Deel dit artikel
-

‘Skype-overname: telecomaanbieders zullen bedreiging voelen’

Met de overname van Skype door Microsoft moeten telecomaanbieders zich eens goed achter de oren krabben. Zo lijkt de mening te zijn van telecomexperts waaraan Emerce hun mening vroeg. “Er valt weinig te reguleren aan VoIP-diensten voor operators, die zullen hun tarifering aan moeten passen. Meestal loopt Microsoft achter de feiten aan, ditmaal niet”, aldus Albert Treur, oprichter van Media Grid.

Volgens Ben Woldring, bekend geworden met zijn vergelijkingssites bellen.com en Internetten.nl, doet Microsoft goed aan deze overname. “Toen ik over de overname las, gingen twee lampjes branden: 1) Window Phone en 2) voet tussen de deur op platformen als Android en iOS. Skype is immers cross platform-software en niet alleen voor telefoons maar ook tablets. Het verbaast me al langer dat een groot bedrijf als Microsoft geen software uitbrengt voor andere platformen.”

Hij vervolgt: “Mobiele VoIP is een grote angst voor telecomaanbieders. Het is geen verrassing voor ze dat dat opkomt. Sterker nog, volgens de algemene voorwaarden van de meeste aanbieders is mobiele VoIP niet eens toegestaan. Het wordt nu gedoogd. Je mag als klant van geluk spreken dat ze hun eigen regels nog niet afdwingen. Als je naar KPN’s strategische update van vanochtend kijkt, zie je dat ze bepaalde technieken anders gaan afrekenen. Ik denk dat je mobiele internetbundels krijgt met en zonder mobiele VoIP. Eelco Blok zei dat zijn klanten moeten gaan betalen om bepaalde diensten te activeren op de mobiele telefoon. Hij noemde Skype expliciet. Skype Mobiel is vanaf de zomer standaard niet te gebruiken, tot de klant de portemonnee trekt. Ik benieuwd wat de andere mobiele operators gaan doen. Bovendien komen er binnenkort weer frequentieveilingen aan, wat marktkansen voor nieuwe toetreders schept.”

Treur gaat zo ver om de overname een koopje te noemen. “Ik had eerder verwacht dat ze meer in de buurt van de 12 tot 15 miljard euro zouden zitten met de overnamesom. Als je kijkt naar de lokale investeringen van telecomoperators, dan is dat een veelvoud van dit bedrag.” Hij is van mening dat nu Microsoft, met de deal met Nokia, de tablets waar ze zich in begeven, een goede aankoop heeft gedaan. “Ik denk dat Microsoft een sterke positie heeft ingenomen. En daarnaast, als je kijkt naar Skype als onderdeel van een standaard OS, dat gaat het gewoon worden, dan hebben ze hier een enorme voorsprong mee.”

Volgens Treur profiteert vooral Microsoft in deze van de overname. “Ze doen een bewuste investering waarmee ze klanten van Microsoft verbinden aan toekomstige activiteiten op mobiel. Ik heb bijvoorbeeld nog geen tablet gezien waar niet een variant van Skype op draait. Er valt weinig te reguleren aan VoIP-diensten voor operators, die zullen hun tarifering aan moeten passen. Meestal loopt Microsoft achter de feiten aan, ditmaal niet.”

Hij vervolgt: “Deze overname past perfect bij de service ideologie die ze uitdragen. Ze hebben misschien niet primair iets gekozen waarmee ze op korte termijn een grotere winst draaien, maar op de lange termijn wordt het interessant.”
Eigenlijk had Treur verwacht dat MVNO’s als BT hier in zouden zijn gestapt. “Skype is zoveel verder in additionele diensten. Ik hoorde dat AT&T heeft gekeken naar een mogelijke overname van Skype. Dat zou de eerste telecomoperator zijn die aan zichzelf zou laten durven vreten. Nu worden ze straks door een ander gekannibaliseerd.”

Ed Achterberg van Telecompaper meent dat Skype nu meer op zijn plek is dan enkele jaren geleden bij eBay. “Microsoft kan er meer synergie uithalen. Of ze de overnameprijs eruit halen, dat zal de toekomst moeten uitwijzen.”

Volgens Achterberg is Skype de luis in de pels van een hoop telecombedrijven die er over klagen. “De slagkracht van Microsoft met de synergie die ze met Skype kunnen behalen, is van een andere orde dan een zelfstandige Skype. Er zullen vast creatieve geesten bij Microsoft leuke dingen hebben bedacht. De bedreiging van Skype voor telecomoperators is er niet minder door geworden.”

Hij vervolgt: Het bovendien aardig is dat Microsoft nu een platform heeft om te communiceren dat draait op alle platformen, Apple, Android en hun eigen platform.”

In het hele verhaal is vooral eBay de lachende derde, zo meent Achterberg. “Zij krijgen fors meer geld dan ze er een tijdje terug voor hebben betaald. Dat was een goede belegging. De mensen bij Skype zullen ook blij zijn. En Microsoft zelf wordt er ook vrolijk van. Wat dat betreft, zijn er alleen maar winnaars. Degene die niet blij zullen zijn, dan zijn de spelers als Google en Facebook, die krijgen er een geduchte concurrent bij. MSN is groot, Skype is groot, als Microsoft dat kan integreren, dan ontstaat er een heel mooi product.”

Emerce-lezers Dirk Jan Vis laat na een oproep van Emerce op Twitter weten dat volgens hem vooral Ebay profiteert. “Skype past al een tijdje niet meer bij de strategie, ze hebben fors geïnvesteerd, dus liquiditeit is welkom.” Lezer Martijn Moeling daarentegen ziet de overname niet als een logische stap. Hij denkt dat Microsoft een verkeerde keuze heeft gemaakt.Deel dit bericht

6 Reacties

Rolf

Het zet de markt weer op scherp en ik verwacht dat hierdoor de belkosten weer naar beneden zullen gaan bij vodafone kpn enz. De grote spelers op de markt moeten hierop inspelen anders lopen ze achter de feiten aan waneer microsoft dit groots inzet.

360 Webshops

In een community waar iedereen gebruikt maakt van een smartphone heeft Microsoft zeer goede zaken gedaan. Ik denk alleen niet dat de belkosten erg naar beneden zullen gaan, alles mensen gratis willen bellen, zullen ze wel gratis bellen. Er blijft nog steeds een groot percentage dat nog steeds de Prepaid kaarten gebruikt voor ‘ouderwets’ beltegoed.

Gijs Vroom

@360 webshops
Zodra wifi (in ieder geval in de steden) breed en gratis toegankelijk is, onstaat er natuurlijk een ander verhaal.

Arne

WiFi breed en gratis zie ik niet gebeuren. Het kan al meer dan 10 jaar, maar nergens (ook niet in Amerika) werkt het zoals je zou hopen. Ook Fon en andere partijen krijgen het niet van de grond. Er ontbreekt een businessmodel. Je kan niets gratis aanbieden…

webdesigner amsterdam

Voor professioneel gebruik blijft Skype naar mijn mening toch lastig doordat een goede internet verbinding vaak niet constant is.

Don van Riet

Microsoft heeft al jaren via MSN een soorgelijke dienst in huis, die echter nooit die impact in voicediensten heeft gehad die men ooit voorzag. Je ziet nu ook mobiele operators primair reageren op voice binnen social media via een VoIp oplossing. Daar zijn apps de primaire driver in en Skype een afgeleide. En binnen elke apps-omgeving (iOS, Android, W7) zul je ook eigen oplossingen gaan zien. De first mover advantage van Skype heeft nooit eerder tot grote successen geleid en dat hoeft nu ook niet te gebeuren. Een groot ? dus voor Microsoft.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond