedrijf moet gemiddeld bijna 96.000 euro betalen om na een ransomware-besmetting weer toegang te krijgen tot gegijzelde gegevens.

Ongeveer de helft van de getroffen Nederlandse bedrijven betaalde het volledige losgeldbedrag zelf (46 procent) of via de verzekering (7 procent). Ruim een derde besloot het losgeld niet te betalen. Een op de tien organisaties wist een lager bedrag uit te onderhandelen. Bijna zeven op de tien Nederlandse bedrijven kregen na betaling van het losgeld weer toegang tot alle gegijzelde data. Wereldwijd gebeurde dit slechts in de helft van de gevallen.

Toch had het betalen van losgeld in veel gevallen ook ongewenste effecten. Zo werden de gegevens van de helft van de Nederlandse bedrijven alsnog gelekt en/of verkocht. Ruim een kwart werd later nogmaals aangevallen met ransomware.

Het meest voorkomende type ransomware-aanval is de zogeheten ‘dubbele afpersing’, waarbij de data eerst worden gestolen voordat de versleuteling plaatsvindt. Dit overkwam in Nederland ruim de helft (54%) van de getroffen bedrijven. Ransomware die de gegevens alleen versleutelt is met 46 procent minder populair onder cybercriminelen, net als mobiele ransomware (39%) en ransomware die de computer vergrendelt (39%).

Ruim een derde van de getroffen Nederlandse bedrijven raakte klanten kwijt als gevolg van de ransomware-aanval. Een op de zes organisaties ging hierbij zelfs failliet. Ook leidde de aanval in veel gevallen tot reputatieschade (41%), verstoring van de bedrijfsvoering (41%), veranderingen in het hoger management (32%), het mislopen van potentiële klanten (29%), significante downtime (29%) en juridische aanklachten (17%).

Deel dit bericht

1 Reactie

Wim

Ik volg de rekensommetjes van het artikel niet zo.

87% van alle bedrijven werd aangevallen met ransomware. En één op de 6 ging als gevolg hiervan failliet. Dat zou 15% zijn en dat lijkt me toch wat veel.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond