Deel dit artikel
-

Site in beroep tegen kopieervonnis

Openbareverkopen.nl gaat in hoger beroep tegen Veilingnotaris.nl. De rechter in Almelo veroordeelde de site wegens het kopiëren van gegevens over publieke veilingen.

Openbareverkopen.nl maakte dit weekend bekend in hoger beroep met spoedappel te gaan bij het Gerechtshof in Arnhem. Op 11 februari verloor Openbareverkopen.nl voor de rechter in Almelo een zaak die was aangespannen door concurrent Veilingnotaris.nl. Die site beschuldigde Openbareverkopen.nl ervan zonder toestemming gegevens te kopiëren over veilingen van huizen.

De rechter stelde Veilingnotaris.nl, waar enkele notarissen achter schuilgaan, in het gelijk en veroordeelde Openbareverkopen.nl tot een dwangsom voor elke keer dat de site weer informatie van de concurrent ‘knipte en plakte’. Elke keer als de site dat doet moet het tienduizend euro dwangsom betalen met een maximum van 100.000 euro. Het bedrijf kreeg ook de forse rekening van de juristen van Veilingnotaris.nl: 20.000 euro. Veilingnotaris.nl wil via een bodemprocedure ook nog schadevergoeding eisen.

Wettelijke taak

Openbareverkopen.nl kan zich in dat vonnis niet vinden, omdat het vindt dat informatie over openbare verkopen, vaak executieveilingen van huizen,  volledig overgenomen zou mogen worden. Volgens Openbareverkopen werkt de groep notarissen achter Veilingnotaris.nl de ‘transparantie’ tegen.

"Bovendien zijn de onderlinge afspraken tussen deze notarissen in strijd met hun ambtelijke taak en objectiviteit. Met het hoger beroep begint de zaak steeds meer gelijkenissen te krijgen met rechtszaken waarbij gevestigde partijen proberen om nieuwe initiatieven buiten de deur te houden," aldus Luuk Beudeker van Openbareverkopen.nl. 

Bij publieke vastgoedveilingen zijn vaak notarissen betrokken die als wettelijke taak hebben executieveilingen aan te kondigen bij een zo groot mogelijk publiek. Volgens Openbareverkopen.nl houdt Veilingnotaris zich met de rechtszaak niet aan die taak. "Deze kleine groep probeert andere notarissen er bewust van te weerhouden met ons in zee te gaan. Dit is niet in het belang van mensen met schulden en bovendien slecht voor hun beroepsgroep", vindt Beudeker.

Geen databankrecht

De zaak tussen Openbareverkopen en Veilingnotaris.nl doet denken aan de processen die makelaars voeren tegen sites als Zoekallehuizen.nl en Jaap.nl. Belangrijk verschil is dat de huizenportals maar een deel van de gegevens overnemen, terwijl Openbareverkopen.nl die één op één kopieerde. De rechter stelde dat ‘het anders zou kunenn zijn geweest’ als  Openbareverkopen.nl zou hebben geciteerd uit de veilingadvertenties op Veilingnotaris.nl en daarbij een deeplink had geplaatst.

Op één punt gaf de rechter Veilingnotaris geen gelijk: van een inbreuk op het databankrecht was geen sprake, omdat de notarissen de veilingbeschrijvingen toch wel zouden hebben en het weinig moeite kost om die vervolgens digitaal aan te bieden. In het maken van die databank gaan geen grote bedragen om, vond de rechter.

Openbareverkopen.nl startte medio vorig jaar. Ook een kantoor van de Belastingdienst plaatst zijn openbare veilingen op de site. Veilingnotaris.nl begon al in 2004.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond