Deel dit artikel
-

Schandpaal voor artsen moet van het web

De rechter heeft de website zwartelijstartsen.nl verboden. Op de website staan bijna 900 artsen en zorgverleners, veelal met foto, die worden neergezet als plegers van ‘medische misdrijven’ en als ‘falende zorgverleners’.

Op deze, niet door de overheid gepubliceerde, zwarte lijst staan deels artsen die na een tuchtrechtelijke procedure een aantekening in het publiekelijk en online raadpleegbare BIG-register bij hun naam hebben staan. Maar in deze gevallen betreft het grotendeels artsen waarvan het medisch tuchtcollege oordeelde dat zij gewoon hun beroep kunnen uitoefenen en waar patiënten veilig terecht kunnen. De meeste artsen en zorgverleners op de lijst hebben überhaupt geen aantekening in het BIG-register.

Zo staat bijvoorbeeld RIVM-boegbeeld Jaap van Dissel op de zwarte lijst. Niet omdat hij een patiënt verkeerd behandeld zou hebben, maar omdat hij lid was van een medisch tuchtcollege dat een klacht van een patiënt afwees.

De lijst had zowel zakelijk als privé grote impact op de artsen die erop staan. Zakelijk doordat artsen door patiënten worden gemeden en hierdoor ook nog eens moeilijker werk vinden. Maar ook privé is de impact vaak groot. Artsen en hun familie worden er door vrienden, op school en op de sportclub op aangesproken.

De rechter oordeelt dat de beschuldigingen aan het adres van de artsen zeer ernstig zijn en veelal geen feitelijke basis hebben. De uitingen op zwartelijstartsen zijn volgens de rechter ‘zeer kwetsend van aard’. De rechter erkent dat het ver gaat om een volledige website als onrechtmatig aan te merken. Toch oordeelt hij dat dat bij de website zwartelijstartsen wel het geval is. De rechter verbiedt de onrechtmatige uitingen. De domeinnamen zwartelijstartsen.nl en zwartelijstartsen.com moeten worden overgedragen aan de Stichting Stop Online Shaming, die de rechtszaak heeft aangespannen.

Het staat de beheerder van de website op basis van het vonnis overigens vrij informatie over artsen te verspreiden onder een andere domeinnaam en zonder gebruik te maken van onnodig beschadigende termen als ‘zwarte lijst’, ‘medische misdrijven’ en ‘falende artsen’. Dat is in lijn met de eis van de stichting. ‘Wij zijn niet tegen het noemen van namen, als de feiten kloppen. Wij hebben geen bezwaar tegen initiatieven die transparantie bevorderen’.

Of de beheerder van zwartelijstartsen het bevel opvolgt is nog de vraag, aangezien ook eerdere vonnissen niet werden opgevolgd. De rechter heeft bepaald dat de beheerder de gevangenis in moet als zij zich niet aan het vonnis houdt.

Stop Online Shaming voert momenteel nog een procedure tegen de website vagina.nl, over het zonder toestemming van betrokkenen publiceren van naaktbeelden.

Deel dit bericht

1 Reactie

Blockchainkiller

Snap dit dit niet zo goed, uitzendbureau’s en werkgevers doen dit soort dingen al jaren onderling doorspelen over werknemers, enige verschil is dat er bij deze site speake is van ruchtbaarheid; wat dus simpel inhoud dat hier smaad en laster gepleegd wordt…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond