Deel dit artikel
-

Samsung komt met eigen mobiel platform

Samsung heeft het plan opgevat een eigen mobiel platform te lanceren, Bada. Hiermee hoopt de telefoonfabrikant een groter aandeel te krijgen in het mobiele ecosysteem. Ontwikkelaars kunnen applicaties maken voor het platform.

Voor de applicatie-ontwikkelaars geeft Samsung een SDK vrij. Er komt een eigen downloadwinkel voor Bada.

Op dit moment draaien de smartphones van Samsung op voor 80 procent op Windows Mobile en 20 procent draait Symbian. Het komend jaar moet 30 procent van de Samsung-smartphones op Android draaien. Dit betekent dat Symbian en Windows Mobile hier moeten inboeten. Android krijgt een nieuwe concurrent als het gaat om een downloadwinkel voor mobiele software.

Samsung is er niet helemaal duidelijk over, maar naar alle waarschijnlijkheid is het geen nieuw besturingssysteem, maar een extra laag bovenop het OS dat Samsung momenteel gebruikt. De telefoons met het nieuwe platform komen in de eerste helft van volgend jaar op de markt.

Samsung is, na Nokia, de op een na grootste telefoonfabrikant en verkocht in het derde kwartaal meer dan 60 miljoen mobiele telefoons wereldwijd.

Deel dit bericht

4 Reacties

Janus

Wat een onduidelijk verhaal zeg. Ze gebruiken nu dus Symbian en WM en willen naar Android? (of in ieder geval gedeeltelijk) maar ze willen ook een eigen platform gaan maken om "een groter aandeel te krijgen in het mobiele ecosysteem. " Ik snap het niet helemaal meer. Denk dat het niet slim wordt als alle iedereen zomaar een eigen platform begint… Sluit niks meer op elkaar aan en ontstaat er veel fragmentatie.  Misschien willen ze zoiets als HTC Sense? Een eigen skin om Android? Waar wel gewoon Android Apps op draaien?

Guus van Knippenbergh

@Janus Zou geen skin om Android worden maar weer een nieuw platform. Vrijwel niemand zal voor alle platformen kiezen dus komt het dichter bij dat er een paar gaan afvallen. Dat is met Java2 Micro Edition in feite al gebeurd en ik vermoed dat nu toch Windows Mobile aan de beurt is. Maakt de Rich Web toepassingen die werken in elke smartphone browser weer meer voor de hand liggend. Recente ontwikkelingen zoals efficiente javascript ondersteuning en lokatiebepaling in browser maken het mobile web platform weer interessant.

paul tol

Ik vind het erg jammer dat er zo weinig apps zijn voor android.
Wel heel erg veel spelletjes,maar intressante apps,zoals financiele apps en kranten zijn er alleen maar voor iphone.
Ik ben bang dat ik dus een verkeerd toestel heb gekocht,had beter een iphone kunnen kopen,kan je bij nader inzien veel meer mee,zit helaas twee jaar aan contract vast voor ik een ander kan nemen.

JJ

@Paul wat een nonsense. Er is veel te vinden en meer dan genoeg voor de android. Alleen moet je in de market soms wat langer zoeken. De tijd van eerst iPhone app dan android is wel voorbij, kijk maar abnamro internetbankieren, ook direct voor alle platformen. En zij die alleen iPhone doen zijn dom en lui…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond