Deel dit artikel
-

Shopzilla snelst groeiende internetmerk in Europa

De Amerikaanse product- en prijsvergelijker Shopzilla bereikt maandelijks 4 miljoen unieke Europese internetgebruikers. De site groeide ruim 1.100 procent in een jaar tijd. Uit onderzoek van Nielsen//NetRatings blijkt voorts dat ook het bereik van communitysites Kijiji, Ringo en MySpace in Europa met honderden procenten groeiden. Een algemene trend is dat algemen portaalsites aan interesseverliezen, in het voordeel van zoekmachines.

Vooral op de Duitse, Engelse en Franse markt maakt Shopzilla Network forse schreden vooruit. Vorig jaar werd het bedrijf voor 525 miljoen dollar overgenomen door het Amerikaanse mediabedrijf Scripps, waarna het fors aan de weg begon te timmeren in Europa.

Niet enkel bieden de Shopzilla-sites product- en prijsinformatie, maar ook besprekingen van consumenten die een artikel kochten en er de voors en tegens van achter elkaar zetten. De waarde van dit type informatie was voor Ilse Media vorige week de aanleiding om, na bijna een jaar van onderhandelingen, vergelijkingssite Kieskeurig.nl over te nemen. Het Europees georiënteerde Kelkoo ging eerder al naar Yahoo.

Gebruikers doen webmerken groeien

Shopzilla groeide in Europa met 1.174 procent en wist in mei 2006 4,1 miljoen unieke internetters te bereiken. Dat bleek uit cijfers die Alexander Burmaster van onderzoeksbureau Nielsen//NetRatings presenteerde tijdens The Next Web-conferentie, vorige week vrijdag in Amsterdam.

Uit Burmasters cijfers bleek dat Neuf Telecom de op een na snelste groeier is in Europa en fotosite Ringo.com met 645 procent groeide tot 3,4 miljoen unieke bezoekers en profielensite MySpace.com met 640 tot 5,1 miljoen unieke bezoekers per maand.

Uit de Nielsen//NetRatings–cijfers komt een beeld naar voren dat sites waar internetters zelf verantwoordelijk zijn voor de vulling ervan snel aan populariteit winnen. Vijf van de tien sites in het top 10-overzicht van de onderzoeker vallen in deze categorie. Op de zesde plaats staat Kijiji.com een geheel van advertentiesites van eBay. Marktplaats.nl maakt deel uit van Kijiji. De internationale 'portaalsite' groeide met 464 procent tot 3,2 miljoen unieke bezoekers. De vijfde gemeenschapssite in de top 10 is Wer-weiss-was.de, een Duitse site waar gebruikers vragen kunnen stellen aan een breed webpubliek en, via de site, antwoord krijgen.

Portalen voorbijgestreefd; meer senioren online

Het bekendste merk op internet is, niet verrassend, Google. De zoekmachine heeft maandelijks 87,2 miljoen gebruikers, een aantal dat in 12 maanden groeide met 26 procent. Zoekmachine MSN groeide met 13 procent tot 60 miljoen gebruikers. Concurrent Yahoo groeide harder, met 20 procent, maar weet MSN vooralsnog niet te overtreffen en had in mei 49,9 miljoen gebruikers.

Zoekmachines zijn de meestgebruikte diensten op het web, aldus Burmaster. Alle zoekmachines gezamenlijk bereiken 81 procent van de EU-populatie op het web en hebben 98,2 miljoen gebruikers. Lokale en internationale portaalsites leggen het af tegen zoekmachines, want bereiken 91,7 miljoen surfers en hebben een bereik van 76 procent. De onderzoeker gaf geen nadere toelichting over hoe portalen en zoekmachines zich ten opzicht van elkaar ontwikkelen, enkel dat zoekmachines portalen hebben ingehaald.

Volgens Nielsen//NetRatings groeit het internetgebruik in de EU harder dan in de VS. In Amerika zijn 155 miljoen consumenten online, in Europa 121. Echter, de groei in de EU bedraagt 10 procent en in de VS slechts 4 procent. Opmerkelijk is, aldus de onderzoeker, dat alle demografische groepen een gelijke stijging vertonen maar dat er tegenwoordig verhoudingsgewijs meer 50+'ers online komen dan andere leeftijdsgroepen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond