Deel dit artikel
-

Second Life fans boos op Flickr

Een groep fans van virtuele wereld Second Life is boos op fotosite Flickr. De populaire fotosite laat namelijk een groot aantal screenshots uit Second Life niet publiekelijk zien. Sommige bloggers zijn woedend. “I hate Flickr', luidt de titel van één van de blogpostings over dit onderwerp.

Wired spreekt over een botsing van online werelden. De discussie draait om een regel van Flickr die zegt dat slechts een beperkt deel van het door een accounthouder geplaatste niet-fotografische materiaal, zoals bijvoorbeeld een screenshot, publiekelijk te zien is.

“Het uploaden van niet-fotografische plaatjes is geen probleem,” zegt mede-oprichter Stewart Butterfield van Flickr tegen Wired. “Maar niet al die plaatjes zullen zichtbaar zijn voor het publiek.” Reden daarvoor is volgens Butterfield dat mensen die een zoekopdracht invoeren in Flickr op zoek zijn naar foto’s en niet naar andersoortige plaatjes.

Eén van de criticasters is Kary Boan, die op weblog Yada Yada verslag doet van een e-mail wisseling met Flickr.  “Ik ben teleurgesteld in Flickr en begrijp het beleid hierachter niet.” Het protest van de Second Life gemeenschap volgt op vergelijkbare protesten een half jaar geleden van kunstenaars die ontdekten dat hun ‘geuploade’ illustraties de ‘tag’ NIPSA (Not In Public Site Areas) meekreeg.

De woede van sommige ‘inwoners’ van Second Life over de regel van Flickr lijkt voor een buitenstaander overdreven. Tegelijkertijd zijn protesten ook een indicatie van de waarde die de virtuele wereld Second Life vertegenwoordigd in de levens van een toenemend aantal mensen. Voor hen is Flickr een belangrijk onderdeel van het dagelijkse werk- of privéleven.

Hoe groot is Second Life? En wat gebeurt er in deze virtuele wereld? De coverstory in de papieren versie van Emerce, die morgen uitkomt, geeft antwoord op deze vragen. Op dit moment heeft de virtuele wereld 200.000 inwoners. Eind 2007 moeten dat er volgens vice-president David Fleck van Second Life twee miljoen zijn. Deze inwoners doen (vrijwel) alles wat ook in de fysieke wereld gebeurt. Dat betekent dat Second life een eigen economie heeft, waarin écht geld wordt uitgegeven en verdiend.

Meer over Second Life: Emerce 60, Juli/augustus 2006

Deel dit bericht

1 Reactie

Ferdinand

Ik begrijp niet wat het probleem is van Flickr – juist <i>omdat</i> mensen plaatjes zoeken met een zoekopdracht. So what als daar hits tussen zitten van plaatjes van een virtuele wereld – ik denk niet dat de meeste Flickr-bezoekers altijd precies en alleen vinden wat ze zoeken.  Maar de Second Life-enthousiastelingen moeten niet zo zeuren, er zijn zat plaatsen waar je screenshots kan uitwisselen. Hyves, MySpace… Waarom per sé Flickr?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond