Deel dit artikel
-

Skype-kloon Jajah in handen van Telefónica

Telecomaanbieder Telefónica, bekend van O2, neemt voor 145 miljoen euro het belbedrijf Jajah over.

Het gerucht circuleerde al een paar dagen, maar nu pas bevestigt Jajah dat het is overgenomen door het telecombedrijf Telefónica. Dat is in Nederland niet meer actief sinds zijn mobiele merk O2 weer Telfort werd en in Nederlandse handen kwam.

Tot de verkopende aandeelhouders behoren Sequoia Capital, Deutsche Telekom en Intel. Samen met andere investeerders staken zij in drie ronden 33 miljoen dollar in de van oorsprong Oostenrijkse onderneming.

Jajah begon ooit als IP-belprogramma, maar kon niet op tegen Skype. Het management gooide het roer om, mede na de eerste investering van Sequoia Capital, en richtte zich niet op belsoftware, maar de architectuur achter een internationaal IP-telefonienetwerk (schets, schema). Daardoor beschikt het nu over een wereldomspannend netwerk van VoIP-servers met goedkope connecties naar vaste en mobiele telefoonnetwerken.

Met de overname koopt Telefónica een softwareplatform met 15 miljoen gebruikers. Zij belden samen al 1 miljard minuten bij elkaar. De dienst is zowel vast als mobiel te gebruiken en biedt ook een API waarmee externe programmeurs goedkope telefoniediensten kunnen ontwikkelen.

De nieuwe eigenaar heeft behalve een softwareplatform ook een goedkoop internationeel belnetwerk voor zijn mobiele klanten in Europa en Zuid-Amerika.

Voorts legt dit de basis voor een bedrijfsmodel dat is gebaseerd op IP-telefonie via een datanetwerk. Zodoende kan Skype de Spanjaarden niet direct het kaas van het brood eten. Om dezelfde reden kocht BT het bedrijf Ribbit en nam Google onlangs Gizmo5 over.

Skype handelt ongeveer 10 procent van al het internationale belverkeer af. 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond