Deel dit artikel
-

Social Conference: D66 zet in op webcare

D66 doet actief aan webcare. Dat vertelde D66 Kamerlid Kees Verhoeven op The Social Conference. “We volgen wat er over ons gezegd wordt op Twitter of Facebook en reageren tijdig op klachten of verhalen.”

Toen D66 vanuit alle hoeken het verwijt kreeg dat het geen onderwijspartij was, hebben Verhoeven en collega’s dat beeld via sociale media bestreden. Met succes, zegt Verhoeven nu.

D66 zet sociale media nog hoofdzakelijk in als marketinginstrument. Op Facebook worden regelmatig video’s en foto’s geplaatst. “Dat is een kwestie van proberen, vallen en opstaan. Sommige dingen werken, andere totaal niet.”

Verhoeven zelf gebruikt Twitter regelmatig voor vragenuurtjes, maar echte democratie via sociale media ziet hij niet zo snel gebeuren. “Het is een goed instrument om meningen te peilen, maar van politici wordt verwacht dat ze zelf visie uitdragen. De politiek van Rita Verdonk, die haar kiezers vroeg wat er moet gebeuren, zie ik niet zo zitten.”

Wel plaatst D66 met enige regelmaat polls op Facebook. Op Twitter worden meningen en opmerkingen gevolgd. Een voorbeeld is volgens Verhoeven de ophef rond de ZZP-boete vorig jaar. “We hebben de sociale media echt wel gebruikt om het vuurtje op te stoken.”

Toch benadrukt Verhoeven dat niet de totale bevolking op sociale media zit. “Om die reden kun je geen verkiezingsuitslagen voorspellen, het is nog relatief bescheiden. Alexander Pechtold heeft aardig wat volgers, maar we hebben er geen extra zetels mee gehaald. Wel zie je steeds meer politici gebruikmaken van Twitter. Ronald Plasterk, die eerst niets van Twitter moest weten, is uiteindelijk zeer actief geworden. De wat oudere politici hebben er nog steeds niets mee, en het is jammer dat Rutte niet zijn eigen Twitteraccount onderhoudt. Dat had het een wat meer persoonlijk karakter gekregen.”

Deel dit bericht

1 Reactie

Jos

D66 en andere partijen in de Tweede Kamer volg je eenvoudig op http://PolitiekenTwitter.nl. Als voorbeeld de D66 Social Wall: http://politiekentwitter.nl/d66-en-social-media

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond