Deel dit artikel
-

Sociaal netwerk Hyves start met video

Leden van het Nederlandse sociale netwerk Hyves kunnen voortaan videofilmpjes opslaan en delen. Hyves is volgens eigen zeggen met maandelijks een miljoen nieuwe foto's de meest populaire Nederlandse site voor het delen van foto's. Hyves rekent op zo'n 10.000 nieuwe filmpjes per maand.

De 1,6 miljoen Hyves-leden kunnen een ongelimiteerd aantal filmpjes bewaren en delen; video’s mogen maximaal 10 megabyte groot zijn. Doordat steeds meer mensen een cameraatjes in hun mobiele telefoon hebben, neemt de populariteit van het zelf maken van video’s toe, vertelt mede-oprichter Raymond Spanjar van Hyves aan Emerce. “Bijna alle mobieltjes die nu verkocht worden hebben een camera.”

Een andere ontwikkeling is volgens Spanjar dat de internetfunctie op een mobieltje steeds vaker bij aankoop al geïnstalleerd is. “Mensen maakten een filmpje, maar konden dat vervolgens niet delen.” Hyves-leden kunnen video’s direct vanaf de mobiele telefoon naar de Hyves-site uploaden.

Halverwege december lanceerde Hyves de videodienst in stilte door het uploaden en afspelen van filmpjes onaangekondigd te ondersteunen. Ondertussen zijn zo’n 3000 video’s geupload. Spanjar: “We hebben nu voldoende opslagcapaciteit om een groot aantal video’s aan te kunnen. Vandaar dat de officiele lancering pas deze week plaatsvindt.”

‘Niet bang voor Myspace.com’
MSN Spaces, een site die net als Hyves veel gebruikt wordt voor het opslaan en delen van foto’s, biedt nog geen mogelijkheid tot het uploaden van video’s. Onlangs kondigde Web-log.nl aan dat ze dit voorjaar het opslaan van video’s gaat ondersteunen. De grote Amerikaanse tegenhanger van Hyves, Myspace.com, een netwerk met vijftig miljoen geregistreerde gebruikers, startte vorige maand met een videodienst.

Myspace.com start deze maand in Europa, om te beginnen in het Verenigd Koninkrijk. Volgens Spanjar is het niet uit te sluiten dat de grote Amerikaanse tegenhanger ook in Nederland ‘de deuren gaat openen.’ Het zal voor Myspace moeilijk zijn om de Nederlandse markt te veroveren, verwacht hij. “Hoe groter een netwerk, hoe nuttiger voor een gebruiker om daar lid van te zijn. Het is heel moeilijk om als nieuw netwerk de concurrentie aan te gaan met een bestaande partij die al wel ‘massa’ heeft.”

Spanjar geeft toe dat in het verleden verschillende netwerken met een groot aantal leden het af hebben moeten leggen tegen nieuwkomers. “Friendster heeft het in Amerika verloren omdat ze te weinig innoveerde. Wij komen elke twee maanden met nieuwe toepassingen. Dit keer is dat video omdat daar veel vraag naar was.”

Deel dit bericht

7 Reacties

Polish

10 MB? Laat maar, dan blijft Google video en Youtube een beter alternatief.

hyves

Inderdaad, laat maar!!! Snelheid van het Hyves-netwerk is frustrerend langzaam. Toevoeging van video's maakt het alleen maar erger. Is leuk dat Hyves wil innoveren, maar laat de bestaande configuratie dat wel toe??

Olivier

@Polish: Het is niet perse bedoeld voor van die funny movies, maar om er filmpjes van je "eigen" op te zetten en te delen met hyvers en niet de hele wereld. Voor een telefoonfilmpje heb je meer dan genoeg aan 10 mb (das goed voor minstens 10 minuten strippende breezah chicks ;-))

vopje

Laatst gekeken op http://www.shoobidoo.nl/ Werkt prima. De Hype van video-upload is begonnen.

Richard Otto

Er zit inderdaad veel verschil in Hyves en andere video-upload initiatieven, zoals shoobidoo. Hyves is voor eigen filmpjes. Op Shoobadoo en Filmpje zie ik alleen reclames en bloopers staan.

patrick

Is een mooie service. Zo vanaf m'n palm treo een filmpje via email uploaden naar hyves, dat is op z'n minst gebruikersgemak te noemen (en gaaf). Lijkt me ook voor de hand liggen dat Hyves gebruikers video content willen zien en delen, daar de gemiddelde hyves gebruiker over het algemeen toch het meerendeel van de tijd foto's aan het bekijken zijn. Video is een welkome toevoeging.

Wilson

http://www.filmpjes.nl is een soortgelijk initiatief, ook met usercontent en niet alleen maar bloopers en reclames. Ben benieuwd wat dat gaat worden…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond