Smart 50: oude economie weet internet winstgevend te maken

'Pure play' internetbedrijven zijn misschien leuk, maar voor de lijst van vijftig succesvolle e-ondernemingen van Zdnet, de Smart 50 hebben ze afgedaan. Oude bedrijven die succesvol internet hebben geïntegreerd zijn de echte winnaars van de afgelopen jaren, betoogt de site: internet is geen businessmodel gebleken, het is slechts een verzameling gekoppelde computers. Energiebedrijf Enron voert de Amerikaanse lijst aan.
En zo blijken internet-investeringen dan toch iets op te leveren. Misschien niet bij de tijdens de internethype ontstane bedrijven, maar bij de oude reuzen. Bedrijven als Enron, General Electric en UPS hebben in enkele jaren het internet in hun bedrijfsvoering gebracht en hebben dat traject ook winstgevend weten te krijgen. Conclusie van Zdnet: Bij deze bedrijven hadden beleggers toch een leuk rendement kunnen maken.
Wat maakt een bedrijf als Enron dan zo succesvol? Ze exploiteren immers een open marktplaats zoals vele anderen. Met dit verschil: waar veel marktplaatsen te kampen hebben met een tekort aan kopers of verkopers, treedt Enron op haar eigen site op als koper én verkoper. Het verschil tussen koop- en verkoopprijs verdwijnt in de zak van het energiebedrijf. Op deze manier wist Enron via de verkoop van ondermeer gas, papier, metalen en breedbandcapaciteit vorig jaar een jaaromzet te halen van 101 miljard dollar. De winst daarop kwam uit op 979 miljoen. Nu heeft Enron al een dagelijkse online omzet van zo'n drie miljard dollar per dag. Zo houdt Enron, weliswaar op nieuwewetse manier, de tussenpersoon in ere. De tussenpersoon die op het web gemist kon worden als kiespijn, aldus de opvatting enkele jaren geleden.
Opvallende naam in de top tien is Dell (nummer negen). Normaal gesproken zou het computerbedrijf nu winst maken, maar een aangekondigde reorganisatie vraagt op het moment zoveel geld en aandacht dat Michael Dell deze week een kwartaalverlies van ruim honderd miljoen dollar bekend moest maken. Wel krijgt het bedrijf in de Smart 50 alle credits voor het succesvol uitwerken van het 'build-to-order'-model, dat de laatste jaren door vele industrieën is gekopieerd. Andere namen in de top tien zijn UPS, Fidelity, General Electric en American Express .
De lijst onderschrijft nog eens de kracht van de oude marktspelers, zoals al eerder gesgnaleerd werd. In de top vijftig komen geen namen voor van nieuwe dotcomspelers op de business-to-businessmarkt. Was het vorig jaar nog erg hip om 'oude' bedrijven uit te lachen wegens hun trage gang naar het web, met het voorbeeld van Capital One Bank, een creditcard-uitgever, ziet Zdnet inmiddels het omgekeerde; de bank heeft geleerd van de first movers en is nu één van de snellere groeiers in deze branche.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
8 Reacties
Carl Mangold
In het eind vorig jaar gedrukte YmmY magazine (nr. 1) voorspelde ik het al: "99% van de 'pure players' uit de 'nieuwe economie' gaat in 2001 failliet, terwijl hetzelfde percentage bedrijven uit de 'oude economie' het internet succesvol inzet". Okay, het percentage is voor wat betreft de tweede helft van de zin wat overdreven. Maar het blijft leuk om elke keer weer je voorspellingen te zien uitkomen.
Michael
Beetje last van narcisme? Gadverdamme… "Zie je nou wel, ik had gelijk". Teiltje!
Carl Mangold
Ach joch, Michael, trek 't je niet zo aan. Iedereen op deze aardkloot heeft een latent narcistisch gedrag, dat weet jij ook. En het is echt bizar lastig om dat in toom te houden, als je voorspellingen voor de zoveelste keer bevestigd worden. Sorry.
CBS
Beste Carl, als je goed voorspellingen kan doen, vertel dan maar 'ns hoe de wereld er volgend jaar uitziet, inclusief percentages. dan praten we volgend jaar weer verder.
Carl Mangold
In exacte percentages ben ik niet zo goed, dat zie je hierboven. Maar aan een paar algemene voorspellingen wil ik me best wagen. De multimedia PC met modem, browser en plugins is eigenlijk vooral een prototype: over een paar jaar downloaden we die MP3's gewoon naar onze hifi-set, kijken we digitale video op onze TV's en klikken we door de digitale goudengids op onze telefoon. Alle apparaten die nu met analoge signaalkabeltjes met elkaar verbonden zijn worden straks digitaal verbonden. En internetaansluitingen worden net zo gewoon als stopcontacten. Draadloos internetten wordt nix, de UMTS netwerken zullen voor 99% worden gebruikt als draadloze bedrijfsnetwerken. Philipsmedewerkers bijvoorbeeld, kunnen op en in de buurt van alle Philips vestigingen draadloos inloggen. En de directie kan dat ook in de trein en op 't vliegveld. Maar consumenten blijven hun telefoontjes gewoon als telefoon gebruiken. Het internet van nu bestaat voor pakweg 80% uit informatie en voor 20% uit functionaliteit. Dat wordt snel omgekeerd: binnen een paar jaar gebruiken we het internet veel vaker om dingen te doen (belastingformulieren invullen, bankzaken regelen, hotelkamers boeken, foto's naar het vaklab sturen, etc.) dan om dingen te bekijken. (En brede contentboeren zoals Yournews en EN.nl gaan dan ook al binnen 't jaar failliet). Zet jij 21 augustus 2002 alvast in je agenda?
Fred Akkerma
Nou, Carl, dat is wel sportief dat je zo de handschoen oppakt. Kan een eind met je meegaan, maar heb het idee dat je wel heel veel verandering in één jaar verwacht.
Sandra
Hmmm, EN.nl ging afgelopen vrijdag op zwart en Yournews heeft surceance van betaling aangevraagd. Eens even kijken naar de rest van Carl's voorspellingen. "Multimedia PC is eigenlijk prototype": Dit klopt wel aardig. Philips heeft een <a href=" http://www.audio.philips.com/fwi1000/fwi1000.asp">hifisetje</a> uitgebracht met internetradio, Compaq levert een connected <a href=" http://athome.compaq.com/showroom/static/ipaq/music_center.asp">music center</a> waarmee je MP3 internetaudio direct op een CDR kunt zetten, Motorola maakt autorijden makkelijker met een <a href=" http://www.motorola.com/ies/telematics/htmls/iradio/index.html">autoradio</a> die ook server based route- en weerinformatie geeft, Alcatel rust de <a href=" http://195.5.240.34/webtouch/pc/index_eng.asp">telefoon</a> uit met een (Gouden Gids) browsertje, Sony en Ericsson laten je foto's nemen en e-mailen met hun <a href=" http://www.sonyericssonmobile.com/communicam/">Communicam</a>, …, het houdt niet op. "UMTS wordt niets": Dit is volgens mij een open deur;het Japanse NTT DoCoMo heeft haar 3G lancering keer op keer uitgesteld, Vodafone en Britisch Telecom waarschuwen voor <a href=" http://www.fd.nl/ShowKrantArtikel.asp?KrantArtikelId=376442&Context=N|9|X|1umts">te hoge verwachtingen</a>, KPN's E-plus snijdt 750 miljoen euro van hun UMTS budget af, …, en IEEE 802.11b wordt sneller <a href=" http://www.automatiseringsgids.nl/news/default.asp?artId=10786">standaard</a> dan UMTS. "Verhouding 80/20 informatie/functionaliteit wordt omgekeerd": Maar dit lijkt veel sneller te gebeuren dan Carl dacht: Contentleveranciers YourNews verkeert in surseance, contentvervoerder Bredband trekt zich terug uit Nederland, breedband gebruikers zijn <a href=" http://www.emerce.nl/archives/nieuws/Marktcijfers/13096.html#hiero"> veel minder geinteresseerd</a> in content dan mensen dachten en met alle online banken gaat het fantastisch. Wat gebeurt er de volgende drie maanden, Carl?
K. de Wildt
oude economie weet internet winstgevend te maken???Of zijn het gewoon oude winstgevende bedrijven die Internet gebruiken en gewoon winstgevend blijven? En waarom worden die oude reuzen uit de oude economie (even los allemaal van de discussie of er allemaal wel zoiets bestaat als oude en nieuwe economie etc) ineens bestempeld als e-ondernemingen? Is het leuke van een e-onderneming bijv. niet dat hij alleen op Internet aanwezig is? Ik vindt het veel leuker om een ranglijst van 50 succesvolle internetondernemingen te zien dan de lijst van 50 succesvollen bedrijven die Internet gebruiken in hun bedrijfsvoering. Groet, K. de Wilt