Deel dit artikel
-

Shell-laboratorium wordt broedplaats mediatechnologie

Het oude Shell-laboratorium in aan de oever van het IJ in Amsterdam moet een broedplaats voor mediatechnologie worden. Het zogeheten A Lab zal tevens een publieke functie vervullen. Zo worden in het souterrain ondersteunende faciliteiten en workshops aangeboden.

Professionals en aanstormende talenten moeten in A Lab aansluiting vinden met vakgenoten uit de groeiende subsectoren van de creatieve industrie. Zoals kunstenaars, ontwerpers, cultuurmakers, interactieve geesten, audio en visuele specialisten en game- en softwaredevelopers. Op die manier worden nieuwe samenwerkingsverbanden gevormd die volgens de initiatiefnemers garant staan voor innovatie.

Ook professionele bedrijven en instellingen moeten deelnemen aan A Lab. Voor een betere aansluiting met talenten, voor het stimuleren van nieuwe samenwerkingen en om innovatie mogelijk te maken. ‘Kortom, de netwerkeconomie van de toekomst.’

Een toewijzingscommissie zal de meest innovatieve en interessante spelers selecteren.

De renovatie van de 4800 m2 van het Shell Groot Laboratorium is inmiddels in volle gang. Nutsvoorzieningen ontbraken en de kraak uit 2011 had zo zijn sporen achtergelaten.

Per 1 juli zal het gebouw 33 Lab ruimten tellen om in totaal 375 personen te huisvesten in uiteenlopende prijsklassen. Verder zijn er grote zelfstandige ruimten beschikbaar en worden er plekken aangeboden vanaf één persoon.

Het gebouw bestaat feitelijk uit twee delen die tien jaar na elkaar zijn gebouwd (1929 en 1939) en is ontworpen door architect CA (Kees) Abspoel (1899 – 1970), de huisarchitect van Shell. Een groot deel (twintig hectare) van het oorspronkelijke Shell-terrein aan de noordelijke IJ-oever is verkocht aan de gemeente Amsterdam.

Het A Lab project is een initiatief van herontwikkelaar CODUM, Projectbureau Noordwaarts en Bureau Broedplaatsen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond