Deel dit artikel
-

Salesforce koopt BI-expert Tableau voor 15,6 miljard dollar

Het Amerikaanse Tableau komt voor 15,6 miljard dollar in handen van Salesforce. Het bedrijf verdwijnt daarmee van de beurs. Daar stond het sinds 2013 genoteerd.

Tableau Software is de belangrijkste leverancier van business intelligence-oplossingen en datavisualisatie. Daarin had Salesforce al flink geïnvesteerd, maar met Tableau krijgt de CRM gigant er 86.000 zakelijke klanten bij, waaronder Charles Schwab, Verizon, Schneider Electric, Southwest en Netflix.

Salesforce betaalt de 15,6 miljard volledig in aandelen. Daarmee wordt Tableau flink hoger gewaardeerd dan op de beurs (10,7 miljard). Het is dan ook de grootste acquisitie uit de geschiedenis van Salesforce. Het record stond voor MuleSoft, waarvoor Salesforce 6,5 miljard dollar neertelde.

Voor Salesforce is het echter geen grote investering. Het bedrijf heeft een marktwaarde van 125 miljard dollar. In het eerste kwartaal werden recordcijfers geboekt. De omzet bedroeg 3,74 miljard dollar, een stijging van 24 procent jaar-op-jaar. De inkomsten uit abonnementen en ondersteuning bedroegen 3,5 miljard dollar. Professionele diensten brachten 241 miljoen dollar op.

Tableau Software werd in 2003 opgericht in Silicon Valley door drie computerwetenschappers van Stanford Universiteit.

De onderneming heeft 4300 werknemers en zette vorig jaar 983 miljoen dollar om. Dit jaar wordt rekening gehouden met 1,4 miljard dollar omzet.

Tableau blijft zelfstandig opereren vanuit Seattle onder leiding van CEO Adam Selipsky. Als gevolg van de overname wordt Seattle het tweede hoofdkwartier van Salesforce. Salesforce heeft al 1000 weeknemers in die stad.

Belangrijke concurrenten voor Tableau zijn Looker (net gekocht door Google), Sisense en Qlik.

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond