Deel dit artikel
-

Rusland heeft moeite om westerse internetdiensten te vervangen

De Russische ondernemer Aleksandr Govor kocht eerder dit jaar alle McDonalds restaurants op, verbouwde ze en heropende de keten vorige maand met een nieuw logo en een nieuwe naam: Vkóesno, i tótsjka (ViT). Inmiddels hapert de motor al: door de slechte aardappeloogst kan de keten tot het najaar geen frietjes serveren. In de virtuele wereld gaat het niet beter, zo blijkt uit een verslag van The Moscow Times.

Premier Mikhail Mishustin deed in april al een emotionele oproep aan de IT-gemeenschap van het land, en drong er bij hen op aan om in Rusland te blijven en te helpen bij het bouwen van een ‘nieuw soeverein internet’.

Inmiddels zijn er verschillende alternatieven, maar het gaat niet van een leien dakje. Voorbeelden zijn RuTube, het Russische antwoord op YouTube, Tamtam, een kopie van berichtenapp Telegram en Rossgram, de Russische Instagram. Al deze diensten worden geplaagd door kinderziektes.

Rossgram werd opgericht nadat de Russische mediawaakhond Roskomnadzor in maart de toegang tot Instagram had geblokkeerd, maar de app is nog steeds niet gelanceerd.

En dan is er NashStore, het Russische alternatief voor Google Play. Google Play is nog steeds toegankelijk in Rusland, maar je kunt er geen apps meer kopen.

NashStore werd als particulier initiatief gelanceerd op 9 mei, de dag waarop Rusland de overwinning op nazi-Duitsland viert. Het is geen succes. Er zijn amper 1000 apps te vinden.

Inmiddels ondervindt NashStore alweer concurrentie van andere Russische bedrijven die – met staatssteun – ook aan een eigen Google Play werken.

Een appwinkel genaamd RuMarket werd in april gelanceerd en de Russische internetgigant VK kwam met RuStore, mede dankzij staatslener Sberbank, cybersecuritybedrijf Kaspersky Lab en techgigant Yandex.

Het ministerie van Digitale Ontwikkeling, Communicatie en Massamedia zou NashStore zonder enige toelichting opzij hebben geschoven voor de VK-rivaal.

Maar of deze alternatieven straks nog werken is de vraag. Het nieuwste Android 13-besturingssysteem zal naar verwachting ongeautoriseerde software aanpakken. En Apple staat al helemaal geen alternatieve appwinkels toe.

Zelfs met staatssteun, hebben Russische IT bedrijven niet noodzakelijkerwijs de knowhow om producten met succes op de markt te brengen, althans niet snel.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

1 Reactie

Marco - Plusgrowth

Een mogelijke denkrichting waar het gaat om zelfstandige IT diensten en platformen is hoe momenteel bedrijven als Huawei zich positioneren. Het kan dan weliswaar zijn, dat de “westerse” internet dienstverleners niet actief in CIS regio zijn. Het geeft voldoende ruimte om nu te ontwikkelen, en in een latere tijd de markt dominatie te vergroten.

Als we kijken naar de NL markt. we hadden Ilse om te zoeken, IRC om te chatten, Hyves om te krabbelen en nu zijn deze allemaal vervangen voor “Amerikaanse” dienstverlenende platformen.

In het ecosysteem ontstaan en verdwijnen onderdelen.
Doordat de “Westerse” landen zich afsluiten van CIS regio, zal uit het Oosten een opportuniteit worden gevonden en daarmee de rol over te nemen.

Of CIS wordt een gebied waar alles kan, en zal daarmee een aanzuigende werking hebben op die personen en bedrijven, die zich niet kunnen of willen vinden in de visie van Westerse landen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond